An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
Priopćenje za medije HSLS-a o ukidanju besplatnog prijevoza
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 20, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
Učenici, studenti, umirovljenici i osobe starije od 65 godina na Korčuli i Pelješcu ostaju bez besplatnog cestovnog prijevoza iako Zakon o otocima nije izmijenjen. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije ne poštuje Zakon o otocima glede besplatnog cestovnog prijevoza na otocima učenika, studenata, umirovljenika i osoba starijih od 65 godina.
Naime, Autotrans d.o.o. Rijeka obavijestio je dopisom od 13. ožujka 2013. godine načelnike otočnih gradova i općina da će od 1. travnja 2013. god. započeti s naplatom svojih prijevozničkih usluga. Zakonom o otocima navedenim kategorijama stanovnika otoka Korčule, poluotoka Pelješca kao i stanovnika Brača, Cresa, Krka, Lošinja, Paga i Raba osiguran je besplatan cestovni prijevoz, a Ugovorom između prijevozničke tvrtke i Ministarstva prijevozniku su se nadoknađivali neostvareni prihodi poradi primjene čl. 10. Zakona o otocima.
U Državnom proračunu za 2013. god. za navedenu namjenu osigurano je 25.200.000,00 kn. Ugovor između prijevoznika i Ministarstva je istekao 31. prosinca 2012. godine, nije obnovljen, Ministarstvo nema namjeru obnoviti isti, niti reagira na dopise prijevoznika. Početkom ovog mjeseca Državni ured za središnju javnu nabavu objavio je oglas da Vlada....
Apel za popravak mandraća u Sv. Nikole
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 20, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Dragi naši mišćani, Korčulani i svi ostali koji ste vezani za grad Korčulu ili ste jednostavno zaljubljenici u naš grad. Mi smo skupina građana koja se već par godina bori na sve moguće načine kako bi sanirali oštećenja i doveli u uredno stanje višestoljetni mandrać u predivnom dijelu grada Korčule, ispod crkve Sv. Nikole.
Problem smo pokušali riješiti na sve moguće načine. Kontaktirali smo sve institucije za koje smo smatrali da bi nam mogli pomoći u realizaciji našeg projekta tj. da se realizacija projekta sanacije izvrši i financira, ali na našu žalost sve je ostalo samo na obećanjima kako to uglavnom i biva kod nas.
Razumijemo sve institucije i njihova opravdavanja, ali žalosno što smo doživjeli da nas se ne obada i ne čuje, na koja god smo vrata pokucali svi bježe od odgovornosti s obrazloženjem: to nije u našoj nadležnosti. Naše pitanje, obzirom da se radi o kulturnoj baštini i višestoljetnoj građevini je: kome se moramo obratiti kako bi se mandrać koji je u jako lošem stanju sačuvao, da se ne uruši u potpunosti, jer more ga razara iz dana u dan, te ako se nešto pod hitno ne poduzme, mandrać će nestati kao da ga nikada nije ni bilo. Mišljenja smo da bi bilo šteta da se što tako i dogodi, a....
Josipu Ivančeviću 3. mjesto u državi iz solfeggia
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, March 19, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - U Dubrovniku je jučer, 18. ožujka, 2013., održano 51. državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa. U konkurenciji natjecatelja svih glazbenih škola Hrvatske, koji su osvojili visoki broj bodova u svojoj kategoriji na Regionalnom natjecanju, održanom u Zadru 16. veljače 2013., i tako dobili pravo da sudjeljuju na Državnom natjecanju, naš Josip Ivančević, učenik Osnovne glazbene škole u Korčuli (Podružnica 1 OŠ Petra Kanavelića), osvojio je u disciplini solfeggio - I kategorija - 3. mjesto u državi! Mentor natjecatelja je Tihana Penjak, prof. Čestitamo učeniku, mentoru i glazbenoj školi na osvojenom plasmanu!
LuĹĄka Repatica
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 18, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Komet Panstarrs pojavio se na sjevernoj polutci početkom ovog mjeseca kada je na udaljenosti od oko 50.000.000 km bio najbliže Suncu a to je i približna udaljenost planeta Merkura od Sunca. Komet se nalazi nisko iznad horizonta u smjeru sjevero-zapada i može ga se opaziti malo udesno od mjesta gdje Sunce zalazi u more, u vremenu od 45 minuta nakon zalaska. Zbog loše vidljivosti i česte naoblake nije izrazito uočljiv, a i Mjesečeva svijetlost čini svoje. Može ga se uočiti okom, a dvogledom se dobro vidi. Riječ je o kometu kojeg je Sunce privuklo svojom gravitacijom iz dalekog prostora izvan Sunčeva sustava, a njegova izdužena putanja govori da ga nećemo tako skoro opet vidjeti.
