An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
Talijansko auto u Žrnovu
 Published 3 Months Ago via ivangrbin   Sunday, January 29, 2017
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Do kada će ovo auto stat ode na raskršću u Žrnovu, uz državnu cestu, na javnoj površini, prednjim dijelom na pješačkoj stazi uz cestu??  

Što je je, Talijan je ima lošu sriću. Doša je na odmor na otok i mirno vozio razgledavajući naselja i prirodu, kad tamo - buum. Spičilo ga na raskršću, jedinom sa semaforima na otoku. Ni mu niti palo na pamet da ode ponekad tko prođe i kroz crveno. Kako je išlo dalje može se zaključiti iz ostavštine. Talijanu je osiguranje dalo novo auto, a ovo su ostavili nama. Čuvamo ga na neobičan način, još mu ne fali ni dlaka. Drugdje bi ga bili debelo rasperušali. Dijelovi za Opel Insigniu su skupi, gome, felge, retrovizori, radio, .. itd.

Priču na stranu, kako je moguće da auto stoji uz državnu cestu na javnoj površini već 5-6 mjeseci? Ala probaj na isti način ostavit auto u nekoj od EU država, itekako bi našli način za osekat ti takujin! Ili, je li koji Žrnovac može ostit staro auto u gradu na Plokati 5-6 miseci onako bez naknade?

Bilo je vrlo studeno!
 Published 3 Months Ago via ivangrbin   Tuesday, January 24, 2017
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Prošlih desetak godina su minimalne zabilježene temperature u godini u Žrnovu (Selo) bile od - 1.3C 2007. godine pa do -7C 2010. godine. Koliko god izgledalo mnogo, ovaj siječanj je pokazao da uvik može bit gore. Tri noći za redom; 7. 8. i 9. je temperatura zraka bila ispod -9C, najniže 8. siječnja -9.7C. Sedmog je najviša dnevna bila -2.7C (prosječna u 24 sata -6.0C) a desetog -1.6C što do sada ova meteorološka stanica nije zabilježila; da temperatura u danu nije prelazila nulu. Ako ovako nastavi ja ću se priselit u Afriku, a vi kako hoćete ... :)

8. Smotra karnevalskih udruga otoka i primopredaja vlasti u Veloj Luci
 Published 4 Months Ago via ivangrbin   Monday, January 16, 2017
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

U subotu je u Veloj Luci održana 8. Smotra karnevalskih udruga otoka i primopredaja vlasti općine u ruke pokladnoj udruzi Trtajun. Smotra sa svim karnevalskim udrugama sa našeg otoka prodefilirala je ovu subotu u kasno popodnevnim satima veloluškom rivom.

Bonkulovići iz Korčule, Samostalna republika Lumbarda iz Lumbarde, Vilani iz Žrnova, Krulić iz Blata te domaćini Trtajun iz Vele Luke uz pratnju narodne glazbe su prodefilirali do trga "Krive palme" gdje su ih dočekali sad već bivši članovi općinske vlasti i to predsjednik Općinskog vjeća, donačelnik i načelnik Općine gosp. Tonko Gugić koji je općinski ključ predao u ruke predsjedniku Trtajuna gosp. Darku Dragojeviću. On će sa svojom maškaranom vladom vladati Velom Lukom do kraja veljače odnosno do kraja poklada. Nakon primopredaje vlasti, bivši načelnik općine gosp. Tonko Guić je na maloj rivi spustio općinsu zastavu a predsjednik Trtajuna gosp. Darko Dragojević podigao trtajunsku zastavu kao simbol vladanja u mjestu. Preuzimanje vlasti se na kraju proslavilo u hotelu Korkyra gdje su ih sa nekoliko svojih skladbi zabavljali članovi novoosnovanog benda iz narodne glazbe. (Darko....

