An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
Priopćenje podružnice HSP-a Korčula
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 18, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - U nedelju 10. ožujka 2013. održana je redovna sjednica podružnice HSP-a Korčula kojom je presjedavao predsjednik podružnice HSP-a Korčula Vjenceslav Paić-Karega. Na sjednici je izvršni odbor izvješten o budućim aktivnostima stranke i pripremama za lokalne izbore. Izvršni odbor je takoder izrazio zadovoljstvo brojem i kvalitetom novopridošlih članova većinom mladih ljudi.
Na sjednici je osnovan i ogranak HSP-a za grad Korčulu čiji je predsjednik Petar Lucin. Petar Lucin je pozvao ovim putem sve one istinske domoljube, pravaše i kršćane koji vole svoj grad da daju potporu nastojanjima gradenja našeg društva čestitim i moralnim temeljima te će HSP-a biti otvorena svima koji prihvaćaju ovakva načela. (JV)
Otklonimo prepreke
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 18, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Ne znamo koliko ste svjesni prepreka na koje osobe s poteškoćama u kretanju svakodnevno nailaze u našem gradu, ali one nisu samo fizičke prepreke, one su prepreke normalnom životu. Osobe s poteškoćama u kretanju zaslužuju jednaku kvalitetu života kao i ostali građani Korčule. Udruga „Moje sunce” svakodnevnim radom nastoji poboljšati kvalitetu života djece s poteškoćama, ali nismo uspjeli postići otklanjanje arhitektonskih barijera. Nadamo se da ćemo u suradnji s Gradom i udrugom „Kap u moru“ uspjeti ostvariti i ovaj cilj.
Kako biste bolje razumjeli kroz što sve prolazi dijete s poteškoćama u kretanju, pročitajte kako poteškoće u kretanju gradom vidi naša članica Anđela Novak. Kako bi vam bilo da vas u običnoj šetnji sprječava skala, rupetina na cesti, pločnik, automobil nemislećeg , ups, nepažljivog vozača, stup koji ne možete zaobići niti preskočiti? Ako poželim poći iz svoje škole u šetnju gradom, dok moji prijatelji imaju tjelesni, sama u svojim kolicima, zapet ću već na izlazu iz škole jer bi me rampa za spust u prizemlje s prvoga kata, mogla lansirati u zid preko puta staklenih vrata.
I povratak u ĹĄkolu bio bi mi nemoguć bez nečije pomoći. Ne trebam ni pokuĹĄavati ući na....
Međuopćinsko natjecanje iz prve pomoći
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 18, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Dana 16. ožujka.2013. god. održano je Međuopćinsko natjecanje pomlatka i mladih Hrvatskog Crvenog križa iz prve pomoći u Korčuli šeste godine zaredom. Srednja škola Korčula je bila domaćin, a organizator Gradsko društvo Crvenog križa Korčula.
Natjecanju su pristupile tri ekipe pomlatka i dvije ekipe mladih, sveukupno 32 mladih. Ekipe pomlatka sačinjavali su učenici iz sljedećih škola: OŠ Vela Luka s mentoricom Ljubicom Vlašić, OŠ Smokvica s mentorom Tonijem Šale i OŠ Blato s mentoricom Katarinom Kovačić. Ekipe mladih sačinjavali su učenici iz SŠ Korčula s mentorom Rankom Klisurom i SŠ Blato mentoricom Katarinom Kovačić.
Natjecanje se sastoji od četiri pismena testa i dvaju realističnih prikaza ozljeda koje je napravila Marija Šegedin, a jedni od ocjenjivača na radilištima bili su Ivica Žaknić i Neven dr. Škaro.
Redoslijed ekipa pomlatka prema broju ostvarenih bodova je sljedeći: prvo mjesto OŠ Blato, drugo mjesto OŠ Smokvica i treće OŠ Vela Luka. U kategoriji mladih bolja je bila ekipa SŠ Blato. Ekipa iz OŠ Blato i SŠ Blato idu na Međužupanijsko natjecanje. Ekipe su bile za svaku pohvalu, natjecanju su pristupili vrlo....
Pučki pjevači s Hvara posjetili Korčulu
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, March 16, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – U subotu (16. ožujak 2013.g.) poslijepodne, Korčulu je posjetio Pučki zbor župe sv. Jurja iz Gdinja na otoku Hvaru, koji su doputovali na poziv njihove sumještanke dr. Made Visković Penić koja je udata u Čari na otoku Korčuli (liječnik specijalist u Kalosu Vela luka). Ona nas je više puta zvala da posjetimo Korčulu, kaže voditelj zbora Đoni Visković, i tako se odazvalo njih 15 koji će u povodu Velikog tjedna i događaje koji su vezani uz Muku Kristovu nastupiti u nedjelju ujutro na misama u Čari i Smokvici.
