An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
Adio Inkobrodova kapijo
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, February 26, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Nakon 60 godina života, tiho je i neznatno umrla Kapija na ulazu u korčulansko brodogradilište. Čuvši tu tužnu vijest, brojni sugrađani, uglavnom starije dobi dolaze joj se pokloniti, Kapiji života, koja je znala svojim gostoprimstvom dočekati i ispratiti ljude, vozila, materijale, a u sebi čuvala i nikome nije otkrivala istinu o ljudima, njihovim sudbinama, o onome što ih je snašlo. Paučina života prekriva događaje. Oni koji bi se njome obraćali Sezame otvori se, znala je da ima razloga zašto izlaze prije kraja radnog vremena. Njezin život vezan je s ulascima i izlascima na tisuće radnika, ljudi, državnika, vozila, kroz nju su prolazile tećice, kotlići, najloni, alati, zanati i ideološke razlike.
Pored nje je bila liječnička i zubna ambulanta, rengen aparat, laboratorij za nalaze krvi, a u susjednoj menzi u doba nemrsa zapovjedni gulaš. Pratila je bolovanja i ozdravljenja, štrajkove, zimnice, autobuse sa stajalištem i okretištem (oni se i sada okreću bez njezinog pogleda). Zapošljavala je vatrogasce, čuvare,zaštitare, a nju je čuvao i jedan poveći kameni zaštitar s puškom preko ramena. Nažalost, nije je uspio obraniti, jer je i njemu prijetila smrt. On je dospio na novu kapiju (oprostite vratarnicu) sadašnjeg....
Radni susret s ugostiteljima Korčule
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, February 26, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – U ponedjeljak navečer (25. veljače 2012.) je u Gradskoj vijećnici u Korčuli održan radni sastanak Turističke zajednice Grada Korčule uz sudjelovanje malobrojnih korčulanskih ugostitelja, bez predstavnika njihovog CEHA i udruženja. Cilj nam je u predsezonsko vrijeme okupiti sve ljude koji svojim ponudama obogaćuju turističku ponudu Korčule, kazao je korčulanski gradonačelnik i predsjednik TZ Grada Korčule Mirko Duhović, dok je direktorica Turističkog ureda Hana Turudić naglasila želju da se kroz razgovor čuje s kakvim se problemima suočavaju ugostitelji, ali i da ukažu na probleme i kako ih otkloniti.
Razgovaralo se o promoviranju otočkih tradicionalnih jela kao i ostalih turističkih proizvoda, Nedostatku manifestacija koje okupljaju ugostitelje i promoviraju domaću kuhinju. Na tu se je temu razgovaralo koristeći Pravilnik o kriterijima i postupku za dodjelu oznake Dubrovačka Gastro Kvaliteta, s kojom je cilj trajno podizanje kvalitete županijske ugostiteljske ponude kroz stimuliranje i unapređivanje tradicionalnih gastronomskih vrijednosti, po kojima je Korčula i poznata (jela iz domaće kuhinje i ostale ponude, vina, domaćeg maslinovog ulja, meda, raznih slastica, ribe, pršuta, žrnovskih makaruna). Sastanak....
Ĺ kola mini rukometa
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, February 26, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Rukometni klub „Korčula“ poziva sve djevojčice i dječake godine rođenja 2003. i mlađe da se priključe školi mini rukometa koja se održava svakog četvrtka i petka od 16:30 u školskoj športskoj dvorani u Korčuli. Mini rukomet je dinamičan i atraktivan sport prilagođen dobi igrača. Veselimo se zajedničkom radu i druženju. (RK Korčula)
Stanovnici Lovišta: Ako treba, i životima ćemo braniti naše!
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, February 25, 2013
 Editorial    reviews [2]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(PELJEŠAC) - Stanovnici Lovišta svakodnevno dežuraju kod Bilih dvora kako bi spriječili da im bageri prekopavaju njihovu didovinu neposredno uz more, koja im je eksproprirana za vrijeme bivše Jugoslavije.