Čestitka za Božić i novu
 Published 4 Months Ago via ivangrbin   Friday, December 23, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

U kaubojcima smo naučili mudrosti starih Indijanaca, njihovu sukladnost s prirodom, stvoriteljem, drugim ljudima. Uživo nisam ima priliku upoznati niti jednog Indijanca, ostalo ih je vrlo malo nakon njihovog čišćenja od strane izvoznika svakakvih vrijednosti, i zato mi se ovaj doktorov Cherokee s pričom o vukovima dopao ..

Jednom davno stari Cherokee je svojem unuku ispričao poučnu priču: Unutar svakog čovjeka vodi se bitka, poput borbe između dva vuka. Jedan vuk predstavlja zlo: bijes, zavist, ljubomoru, pohlepu, aroganciju, samosažaljenje, krivnju, grijeh, srdžbu, inferiornost, laž, lažni ponos. Drugi vuk predstavlja dobro: radost, mir, ljubav, nadu, vedrinu, poniznost, ljubaznost, srdačnost, darežljivost, istinu, suosjećanje, vjeru. Mali Indijanac se nakratko zamisli te ga zapita: Koji vuk na kraju pobijedi? Stari Cherokee mu na to odgovori: POBJEĐUJE ONAJ KOJEG HRANIŠ! I ne zaboravite, Vi ste ti koji hranite svoje vukove!

Sretan Božić i nova 2017. godina! (dr. Mato Lakić, ravnatelj¸ZJZ DNŽ)

Okoliš naš korčulanski
 Published 5 Months Ago via ivangrbin   Monday, December 5, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Ne znam kako vas ali mene ćapa tuga kad pasan pored ovih korčulanskih kontejnera smještenih uz cestu i na mistima gdje svima bodu oči. Ma ni moguće da toliko malo brige vodimo o izgledu, estetici u prostoru, smradu, najprije mi sami a onda i hoberovci (ali i Grad) od kojih sve počinje. Zašto je to drugdje drukčije!? A u nas iste slike isti način odvoza i zbrinjavanja otpada traje i traje desetljećima! Tako je kako zaslužujemo. Važno je da imamo podebljani management. Naravno odgovorni će uvijek naći opravdanja, ali kome ona trebaju ako je rezultat ovakav kakav je?

Svijetla točka koju gledam posljednjih tjedana je njihov novi radnik J. Volarević, koji me podsjeća na priču (vic) o mazanju tračnica od Splita pu Sinja. On bi da ga je pustit s motornim pilama, kosom, puhalicom i malim kamionom, u dvi tri sedmice doša do Vele Luke. Sve bi očisti što god mu se nađe po za put! Svaka mu čast! Potvrđuje činjenicu da čovik kad hoće u osam uri može učinit puno posla.

Druga svijetla točka je bila pokrenuta prije dvije godine, kada je Hober obećao domaćinstvima pokloniti kompostere što bi smanjilo volumen kućnog otpada od 20-30%. Bila je jer nažalost nije realizirana. Za druge svitle točke ne znam, ne vidim ih!

Uspješno završeni Dani otvorenih vrata peljeških podruma
 Published 5 Months Ago via ivangrbin   Monday, December 5, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(PELJEŠAC) - Brojni posjetitelji Pelješca iz svih krajeva Hrvatske i regije, u subotu su  uživali u vrhunskim i kvalitetnim vinima te razgledavanju vinarija i podruma tridesetak vinara širom poluotoka. Vina i poznatih specijaliteta - poput vinskog gulaša, bilo je u izobilju, pa je još jedna tradicionalna manifestacija „Dani otvorenih vrata peljeških podruma“, potrajala dugo u noć.

I ove je godine u Zadružnom domu u Janjini deset mladih enologa ocjenjivalo najbolje vino u tri kategorije. Vina poznate pelješke vinarije Matuško dobila su najviše ocjene u kategoriji bijelih i crnih vina, a OPG Ivan Bezek u kategoriji rose vina.