Prije odlaska u Čaru i Zavalaticu kod obitelji Penić, posjetili su staru gradsku jezgru Korčule, obišli značajnije kulturno povijesne znamenitosti, i sasvim slučajno za vrijeme boravka u katedrali sv. Marka u Korčuli otpjevali nekoliko liturgijskih pjesama, te svojim pjevom namamili i malobrojne turiste koji su šetali korčulanskim ulicama. Svi su bili razgovorljivi, izrazili oduševljenje očuvanom srednjovjekovnom graditeljskom baštinom. Ističu, da je župa Gdinj, osnovana 1530.godine skupa s pukom Bogomolja, i nakon odvajanja gaje pučke napjeve još od vremena njihovih predaka do danas. Uz manje preinake napjevi su isti, i najveća je specifičnost što zbor nema stručnog voditelja, (Đoni....
Predavanje o Veloj spili
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 13, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Turistička zajednica i Centar za kulturu Grada Korčule organizirali su u utorak navečer (12. ožujak 2012.) u kino dvorani Doma kulture u Korčuli predavanje o Veloj spili iz Vele luke i arheološkim zanimljivostima zapadnog dijela otoka Korčule, na kojem je predavač dr. sc. Dinko Radić prilagodio znatiželjnicima i turističkim vodičima najznačajnije rezultate istraživanja arheološkog lokaliteta Velike spilje (lokalnim rječnikom Vela spila), koja je zanimljiva izvana i unutra. Ispred ulaza se vidi velolučki zaljev, Blatsko polje i otoci od Visa, Svetog Andrije, Biševa pa do Sušca i Lastova, i dio talijanske obale.
Spila je smještena na brdu Pinski rat (nadmorske visine 130 m) do koje se dolazi uređenom cestom, koja će uskoro dobiti i sadržajnije funkcije ..Unutra je dobra vidljivost zbog dva otvora na stropu. Predavač je napomenuo da je u modernoj literaturi Velu spilu prvi opisao Nikola Ostoić koji ju je 1835.g. obilazio i kazivao na njene prirodne ljepote, dok je povijest znanstvenog istraživanja započeta 1949.g., dok se je brojnim istraživačima 1986. pridružio i arheolog Dinko Radić. Shvatljivim načinom publici je pričao da su iskapanja tijekom razdoblja od 25 godina doživljavala promjene, od fizičkih radnika do....
Pravaši Korčule na lokalne izbore idu samostalno
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 13, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Dana 11. ožujka na održanoj tiskovnoj konferenciji podružnice HSP-a Korčula, predsjednik Vjenceslav Paić-Karega izvijestio je javnost da na lokalne izbore u svibnju HSP Grada Korčule izlazi samostalno.
- “Stranka će ubrzo izići sa vlastitim programom. Ne zadovoljava nas način rada dosadašnjih stranaka koje su obnašale vlast u Gradu. Odlučili smo na izbore izaći samostalno kako bi naši budući vijećnici bili korektor u vlasti. Izbjegli smo koalicije s drugim strankama, posebice s onima koje su nas pokušavale prikazati svojim privjeskom. HSP je uvijek imao svoj principijelan stav da se stranka pridržava reda i rada. Toga sada u Gradu nedostaje i kod obnašatelja vlasti i kod oporbe. Dosadašnja izborna statistika daje nam za pravo prosuditi da na predstojećim lokalnim izborima možemo očekivati tri vijećnika u Gradskom vijeću”, kazao je Paić-Karega, ističući da će građani Korčule uz uskoro objavljeni program znati honorirati njihovu dosljednost i principijelnost. (JV)
Radionica kamenoklesarstva u Korčuli
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, March 12, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - DEŠA – Dubrovnik u suradnji s Osnovnom školom Petra Kanavelića, a u okviru projekta „Baština u nama i oko nas“, organizira radionicu kamenoklesarstva u gradu Korčuli. Radionica počinje 18. ožujka, a sudionici radionice su učenici OŠ Petra Kanavelića koji će naučiti izrađivati autohtone suvenire od kamena.
Glavni cilj projekta je educirati mlade o izradi izvornog suvenira, potičući na poštivanje svoje kulturne baštine i stvarajući preduvjet za sigurniju budućnost. Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. (Ana Grgić)
OdrĹžano predavanje o hagioterapijskom pristupu u radu i suĹživotu s....
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 11, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - U OŠ Petra Kanavelića u Korčuli je prvog ožujka održano predavanje pod nazivom "Hagioterapijski pristup u radu i suživotu s djecom i mladima" u organizaciji humanitarne udruge "Kap u moru". Predavačica je bila ravnateljica Hagioterapijskog centra Split, Ana Perišić, prof., a predavanje je bilo namijenjeno prvenstveno prosvjetnim radnicima.