- Ako treba, i životima ćemo braniti naše. Naši su stari ovu zemlju stekli mukotrpnim radom i ne damo je nikome - tim su nas riječima dočekali vidljivo uzrujani Lovišćani, koji su jednoglasni da će leći pod bagere ako nastave kopati. - Na svu sreću, uspjeli smo zaustaviti radove, ali do daljnjega dežuramo - rekla nam je Zdravka Srhoj. Dok na lokaciji Bili dvori na samom vrhu Pelješca korčulanska tvrtka “Gradina” namjerava graditi luksuzne vile, teniske terene, marinu, te druge turističke sadržaje po uzoru na Azurnu obalu, tridesetak stanovnika Lovišta i njihovih zakonskih nasljednika vodi pravnu bitku za povrat tih parcela, koje im je sredinom osamdesetih godina oduzela ondašnja država.
Svi su oni u zakonskom roku podnijeli zahtjeve za povrat, o čemu se vode upravni postupci, koji će, nadaju se, biti okončani u njihovu korist .. - Pogledati opširnije na SlobodnaDalmacija.HR
Seminar za mentore prve pomoći
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, February 25, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Gradsko društvo Crvenog križa Korčula je 23. veljače organiziralo seminar za mentore prve pomoći osnovnih i srednjih škola. Predavač je bio doktor Tihomir Eterović sa Brača koji je ujedno sudac na međužupanijskom i državnom natjecanju mladih Crvenog križa.
Seminaru je prisustvovalo 18 mentora i to sa područja Otoka i Orebića, tei iz Dubrovnika, Metkovića i Ploča. Cilj seminara je bio upoznati mentore sa novim smjernicama iz prve pomoći i razjasniti eventualne nedoumice oko provođenja pojedinih postupaka prve pomoći. (M. Milat)
Predavanje Roka Markovine o korčulanskoj brodogradnji
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, February 24, 2013
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) – Posjetitelji u kino dvorani Levant u Lumbardi na otoku Korčuli pokazali su zainteresiranost otočana o povijesti korčulanske brodogradnje, koju je u subotu navečer (23.veljača 2013.) svojim predavanjem približio predavač (njihov sumještanin) prof.dr.sc. Roko Markovina profesor na FESB-u Splitu na Katedri za brodogradnju. Predavanje je organizirala Općina Lumbarda i Udruga Bašćina iz Lumbarde.
Uz prikupljene brojne podatke, snimke i priče, predavanje je bilo podijeljeno kroz 4 glavna poglavlja: Tko smo? Odakle dolazimo i kamo bismo trebali ići? Kao vrstan govornik, istraživač i poznavatelj brodogradnje, Roko Markovina je stvorio pažnju kod posjetitelja, kazavši da u brodogradnji dolazimo iz daleka, prije 10.000 godina, odakle su prema njegovim istraživanjima počeci brodogradnje na otoku Korčuli.
Na pitanje Kamo bi smo trebali ići, odgovor je također bio daleko u budućnost, treba napraviti jedan mali škver, u kojemu bi se svake godine izgradila po jedna drvena gajeta, rekao je dr. Markovina. Sramotno je da najbogatija brodograđevna tradicije u Hrvatskoj nema na Korčuli brodograđevni muzej, iako je Korčula prva u Jadranskoj i Mediteranskoj brodogradnji, koja je naučila čitavu obalu kako se grade brodovi, pa i dalje od....
Otočni fotografi u Korčuli
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, February 23, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – U petak (22 .veljača 2013.) je u atriju Doma kulture otvorena izložba fotografija Otočni fotografi, koju provodi poznati fotograf, publicist i diplomirani ekonomist Ante Jaša iz Zadra. Posjetitelje je u ime domaćina pozdravila ravnateljica Centra za kulturu Lana Filippi Brkić, dok je u ime organizatora predsjednik Foto Kluba Korčula, Pavao Šain, kazao kako je Ante Jaša izlagao na oko 300 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. Fotografije su mu objavljene kao ilustracije u 30 knjiga, u katalozima i časopisima. Priredio je 132 likovnih izložbi drugih autora. Objavio je 6 knjiga i dobio 45 nagrada i priznanja. Stekao je međunarodna fotografska zvanja. Šain je zahvalio članu foto kluba Đuru Čehovskom koji je poznanstvom s umjetnikom iz Zadra omogućio da i Korčula vidi što snimaju otočni fotografi. Kroz konferansu je Marija Hajdić, ravnateljica Gradskog muzeja Korčule istaknula da ova peta po redu izložba ima svrhu promidžbe fotografske aktivnosti na otocima, čime je Korčula dobila priznanje kao središte fotografskog zbivanja na otocima. Na izložbi je prikazana 51 fotografija od 26 autora, među njima i jedan stranac John Law iz Engleske, dok je Jelena Padovan iz Vele luke dobila priznanje....