U sklopu manifestacije prvi puta se promovirao lovni turizam poluotoka, a organizirano je i natjecanje u pripremanju lovačkog gulaša u Potomju, na kojem je pobjedu odnijela ekipa domaćina, članovi Lovačkog društva Kuna.

Poseban doživljaj brojnim gostima, ljubiteljima plavca malog, priredila je Stonska glazba, klapa Žuljanke i Geta te vokalni sastav Gusari uz predstavljanje vinara s područja Općine Ston u Velikom Kaštiu u Stonu.

U....

Natjecanje u lovu na lignje
 Published 5 Months Ago via ivangrbin   Sunday, December 4, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(BRNA) - Turistička zajednica Općine Smokvica i Pomorski klub Vitar iz Brne jučer su organizirali drugo natjecanje u lovu na lignje. - "Imali smo 7 ekipa, ukupno smo ulovili 5,5 kg liganja. Na maloj proslavi dodijelili smo nagrade pobjednicima Nevenu Radovanoviću i Ljubi Ercegu. Uručila ih je Ida Zaklan, prošlogodišnja pobjednica ovog natjecanja. Večerali smo naravno pečene lignje uz malo pečenog mesa, i lijepo se družili par sati. Imali smo idealne uvjete za ribolov, kao i prošle godine."
(Nautical Club VITAR-Pomorski klub VITAR, Jadran Pecotić)

25 godišnjica pogibije našeg Tihomira Antunovića (1964. - 1991.)
 Published 5 Months Ago via ivangrbin   Friday, November 25, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Danas, 25. XI. navršava se 25 godina od pogibije našeg Tihomira, zapovjednika I. satnije Korčulanske bojne Zbora narodne garde.  Tih jesenskih dana 1991. godine Korčulom su odjekivali topovi, minobacači i rakete iz višecjevnih raketnih bacača. Crnogorski rezervisti potpomognuti četničkim dobrovoljcima i oružjem tadašnje JNA praktički su promarširali od Debelog Brijega, preko Konavala, Dubrovačkog Primorja i došli nadomak Stona. Jedino se Dubrovnik, opkoljen sa svih strana nekako održao i branio.

Na čelu s Tihomirom, I. pješačka satnija Korčulanske bojne Zbora narodne garde sastavljena od ljudi iz svih mjesta otoka Korčule, Orebića i okolnih mjesta, zajedno s topništvom, pratećim snagama i zapovjedništvom dana 22.11.1991. godine odlazi na Stonsko ratište i tamo u velikim borbama zaustavljaju neprijatelja.

Od početka prodora iz Crne Gore neprijatelj je po prvi put osjetio vatrenu moć našeg oružja i oruđa i bio je prisiljen zaustaviti se na Bistrini i Zamaslini, gdje je i ostao do početka svibnja 1992. godine kada je bojnim naletom postrojbi Hrvatske vojske i Hrvatske ratne mornarice otjeran s naših prostora.

Na današnji dan 1991. godine u predjelu mjesta Doli vodile....

U Rijeci promocija književnog stvaralaštva Srđana Duhovića na Festivalu....
 Published 5 Months Ago via ivangrbin   Wednesday, November 23, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Na 9. Međunarodnom festivalu književnosti Dani prijatelja knjige održanom od 17. do 20. studenog 2016. u Gradskoj vijećnici u Rijeci, u organizaciji HKD-a, sudjelovalo je stotinjak autora iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Italije, Bugarske, i dr. EU zemalja.

Na otvaranju Festivala predstavljen je časopis Književno pero te su dodijeljene nagrade autorima radova u nakladi Društva: za najbolju knjigu godine "Na vihoru ljubavi" Anđelki Korčulanić te za najbolji roman "Don Vojvoda" Nikoli Šimiću Toninu. Izvan naklade Društva nagrađeni su: Biljana Milovanović za knjigu "Losos plovi nizvodno", Boris J. Kastel za knjigu "Pozivno pismo Suncu", ... Međunarodnu nagradu književno pero dobio je makedonski književnik Petko Šipinkarovski.