Naslov tribine sugerirao je drugačiji pristup u poimanju djeteta i samog odgoja. Tako se na predavanju okupilo četrdesetak zainteresiranih, koji su pažljivo slušali izlaganje te s predavanja ponijeli nova saznanja koja će moći koristiti u daljnjem radu s djecom. Nakon uvodnog dijela u kojem je profesorica upoznala prisutne s pojmom hagioterapije kao metodom utvrđivanja duhovnih patnji i ozdravljenja od istih za djecu i odrasle, moglo se čuti da je dijete prvenstveno osoba te da ono ima svoju duhovnu dušu preko čijih "organa" upija stvarnost koja ga okružuje. Veliki i važan dio te stvarnosti imaju upravo odrasli koji su u direktnom kontaktu s djecom te svojim kvalitetnim pristupom i ljubavlju mogu biti pozitivan uzor djeci kako bi se ona razvila u ljude pune samopouzdanja. Izlaganje je završeno prikazom rezultata dobivenih nakon istraživanja s djecom i mladima, a na temu duhovne inteligencije....
Na trpezi Grka Vina od konobe
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, March 10, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) – Tradicionalna druga po redu manifestacija kušnje najboljih vina Lumbarde pod nazivom Vina od konobe održana je u subotu (9.ožujak 2013.) navečer u restoranu Maestral, koju je provela udruga vinogradara i vinara Grk-Lumbarda, uz promicanje uzgoja i unapređenja njihovog čuvenog bijelog vina grk koje se dobiva iz vinogorja u Lumbardi.
Okupio se je veći broj vinara amatera koji su u staklenim bocama donijeli na edukativno kušanje uzorke svojih vina, koja su bila šifrirana. Uz mišljenje i savjet stručnjaka, njihova su vina ocjenjivali enolozi: Nikola Mirošević, Igor Radovanović, Nika Silić i Perica Žuvela. Uz ugodno druženje, vina su namamila nepce vrsnih poznavatelja za vrijeme večere koju je pripremila konoba Maslina uz ponudu korčulanskih specijaliteta.
Tajnica udruge Grk, Maja Cebalo nam je kazala da je ponuđeno 26 uzoraka vina, većinom bijeloga Grka ali i crnoga Plavca bez kojega GRk ne bi ni mogao uspijevati zbog oprašivanja. Enolozi nisu imali posebnih primjedbi (odbačena su samo dva uzorka) i zadovoljni su ovogodišnjom berbom. Oni su u društvu s proizvođačima imali edukativne razgovore i svako je vino dobilo ocjenu i mišljenje uz odgovarajuće preporuke za doradu i poboljšanja. Maja Cebalo napominje da je u....
Zastupnika Marelića je udario vratima kamiona i ozlijedio ga
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, March 10, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(ČARA) - Vozač kamiona (22) otvorenim je vratima krenuo na saborskog zastupnika SDP-a Mladena Marelića (62) i srušio ga. Političar je pao u nesvijest. U mjesto Čari odmah je stigla korčulanska hitna pomoć, a potom i helikopter, koji je zastupnika prebacio u splitsku bolnicu. Ima potres mozga, iščašio je rame te ozlijedio vrat.
Policija tvrdi da se vozač kamiona neoprezno okretao te s djelomično otvorenim suvozačevim vratima udario u pješaka Marelića koji se u tom trenutku nalazio na kolniku pored svog parkiranog auta , a koji je bio u kvaru... (24sata.hr) -- Više na 24Sata.hr
Vjeran Filippi kandidat za gradonačelnika Korčule
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, March 9, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Uz slogan Hoćemo, možemo, znamo – Za bolju i sretniju Korčulu, održan je u petak navečer (8.ožujak 2013.) u hotelu Korčula predizborni skup Vjerana Filippija (Korčulanska liga) nezavisnog kandidata za novog gradonačelnika Korčule. Njegove glavne smjernice izbornog programa su popraćene potporom koalicijskog partnera Vicka Ivančevića (predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a) te don Ivana Grubišića (predsjednik Saveza za građansku i etičku Hrvatsku i zastupnika u Saboru RH) koji je obećao da će Vjeran Filippi postati Saborski zastupnik, ako on bude izabran za Splitsko-dalmatinskog župana.
Vjeran Filippi je dobio odobravanje od brojne publike svojom vizijom razvoja Korčule, kada je upozorio da Korčuli fali gospodarski razvoj, po čemu je Korčula najnerazvijeniji hrvatski otok, pa i Grad Korčula u kojemu je turizam u zaostatku u odnosu na susjedne Gradove Hvar i Dubrovnik, čije programe možemo primijeniti i kod naših uvjeta, koji su doprinijele nezaposlenosti mladih, posebno viših stručnjaka koji napuštaju Korčulu. Uz mnoge gradske nedostatke u infrastrukturnom i komunalnom stanju (objekt Liburna, autobusni kolodvor, Muzej Marka Pola, nautički centar) Filippi je nabrojio uz ponuđena rješenja da mnoge....
