An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
Zastupnika Marelića je udario vratima kamiona i ozlijedio ga
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, March 10, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(ČARA) - Vozač kamiona (22) otvorenim je vratima krenuo na saborskog zastupnika SDP-a Mladena Marelića (62) i srušio ga. Političar je pao u nesvijest. U mjesto Čari odmah je stigla korčulanska hitna pomoć, a potom i helikopter, koji je zastupnika prebacio u splitsku bolnicu. Ima potres mozga, iščašio je rame te ozlijedio vrat.
Policija tvrdi da se vozač kamiona neoprezno okretao te s djelomično otvorenim suvozačevim vratima udario u pješaka Marelića koji se u tom trenutku nalazio na kolniku pored svog parkiranog auta , a koji je bio u kvaru... (24sata.hr) -- Više na 24Sata.hr
Vjeran Filippi kandidat za gradonačelnika Korčule
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, March 9, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Uz slogan Hoćemo, možemo, znamo – Za bolju i sretniju Korčulu, održan je u petak navečer (8.ožujak 2013.) u hotelu Korčula predizborni skup Vjerana Filippija (Korčulanska liga) nezavisnog kandidata za novog gradonačelnika Korčule. Njegove glavne smjernice izbornog programa su popraćene potporom koalicijskog partnera Vicka Ivančevića (predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a) te don Ivana Grubišića (predsjednik Saveza za građansku i etičku Hrvatsku i zastupnika u Saboru RH) koji je obećao da će Vjeran Filippi postati Saborski zastupnik, ako on bude izabran za Splitsko-dalmatinskog župana.
Vjeran Filippi je dobio odobravanje od brojne publike svojom vizijom razvoja Korčule, kada je upozorio da Korčuli fali gospodarski razvoj, po čemu je Korčula najnerazvijeniji hrvatski otok, pa i Grad Korčula u kojemu je turizam u zaostatku u odnosu na susjedne Gradove Hvar i Dubrovnik, čije programe možemo primijeniti i kod naših uvjeta, koji su doprinijele nezaposlenosti mladih, posebno viših stručnjaka koji napuštaju Korčulu. Uz mnoge gradske nedostatke u infrastrukturnom i komunalnom stanju (objekt Liburna, autobusni kolodvor, Muzej Marka Pola, nautički centar) Filippi je nabrojio uz ponuđena rješenja da mnoge....
U Korčuli otvorena izložba Ivice Kundić
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, March 9, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – U petak (8. ožujka 2013.) navečer otvorena je u atriju Doma kulture u Korčuli izložba likovnih radova umjetnice iz Blata Ivice Kundić koja kao profesor likovne kulture i likovne umjetnosti živi i radi u Splitu. Njezine slike pod nazivom Torjuni oduševile su korčulansku publiku, kojoj je umjetnica nakon skupnih i samostalnih izložbi pokazala njezino samostalno otkriće pripadnosti otoku (cvijeće i pejzaži) obitelji i religiji, a motivima iz grada Korčule stoljetne kule, i grad okružen zidinama i morem, u kojemu se ističu crkve, kule, palače, kuće.
Njezini su motivi podijeljeni na kamen,nebo i more,uvodno je govorila Marija Kraljević, ravnateljica Gradskog muzeja Korčule, približivši okupljenima i podatke u Ivici Kundić (rođena u Blatu gdje je završila Osnovnu školu, zatim 1985.g. Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, da bi na Filozofskom fakultetu u Splitu diplomirala slikarstvo i djelo kipara Frane Kršinića, te stekla zvanje profesora likovne kulture i likovne umjetnosti).
Na njezinih 10 slika je spoj prošlosti i sadašnjosti prikazano u batik tehnici, koristeći topljeni vosak i pigmenta boje nanesene kistom na podlogu od kartona papira i svile, kazala je Marija Hajdić, dok je i sama umjetnica svojim....
Večeras predstavljanje nezavisnog kandidata Vjerana Filipija za....
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, March 8, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Pozivamo sve građanke i građane Korčule na predstavljanje nezavisnog kandidata za gradonačelnika Grada Korčule koje će se održati u petak, 8. ožujka 2013. u 20:00 sati u hotelu Korčula.