Pripremajući se za opažanje, obilazili smo otok u danima kada nije bilo kiše kako bi ustanovili poziciju zalaska Sunca. Jedino mjesto za promatranje i pristupačno automobilom bilo je brdo Hum poviše Vele Luke. Pozicija je čista, nadmorske visine oko 300 m pa pogled puca sve do Italije. Prvi pokušaj opažanja bio je u ponedjeljak kad se naoblaka malo razišla, no zapad se postupno zamračivao pa smo ostali bez fotke ali smo bar vidjeli di zapada Sunce. Druga prilika bila je u subotu 16.03.2013., krenuli smo iz Korčule s tri auta naoružani teleskopima,....
Priopćenje podružnice HSP-a Korčula
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 18, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - U nedelju 10. ožujka 2013. održana je redovna sjednica podružnice HSP-a Korčula kojom je presjedavao predsjednik podružnice HSP-a Korčula Vjenceslav Paić-Karega. Na sjednici je izvršni odbor izvješten o budućim aktivnostima stranke i pripremama za lokalne izbore. Izvršni odbor je takoder izrazio zadovoljstvo brojem i kvalitetom novopridošlih članova većinom mladih ljudi.
Na sjednici je osnovan i ogranak HSP-a za grad Korčulu čiji je predsjednik Petar Lucin. Petar Lucin je pozvao ovim putem sve one istinske domoljube, pravaše i kršćane koji vole svoj grad da daju potporu nastojanjima gradenja našeg društva čestitim i moralnim temeljima te će HSP-a biti otvorena svima koji prihvaćaju ovakva načela. (JV)
Otklonimo prepreke
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 18, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Ne znamo koliko ste svjesni prepreka na koje osobe s poteškoćama u kretanju svakodnevno nailaze u našem gradu, ali one nisu samo fizičke prepreke, one su prepreke normalnom životu. Osobe s poteškoćama u kretanju zaslužuju jednaku kvalitetu života kao i ostali građani Korčule. Udruga „Moje sunce” svakodnevnim radom nastoji poboljšati kvalitetu života djece s poteškoćama, ali nismo uspjeli postići otklanjanje arhitektonskih barijera. Nadamo se da ćemo u suradnji s Gradom i udrugom „Kap u moru“ uspjeti ostvariti i ovaj cilj.
Kako biste bolje razumjeli kroz što sve prolazi dijete s poteškoćama u kretanju, pročitajte kako poteškoće u kretanju gradom vidi naša članica Anđela Novak. Kako bi vam bilo da vas u običnoj šetnji sprječava skala, rupetina na cesti, pločnik, automobil nemislećeg , ups, nepažljivog vozača, stup koji ne možete zaobići niti preskočiti? Ako poželim poći iz svoje škole u šetnju gradom, dok moji prijatelji imaju tjelesni, sama u svojim kolicima, zapet ću već na izlazu iz škole jer bi me rampa za spust u prizemlje s prvoga kata, mogla lansirati u zid preko puta staklenih vrata.
I povratak u ĹĄkolu bio bi mi nemoguć bez nečije pomoći. Ne trebam ni pokuĹĄavati ući na....
Međuopćinsko natjecanje iz prve pomoći
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 18, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Dana 16. ožujka.2013. god. održano je Međuopćinsko natjecanje pomlatka i mladih Hrvatskog Crvenog križa iz prve pomoći u Korčuli šeste godine zaredom. Srednja škola Korčula je bila domaćin, a organizator Gradsko društvo Crvenog križa Korčula.
Natjecanju su pristupile tri ekipe pomlatka i dvije ekipe mladih, sveukupno 32 mladih. Ekipe pomlatka sačinjavali su učenici iz sljedećih škola: OŠ Vela Luka s mentoricom Ljubicom Vlašić, OŠ Smokvica s mentorom Tonijem Šale i OŠ Blato s mentoricom Katarinom Kovačić. Ekipe mladih sačinjavali su učenici iz SŠ Korčula s mentorom Rankom Klisurom i SŠ Blato mentoricom Katarinom Kovačić.
Natjecanje se sastoji od četiri pismena testa i dvaju realističnih prikaza ozljeda koje je napravila Marija Šegedin, a jedni od ocjenjivača na radilištima bili su Ivica Žaknić i Neven dr. Škaro.
Redoslijed ekipa pomlatka prema broju ostvarenih bodova je sljedeći: prvo mjesto OŠ Blato, drugo mjesto OŠ Smokvica i treće OŠ Vela Luka. U kategoriji mladih bolja je bila ekipa SŠ Blato. Ekipa iz OŠ Blato i SŠ Blato idu na Međužupanijsko natjecanje. Ekipe su bile za svaku pohvalu, natjecanju su pristupili vrlo....