U Korčuli otvorena izložba Ivice Kundić
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, March 9, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – U petak (8. ožujka 2013.) navečer otvorena je u atriju Doma kulture u Korčuli izložba likovnih radova umjetnice iz Blata Ivice Kundić koja kao profesor likovne kulture i likovne umjetnosti živi i radi u Splitu. Njezine slike pod nazivom Torjuni oduševile su korčulansku publiku, kojoj je umjetnica nakon skupnih i samostalnih izložbi pokazala njezino samostalno otkriće pripadnosti otoku (cvijeće i pejzaži) obitelji i religiji, a motivima iz grada Korčule stoljetne kule, i grad okružen zidinama i morem, u kojemu se ističu crkve, kule, palače, kuće.
Njezini su motivi podijeljeni na kamen,nebo i more,uvodno je govorila Marija Kraljević, ravnateljica Gradskog muzeja Korčule, približivši okupljenima i podatke u Ivici Kundić (rođena u Blatu gdje je završila Osnovnu školu, zatim 1985.g. Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, da bi na Filozofskom fakultetu u Splitu diplomirala slikarstvo i djelo kipara Frane Kršinića, te stekla zvanje profesora likovne kulture i likovne umjetnosti).
Na njezinih 10 slika je spoj prošlosti i sadašnjosti prikazano u batik tehnici, koristeći topljeni vosak i pigmenta boje nanesene kistom na podlogu od kartona papira i svile, kazala je Marija Hajdić, dok je i sama umjetnica svojim....
Vijesti 361 - 372 of 962. prev next


Posljednje vijesti
Plavac mali na InterFestu u Novom Sadu
(PELJEŠAC) - Udruga Plavac mali u suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom predstavila je vinsko- turističku ponudu na ovogodišnjem Festivalu vina InterFest Novi Sad. Brojnim ljubiteljima plavca malog ponuđena su vina: Plavac mali, Libertas, Lirica, Sv. Ana - PZ Putniković,....
read more...
Vitar jedri s trećom jedrilicom
(BRNA) - Mladi jedrilicari Pomorskog kluba Vitar sa Korcule, dobrotom Marylyn Goodman i Devida Rentona iz Brne, dobili su i trecu jedrilicu. Sada pored dva Optimista, i jedan Topper 350 kroti vitar u Brni. 20-djece se je u protekle tri sedmice ukljucilo u rad kluba. Uskoro flotu povecavamo sa....
read more...
Dan otvorenih vrata u Odjelu za mentalno zdravlje Korčula 26. lipnja
Povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog promet droga, Odjel za mentalno zdravlje poziva sve zainteresirane osobe da dođu od 9-12 sati 26. lipnja u prostorije odjela za mentalno zdravlje adresa Plokata b.b, zgrada Crvenoga križa u Korčuli. 1987. g. Generalna....
read more...
Nastavlja se financiranje aktivnosti udruge Kap u moru
Irena javlja ....KAP U MORU, Humanitarna udruga za ostvarivanje pomoći djeci s posebnim obrazovnim potrebama u predškolskom odgoju, osnovnom i srednjoškolskom odgoju i obrazovanju kroz djelovanje pomoćnika u nastavi- Kap u moru Korčula S 31. svibnja 2015. godine završila je....
read more...
Vasi komentari
Marina Marina - 17 po 17 kuna .. možda se i obistini!
Sunday, May 31, 2015, 21:40:17, 1 Month Ago
Ivan Ivan - Antonio .. pri zaključku misli su me odvele u drugom smjeru, prema izreci bivšeg ministra Kostovića (http://korcula.net/audio/brodic.mp3). Bilo bi dobro vratiti se vlastitoj brodogradnji, ali i....
Saturday, May 30, 2015, 20:51:27, 1 Month Ago
Maro Maro - To ima smisla kada postoji višak struje, a ne raditi dvostruku konverziju iz nafte i još sa skupim akumulatorima. Vjetrenjače su nestalne, a neznalice i bukači se bune protive hidroelektrana. Alu....
Thursday, May 28, 2015, 06:18:16, 1 Month Ago
Antonio Antonio - Poštovani šjor Ivane, Vrlo rado čitan Vaše tekstove i premda san daleko od Korčule puno mi pomažu da oćutin škoj mog ditinjstva. Na temu van od sveg srca hvala! Ali, moran priznat da san....
Wednesday, May 27, 2015, 14:06:05, 1 Month Ago