Nezavisni kandidat za gradonačelnika Vjeran Filippi predstaviti će glavne smjernice izbornog programa. Podršku kandidaturi dati će i dr.sc. Ivan Grubišić, predsjednik Saveza za građansku i etičku Hrvatsku te zastupnik u Saboru Republike Hrvatske. Pridružite se i osnivanju korčulanskog kruga Saveza za građansku i etičku Hrvatsku. Hoćemo, možemo, znamo - za bolju i sretniju Korčulu!! Nezavisnog kandidata za gradonačelnika Vjerana Filippija podržavaju: Korčulanska Liga, Hrvatska socijalno liberalna stranka, Savez za građansku i etičku Hrvatsku. (KL)
Čestitka za Dan žena
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, March 8, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(VELA LUKA) - Svim otočankama, članicama i simpatizerkama, drugaricama i gospođama od srca čestitamo Dan žena! U čitavom svijetu ovaj se dan slavi kako bi se prisjetili svih onih izuzetnih žena koje su zadužile ljudski rod, bile ispred svog vremena i prkosile predrasudama o manjoj vrijednosti. No, to nije samo prilika da se prisjetimo prošlosti, već da i dalje osvještavamo problem koji postoji i neravnopravnost koja koči napredak našeg društva. Ukoliko u ovoj godini svatko od nas (i muškaraca i žena) napravi barem jedan korak naprijed ka pravednijem, tolerantnijem i ravnopravnijem svijetu, uspjeh neće izostati.
Povodom ovog dana, Forum žena Vele Luke priredit će svoj tradicionalni humanitarni ples. Pozivamo vas da nam se pridružite u subotu 9. ožujka u hotelu Korkyra s početkom u 21 sat. (SDP Vele Luke, photo: malimihaljevec.com)
Gradska knjiĹžnica u 1012. godini
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 6, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Osnovni podaci o radu, statistika knjižnične građe (fond, nabava, posudba), članstva i korisnika, događanja u 2012. s posebnim naglaskom na Mjesec hrvatske knjige, posebno istaknute aktivnosti, obilje slikovnih priloga, pregleda i komentara raznovrsnih događanja za različite grupe korisnika uz pomoć volontera objavljeno je u Izvješću o radu Gradske knjižnice u 2012. godini na gk-korcula.hr. Zahvaljujemo još jednom svima koji su pomogli u organiziranju i realizaciji naših aktivnosti u 2012. godini. Vjerujemo da ćemo se uspješno družiti i u ovoj godini. (GK)
Postranjani uređuju špinu pod Bilin Kokom
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 6, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(ŽRNOVO) - Prije nekoliko mjeseci započeti radovi na uređenju "špine" ispod Bilina Koka u Postrani polako se primiču kraju. Popločan je kameni pristup te je izrađena nova kamena "škafa" umjesto stare koja je bila oštećena. Usijek pored ceste, parkiralište za dva do tri automobila će biti asfaltiran, a oko rubova će biti sagrađena tradicionalna kamena meja.
Osim brojnih mještana u obnovi je pomoć pružio i regionalni vodovod NPKLM Korčula koji je donedavno koristio Lokvicu kao vodospremu. Hvale vrijedna inicijativa vratiti će ponovno mještanima i namjernicima ovu lokaciju na korištenje, kako je to bilo i prije pedesetak godina dok u mjestu nije bilo javnog vodovoda, već samo vodosprema Lokvica kao pomoć kada bi presušile gustrine u mistu. (IG)
Promocija zbirke haiku poezije Srđana Duhovića u Rijeci
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, March 5, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 4 - 1 Votes
(RIJEKA) - Promocije znajnovije zbirke haiku poezije Srđana Duhovića "Izgubljeni koraci" naišla je na velik odaziv riječkih ljubitelja pjesničkog izraza ali i medija. Na konferenciji za tisak govorili su dr. Goran Kalogjera, kao poznavatelj književnih prilika na Korčuli, Valerio Orlić, predsjednik Društva riječkih pisaca, čiji je Duhović član i dr. Vasil Tocinovski, prevoditelj Srđanovih pjesama na makedonski jezik. Korčulanskog su pjesnika tako uvrstili u dnevne rubrike Novi list, La Voce del popolo i Radio Rijeka, što je bila vrlo dobra promocija korčulanskog samozatajnog pjesnika.
U prepunoj dvorani MKD "Ilinden" Srđanovu su najnoviju zbirku predstavili dr. Goran Kalogjera, dr. Vasil Tocinovski i Valerio Orlić. Uveselila nas je Srđanova osobna interpretacija njegovih stihova ali i zadovoljstvo nazaočnošću brojne publike koja je došla poslušati Srđanove stihove, za koje je autor pobrao buran aplauz. (G.K.)