Završna večer Festivala održana je, uz poseban kulturni program, u Makedonskom kulturnom društvu Ilinden povodom njihove 25. obljetnice djelovanja u Rijeci. U sklopu programa je predstavljena dvojezična zbirka pjesama "Život u sjeni" hrvatsko - makedonsko izdanje Sovremenost Skopje, autora pjesnika s Korčule Srđana Duhovića. Knjigu je predstavio prof. dr. sc. Vasil Tocinovski,....

Nagrada Kumpanjiji Pupnat na susretu folklorne baštine cijele Hrvatske....
 Published 6 Months Ago via ivangrbin   Saturday, November 19, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a uz materijalnu potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, 12. studenog 2016. godine u POU Koprivnica – Dvorana “Domoljub”, održan je drugi dio 23. susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina. Suorganizatori su bili Hrvatsko društvo skladatelja HDS-ZAMP i FA Koprivnica. Pokrovitelji Koprivničko-križevačka županija i Grad Koprivnica, a donatori Podravka d.d., Carlsberg Croatia d.o.o, Zajednica udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije i Vinarija Kostanjevec.

Na Susretu je nastupilo oko 600 folkloraša unutar 14 skupina iz Hrvatske i 1 gostujuće skupine iz Slovenije. Pravo sudjelovanja na 23. Susretu izborili su nastupom na županijskim smotrama kojih je ove godine bilo ukupno 19 i koje su okupile preko 7245 folklornih amatera diljem Hrvatske.  Sudionici dijela 23. susreta, kategorija izvornog folklora u Koprivnici, bili su: KUD “PRIGORJE”, Križevci, KUU “VOĆIN”, Voćin, KUD “SLOGA”, Satinca Đakovačka KUU “IVAN VITEZ TRNSKI”, Nova Rača, GKUD “POŽEGA” Požega, KUD “MARTINČANI”, Martinska Ves, KUD “KRALJICA....

Dan Arhivskog sabirnog centra u Žrnovu
 Published 6 Months Ago via ivangrbin   Saturday, November 12, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVO) - Povodom blagdana sv. Martina Dražavni arhiv u Dubrovniku i Arhivski sabirni centar Korčula - Lastovo, sinoć su organizirali Dan Arhivskog centra u Žrnovu. Od jutarnjih sati Arhiv je bio otvoren za posjetitelje, koji su mogli razgledavati građu, družiti se s osobljem, te pogledati info panele posebno pripremljene za izložbu "Na pridiku i poduku - Uloga Mratina u društvenim i kulturnim gibanjima Žrnova do sredine 20. stoljeća."

Nakon procesije i svečane mise predstavljena je knjiga "Prešućeni rat" iz koje su za ovu priliku izdvojene priče o Žrnovu u I. svjetskom ratu, te je otvorena prigodna izložba fotografija, dokumenata i tonskih zapisa autora Tonka Barčota i Vinka Didovića.

Čitajući prostor žrnovske kotline Mratinska glavica se već svojim geografskim položajem nameće kao središte. Osim što proizlazi iz reljefa i čvorišta lokalnih puteva, njezina se središnjost ostvaruje kroz institucije koje su na njoj (bile) smještene. Sjedište je župe sv. Martina (prvi spomen 1327.) i svećenika koji su uz pastoralni rad prosvjećivali, podučavali, osnivali nova društva i podupirali ih. Od sredine 19. st. Mratin je i školsko središte,....

Obilježavanje sv. Matina zaštitnika Žrnova
 Published 6 Months Ago via ivangrbin   Friday, November 11, 2016
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVO) - Sinoć je u u župnoj crkvi Sv. Martina na Mratinu u Žrnovu svetom misom i prigodnim programom započelo obilježavanje patrona mjesta svetog Martina, te jubileja 1700 godina od njegovog rođenja.