Pučki pjevači s Hvara posjetili Korčulu
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, March 16, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – U subotu (16. ožujak 2013.g.) poslijepodne, Korčulu je posjetio Pučki zbor župe sv. Jurja iz Gdinja na otoku Hvaru, koji su doputovali na poziv njihove sumještanke dr. Made Visković Penić koja je udata u Čari na otoku Korčuli (liječnik specijalist u Kalosu Vela luka). Ona nas je više puta zvala da posjetimo Korčulu, kaže voditelj zbora Đoni Visković, i tako se odazvalo njih 15 koji će u povodu Velikog tjedna i događaje koji su vezani uz Muku Kristovu nastupiti u nedjelju ujutro na misama u Čari i Smokvici.
Prije odlaska u Čaru i Zavalaticu kod obitelji Penić, posjetili su staru gradsku jezgru Korčule, obišli značajnije kulturno povijesne znamenitosti, i sasvim slučajno za vrijeme boravka u katedrali sv. Marka u Korčuli otpjevali nekoliko liturgijskih pjesama, te svojim pjevom namamili i malobrojne turiste koji su šetali korčulanskim ulicama. Svi su bili razgovorljivi, izrazili oduševljenje očuvanom srednjovjekovnom graditeljskom baštinom. Ističu, da je župa Gdinj, osnovana 1530.godine skupa s pukom Bogomolja, i nakon odvajanja gaje pučke napjeve još od vremena njihovih predaka do danas. Uz manje preinake napjevi su isti, i najveća je specifičnost što zbor nema stručnog voditelja, (Đoni....
Predavanje o Veloj spili
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 13, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Turistička zajednica i Centar za kulturu Grada Korčule organizirali su u utorak navečer (12. ožujak 2012.) u kino dvorani Doma kulture u Korčuli predavanje o Veloj spili iz Vele luke i arheološkim zanimljivostima zapadnog dijela otoka Korčule, na kojem je predavač dr. sc. Dinko Radić prilagodio znatiželjnicima i turističkim vodičima najznačajnije rezultate istraživanja arheološkog lokaliteta Velike spilje (lokalnim rječnikom Vela spila), koja je zanimljiva izvana i unutra. Ispred ulaza se vidi velolučki zaljev, Blatsko polje i otoci od Visa, Svetog Andrije, Biševa pa do Sušca i Lastova, i dio talijanske obale.
Spila je smještena na brdu Pinski rat (nadmorske visine 130 m) do koje se dolazi uređenom cestom, koja će uskoro dobiti i sadržajnije funkcije ..Unutra je dobra vidljivost zbog dva otvora na stropu. Predavač je napomenuo da je u modernoj literaturi Velu spilu prvi opisao Nikola Ostoić koji ju je 1835.g. obilazio i kazivao na njene prirodne ljepote, dok je povijest znanstvenog istraživanja započeta 1949.g., dok se je brojnim istraživačima 1986. pridružio i arheolog Dinko Radić. Shvatljivim načinom publici je pričao da su iskapanja tijekom razdoblja od 25 godina doživljavala promjene, od fizičkih radnika do....
Pravaši Korčule na lokalne izbore idu samostalno
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 13, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Dana 11. ožujka na održanoj tiskovnoj konferenciji podružnice HSP-a Korčula, predsjednik Vjenceslav Paić-Karega izvijestio je javnost da na lokalne izbore u svibnju HSP Grada Korčule izlazi samostalno.
- “Stranka će ubrzo izići sa vlastitim programom. Ne zadovoljava nas način rada dosadašnjih stranaka koje su obnašale vlast u Gradu. Odlučili smo na izbore izaći samostalno kako bi naši budući vijećnici bili korektor u vlasti. Izbjegli smo koalicije s drugim strankama, posebice s onima koje su nas pokušavale prikazati svojim privjeskom. HSP je uvijek imao svoj principijelan stav da se stranka pridržava reda i rada. Toga sada u Gradu nedostaje i kod obnašatelja vlasti i kod oporbe. Dosadašnja izborna statistika daje nam za pravo prosuditi da na predstojećim lokalnim izborima možemo očekivati tri vijećnika u Gradskom vijeću”, kazao je Paić-Karega, ističući da će građani Korčule uz uskoro objavljeni program znati honorirati njihovu dosljednost i principijelnost. (JV)
Radionica kamenoklesarstva u Korčuli
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, March 12, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - DEŠA – Dubrovnik u suradnji s Osnovnom školom Petra Kanavelića, a u okviru projekta „Baština u nama i oko nas“, organizira radionicu kamenoklesarstva u gradu Korčuli. Radionica počinje 18. ožujka, a sudionici radionice su učenici OŠ Petra Kanavelića koji će naučiti izrađivati autohtone suvenire od kamena.