Hajduk i Dinamo mijenjaju plovidbeni red katamarana KriloJet
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, February 22, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Zainteresirani gledatelji prvenstvene nogometne utakmice prve hrvatske nogometne lige između Hajduka i Dinama,koja se u 18 sati odigrava u nedjelju u Splitu imaju redovnu brodsku liniju iz Korčule do Splita i nazad (redovna cijena brodske karte), jedino je izmijenjen polazak is Splita, umjesto u 16 h katamaran nakon utakmice polazi prema Korčuli u 21 sat.
Slijedom zamolbi Grada Korčule, općine Lumbarda i Grada Hvara, brodar Kapetan MB Luka iz Agencije za obalni linijski promet izdala je suglasnost za jednokratnu izmjenu plovidbenog reda na državnoj brzo brodskoj liniji Korčula- Hvar- Split, kaže Franc Stenek, zamjenik korčulanskog gradonačelnika. Za nedjelju, 24. veljače 2013. godine katamaran “Krilo Jet” polazi iz Korčule kao i svake nedjelje u 13 sati (preko Hvara u 14:15) i u Split stiže u 15:25 sati. Sada za nedjelju umjesto polaska iz Splita u 16 sati katamaran isplovljava iz Splita nakon utakmice u 21 sat, kako bi se gledatelji nogometne utakmice Hajduk-Dinamo mogli vratiti istu večer svojim kućama, kaže Stenek. (Tekst i snimak: Niko Perić)
Objavljen zbornik Zagreb u djelima Petra Ĺ egedina
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, February 22, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
Znameniti je hrvatski književnik Petar Šegedin, rodom s otoka Korčule (Žrnovo na Korčuli, 8.srpnja 1909.- Zagreb, 2. rujna 1998.), dobio još jedan književnokritički zbornik, četvrti po redu, ovoga puta usredotočen na "Zagreb u djelima Petra Šegedina", koji je bio 20. veljače predstavljen u Zagrebu, u Društvu hrvatskih književnika. Kako se predstavljači nisu bavili niti likom, niti djelom Šegedinovim, nego prigodnim okolnostima u svezi s nastankom zbornika i "Danima Petra Šegedina", dvogodišnjom manifestacijom u književnikovu čast, ovdje ćemo, usuprot usustavljenu zaboravu, kojim se nastoji prekriti gotovo sve duhovne i književne stožernike u hrvatskoj kulturi i narodu, koji su, tijekom onih pedesetak godina straho-vlade i jednoumne "idile", bili pronositeljima nade, predvoditeljima preporoda ...
Ovim je zbornikom, s dvadesetak uvrštenih radova priređenih za protekle "Dane Petra Šegedina", dobrano osvijetljena zadana tema, u slojevitomu i bogatomu i raznovrstnomu književnomu opusu našega Petra Šegedina Velikoga, koji zavrjeđuje, glede na golemi i predragocjeni njegov doprinos istini hrvatskoga knjižtva i samosvojnosti njezina europejstva i glede na Šegedinov udio u obnovi, stoljećima željene, samostalne i neodvisne hrvatske države, da po....
Josipu Ivančeviću prva nagrada iz solfeggia Josipu Ivančeviću prva nagrada iz solfeggia
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, February 19, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Na regionalnom natjecanju učenika i studenata glazbenih škola, održanom u Zadru 16. i 17. veljače, učenik Osnovne glabene škole u Korčuli Josip Ivančević je u I. kategoriji iz solfeggia osvojio prvu nagradu. Josipova mentorica je prof. Tihana Penjak. Čestitamo!