Svetu misu je predvodio dekan korčulanskog dekanata preč. Željko Kovačević. Nakon mise učenici OŠ Ante Curać Pinjac iz Žrnova izveli su prigodni program, a zatim je slijedilo čašćenje.

Žrnovski župnik don Miroslav Karatović- "Program proslave našega zaštitnika pažljivo je planiran i u organizaciju su se uključili mnogobrojni župljani. Zajednička nam je želja da ovakva proslava našega zaštitnika postane tradicionalna i da okupi što više naših župljana, kao i hodočasnika. U petak, na dan zaštitnika našega mjesta, svečana procesija i sveta misa je u 16:00 sati a predvoditi će je mons. dr. Pero Sudar, pomoćni biskup Vrhbosanski."

Vijesti 13 - 24 of 1082. prev next


Posljednje vijesti
Idemo na Pelješac u vinsko carstvo
U organizaciji Udruge Plavac mali i Pelješki vinski puti po drugi put će se održati manifestacija pod nazivom Idemo na Pelješac u vinsko carstvo. Prvi svibnja je idealno vrijeme za dolazak većeg broja gostiju i turista na Pelješac pa će vinari i ovaj put otvoriti vrata....
read more...
Eksplozija okusa u Stonu. Istražili smo koje vino najbolje ljubi stonsku kamenicu
Četvrtu godinu zaredom, u srijedu, 19. travnja, u vili Koruni u Malom Stonu održan je „Spoj na slijepo“ - potraga za vinom koje najbolje ljubi međunarodno priznatu stonsku kamenicu. Uz svježe kamnenice, domaći kruh i ekstradjevičansko maslinovo ulje poslužena su 23 prijavljena vina;....
read more...
Procesija za Veli petak
Evo kratki video (4 minuta) od popodnevne procesije u Žrnovu. Za starije Žrnovce naučene na noćnu procesiju, luminacijun, vonj od petrolija, svitlo od svića zamotanih u sominu, procesija po suncu je možda manje atraktivna, sve ostalo je isto već stotinama godina. Pogledati na YouTube
read more...
Slika (ne samo jutros)
Ma baš! Evo i na Veli petak, na dan bogat običajima; bakalara za ručak, procesjunih, vezanih zvona i čegrćavnica, za ovakve slike uvik zadijem, ne mogu proć a ne primijetiti ih. Nagradno pitanje za jednu kunu: Koji kontejner se brže puni, otvoreni ili zatvoreni? Ako Hoberovci nemaju....
read more...
Vasi komentari
Bruno Posavec Bruno Posavec - Ja sam ronio sa ocem kad ga je on pronašao ga ja ga nisam vidio sve dok nije zaronio i pogledao bolje bio je jako velik i izgledao kao stijena. Ronili smo u malome mjestu u blizini Trogira Sevidu
Sunday, August 14, 2016, 11:11:17, 9 Months Ago
Mato Marojevic Mato Marojevic - Upravo danas subota 13.08.2016 sam sa sinom ronio na paklenim otocima kod hvara u Uvali Starisani. Upravo tu vrstu morskog zekana smo susreli. Puz je bio ca 25 cm dug zamotan i imo je jako ozncene....
Saturday, August 13, 2016, 19:53:30, 9 Months Ago
Jozo Erceg Jozo Erceg - Bi san Mali kad san sa Didon Gungeton i Babom Marijom iz Postrane puno put na Tovaru priko Koraca i Komarca Ropa priko Hrastove u Orlandusu dosa sa Pok. Ocen, Gungeton i Koston na Parangale to su....
Monday, July 11, 2016, 15:15:46, 10 Months Ago
Ante C. Ante C. - A propos kardinalove i drugih propovijedi. Svaka sličnost je slučajna. Ovako je govorio Mustafa Kemal Ataturk: «Već više od pet stotina godina pravila i teorije jednog starog arapskog šeika i....
Monday, May 16, 2016, 07:55:39, 1 Year Ago