Glavni cilj projekta je educirati mlade o izradi izvornog suvenira, potičući na poštivanje svoje kulturne baštine i stvarajući preduvjet za sigurniju budućnost. Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. (Ana Grgić)
OdrĹžano predavanje o hagioterapijskom pristupu u radu i suĹživotu s....
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 11, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - U OŠ Petra Kanavelića u Korčuli je prvog ožujka održano predavanje pod nazivom "Hagioterapijski pristup u radu i suživotu s djecom i mladima" u organizaciji humanitarne udruge "Kap u moru". Predavačica je bila ravnateljica Hagioterapijskog centra Split, Ana Perišić, prof., a predavanje je bilo namijenjeno prvenstveno prosvjetnim radnicima.
Naslov tribine sugerirao je drugačiji pristup u poimanju djeteta i samog odgoja. Tako se na predavanju okupilo četrdesetak zainteresiranih, koji su pažljivo slušali izlaganje te s predavanja ponijeli nova saznanja koja će moći koristiti u daljnjem radu s djecom. Nakon uvodnog dijela u kojem je profesorica upoznala prisutne s pojmom hagioterapije kao metodom utvrđivanja duhovnih patnji i ozdravljenja od istih za djecu i odrasle, moglo se čuti da je dijete prvenstveno osoba te da ono ima svoju duhovnu dušu preko čijih "organa" upija stvarnost koja ga okružuje. Veliki i važan dio te stvarnosti imaju upravo odrasli koji su u direktnom kontaktu s djecom te svojim kvalitetnim pristupom i ljubavlju mogu biti pozitivan uzor djeci kako bi se ona razvila u ljude pune samopouzdanja. Izlaganje je završeno prikazom rezultata dobivenih nakon istraživanja s djecom i mladima, a na temu duhovne inteligencije....
Vijesti 361 - 372 of 966. prev next


Posljednje vijesti
Poziv za obilježavanje 20. godišnjice mature generacije 1991.-1995. Srednje škole Korčula
Draga generacijo, vjerovali ili ne, prošlo je već 20 godina od naše mature. Ovako okrugla godišnjica naravno zaslužuje da je se obilježi. Ako ste imalo nostalgični za onim bezbrižnim razdobljem srednje škole, ako želite vidjeti ljude sa kojima ste nekako izgubili....
read more...
Jedrličari zahvaljuju vatrogascima i pilotima
Jedriličari Jedriličarsko pomorskog kluba iz Brne na čelu s njihovim predsjednikom Jadranom Pecotićem iskreno zahvaljuju svima koji su sudjelovali u suzbijanju paklene nemani koja je poharala Smokvicu i Brnu, posebno sedmorici hrabrih i spretnih pilota kanadera kojima su prepustili more i....
read more...
Obavijest iz Elektrojuga
Šumski požar koji je sinoć zahvatio Pelješac uzrokovao je veliku štetu na 35 kV dalekovodu Pijavičino-Janjina. Zbog toga su bez struje trenutno kupci koji se opskrbljuju iz TS 35/10 kV Zamošće i TS 35/10 kV Pijavičino, što uključuje područje od Orebića do....
read more...
Turistička statistika
Prema raspoloživim podacima na internetu turistički promet u prvih 6 mjeseci 2015. godine je kako di. Ministar se stalno hvali, a dobro je što ih ima i u Dubrovačko neretvanskoj županiji koji se imaju čime pohvalit. Eto tako je Grad Korčula ostvartio 11% više noćenja nego lani u....
read more...
Vasi komentari
Miro Miro - Neka popravljaju trafostanice u Zagrebu preko ljeta. Nisu normalni! Čekati srpanj i iskapčati struju cijeli dan u turističkom području mogu samo kompletni, polupismeni idioti. Stvarno koš uvijek....
Wednesday, June 17, 2015, 22:48:35, 2 Months Ago
Antonio Antonio - Baš ste mi dali mislit ovih dana. Električni trajekt? Vrtilo mi se to po glavi puno puti... Pa mi ga već imamo! Sadašnji trajekti imaju diesel-električnu propulziju. Propeleri se pokreću....
Tuesday, June 2, 2015, 11:45:34, 2 Months Ago
Marina Marina - 17 po 17 kuna .. možda se i obistini!
Sunday, May 31, 2015, 21:40:17, 2 Months Ago
Ivan Ivan - Antonio .. pri zaključku misli su me odvele u drugom smjeru, prema izreci bivšeg ministra Kostovića (http://korcula.net/audio/brodic.mp3). Bilo bi dobro vratiti se vlastitoj brodogradnji, ali i....
Saturday, May 30, 2015, 20:51:27, 2 Months Ago