Postavlja se nova rasvjeta
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, February 15, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Zahvaljujući ljepšim vremenima djelatnici KTD Hober iz Korčule su započeli radove na mijenjanju starih rasvjetni tijela u ulici Hrvatske bratske zajednice, koja su postavljena još 1962. godine. Direktor KTD Hober, Marko Milat kaže da su nova rasvjetna tijela ljepšeg dizajna za ovaj urbani dio grada Korčule, s puno manje snage uz halogene žarulje zadovoljavaju i ekološke standarde, jer ne svijetle u nebo. Njih 8 je kupljeno sredstvima Gradskog kotara Stari grad,ističe predsjednik vijeća Alan Farac. U ovoj godini, će se realizirati i preostali dio programa rada GK, gdje će se u ulici Bernarda Bernardija također izvršiti zamjena dotrajalih rasvjetnih tijela s novima. Isto tako je u programu osvijetliti put prema Dječjem vrtiću, kaže Alan Farac, kao i ulica Put od luke. (Tekst i snimak: Niko Perić)
Humanitarni koncert Kapja jubavi
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, February 15, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Humanitarni koncert „Kapja jubavi“ održan je 13. veljače u organizaciji udruge „Kap u moru“ . Povodom Svjetskog dana braka i Valentinova svojim nadasve emotivnim izvedbama počastile su nas klape Nava iz Orebića, klapa Lumbarda, Štrop, Škerac i Tiramol; sastav Never Named, dueti Vanda & Marin i Marko & Ante, te Mješoviti pjevački zbor KUD-a Moreška.
 Tijekom večeri izmjenjivala se raznovrsna glazba, domaći i strani evergreeni, dalmatinske pisme i rock balade. Gromoglasni pljesak, čak i suze pokazali su nam da je ovako zamiĹĄljen koncert oduĹĄevio naĹĄu publiku. Jedan od najdirljivijih komentara bio je: „Mi ni ne znamo ĹĄto imamo, ovo je naĹĄe najveće blago!“ Hvala izvođačima ĹĄto su se ovako spremno odazvali i doprinijeli humanitarnom duhu večeri i atmosferi zajedniĹĄtva i ljubavi.
Zahvaljujemo našoj dragoj voditeljici Mirej Botica, Centru za kulturu i Lani Filippi Brkić, a veliko hvala Ratku Kalogjeri za odličan razglas i uložen višednevni trud. Hvala tiskari Marasa, pekari Krkeljaš i cvjećari Anemona. A na svesrdnoj potpori i pomoći u samoj organizaciji koncerta, za trud i vrijeme koje nam je poklonio, posebno hvala Goranu Miloševiću.
I na kraju, hvala vama dragi prijatelji....
Vijesti 361 - 372 of 942. prev next


Posljednje vijesti
Zapuhala je velika bura
(KORČULA) - Bome je jutros zapuhala gora bura od one o kojoj pjeva Ivan Klakar. Sve je nosilo isprid sebe, bilo je pomalo suludo iza grada na direktnom vitro snimat ili fotografirat ovu nevoju. Prema Tončijevim instrumentima na Cvijetnom naselju prosječna brzina vjetra je 50 km/h s udarima do....
read more...
Veliki uspjeh žrnovskih učenika na županijskom informatičkom natjecanju
(ŽRNOVO) - Na održanom županijskom informatičkom natjecanju, programski jezik LOGO, u OŠ Mokošica u Dubrovniku, 20. veljače 2015. godine, učenici osnovne škole iz Žrnova postigli su izvrsne rezultate. Naši mladi informatičari osvojili su prva mjesta u svim....
read more...
Evo još jedan video (izbori su!)
(KORČULA) - Jutros su o našem lipom starom gradu Korčuli pripovidali Tonči Baždarić i Vjeran Filippi. Bilo je tu i drugih glumaca i statista, Korčulana koje smo sreli. Pogledati video
read more...
Ima li mista za crnog Marka
(KORČULA) - Bez obzira jesu li ili nisu izbori, Ante Zekan uvik ima što za reć. Ovan put su mu na zubu bili Hober, separacija smeća, reciklažna dvorišta, odvodnja, vodovod, politička zapošljavanja, prisluškivanje, crni Marko .. Drža je govor sve do večeri, ali YouTube....
read more...
Vasi komentari
Lovre Lovre - Da Bogda vam se sve uspuntinalo ...sve u kvasinu:)
Tuesday, February 24, 2015, 13:48:27, 1 Week Ago
Učenik Učenik - Zbogom meštre, hvala na svemu što si učini za nas! Neka ti je laka hrvatska zemlja!
Sunday, December 28, 2014, 17:35:21, 2 Months Ago
Ratko Marinovic - Salata Ratko Marinovic - Salata - All the best to grandpa, best regards, Ratko
Thursday, October 9, 2014, 09:38:29, 5 Months Ago
Guilherme Marinovic Guilherme Marinovic - Vaaaaai Dida!!!
Friday, October 3, 2014, 19:28:23, 5 Months Ago