OdrĹžana izborna skupĹĄtina Udruge vinogradara i vinara
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, March 2, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) - Prošli je tjedan u Lumbardi održana Izborna Skupština Udruge vinogradara i vinara „Grk-Lumbarda“ . Branimir Cebalo, dosadašnji predsjednik Udruge, zaključio je svoj mandat zadovoljan dosadašnjim radom Udruge. U kratko vrijeme svog postojanja, Udruga je potvrdila važnost okupljanja vinogradara i vinara s ciljem unapređenja proizvodnje, kakvoće i promidžbe ove jedinstvene autohtone sorte grožđa i vina.
Otisnuta je mongrafija o Grku, ustanovljeni su „Festival Grka“ i edukativno kušanje amaterskih „Vina od konobe“, proveden je projekt „Unapređenje tehnologije proizvodnje grožđa cv. Grk“ Agronomskog fakulteta, održano je nekoliko predavanja, te je organizirano zajedničko predstavljanje Grka na drugim festivalima vina.
Za novog predsjednika izabran je dosadašnji dopredsjednik, Frano Milina-Bire, za dopredsjednika Zoran Cebalo-Popić, a Maja Cebalo bit će tajnica Udruge i u slijedećem mandatu. Novi će se predsjednik potruditi da se za njegova mandata planovi Udruge uspješno ostvare, od kojih je prvi – organiziranje drugog edukativnog kušanja amaterskih vina koje će se održati u subotu, 9. ožujka. Najavljen je „Festival Grka 2013.“ u okviru „Lumbarajskih užanci“ i novi projekt kojim....
U srpnju ove godina se održava korčulanski Festival Pisme i vina
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, March 1, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Ovogodišnji 18. po redu Marko Polo Fest održati će se na ljetnoj pozornici u Korčuli, 12. - 14. srpnja. Primanje skladbi traje do 30. travnja 2013. Ivan Šegedin, direktor festivala napominje da su autori obvezni dostaviti kvalitetnu demo snimku na CD-u sa sinkroniziranim vokalom i matricu bez vokala, te dva potpisana primjerka ispisane melodijske linije s označenim harmonijama, kao i dva primjerka teksta s potpisom autora. Nakon dogovora o ostalim uvjetima, komisija će izabrati 40 skladbi.
Međunarodni festival pisme i vina Marko Polo Fest postaje ove godine punoljetan, započeo 1996. godine i od tada za festival pokazuju interes autori, skladatelji i pjevači, proizvođači vina (prezentacija, degustacija i ocjenjivanje vrhunskih i kvalitetnih vina), kao i posjetitelji, koji osim glazbe, doživljavaju u Korčuli kulturni, gospodarski i turistički festival, koji je od 2007. godine u sklopu projekta Gospodarski operativni centar Marko Polo Hrvatska, sa sjedištem u Korčuli, gdje se organizira i Pijaca autohtonih prehrambenih proizvoda i suvenira. U prvim je godinama festivala birana i ljepotica Miss festivala.
Dosadašnji su pobjednici: Vinko Coce i Alen Vitasović (po 2 puta), Carlo Pedron (Italija), Đuka Čaić, Matko Jelavić, Nex....
Korčulanski osnovci Andrej, Mate i Mara nagrađeni na manifestaciji....
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, February 28, 2013
 Editorial    reviews [2]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Trodnevna kulturna manifestacija „100 GODINA RANKA MARINKOVIĆA“ održana je na Visu u organizaciji Memorijalne zbirke „Ranko Marinković“, gradova Visa i Komiže, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Splitsko – dalmatinske županije.
Veliki hrvatski književnik Ranko Marinković rođen je 22. veljače 1913. godine u gradu Visu, umro je 28. siječnja 2001.godine u Zagrebu, a pokopan 2. veljače u Komiži, gradu rođenja njegova oca. U Komiži se svake druge godine održava znanstveni skup „Dani Ranka Marinkovića“, posvećen njegovu životu i književnom djelu, jedan od uporišnih mjesta cjelokupne hrvatske i mediteranske književnosti i kulture. Radi daljnje populacije njegova književnog opusa, inače sastavnog dijela obvezne školske lektire, a u povodu stote obljetnice rođenja viškog Voltaiera, „Dani Ranka Marinkovića“ raspisali su literarni i likovni natječaj na temu “SVAKI ČOVJEK JE OTOK“ za sve osnovce.
Kao otočanin, Ranko Marinković u svojim djelima i razgovorima posebno isticao tu misao iskazujući ljubav za otok i otočane, a nju mogu osjetiti svi otočani, ali i svi koji znaju što je otok, osobito djeca na njemu rođena, koja su....
Adio Inkobrodova kapijo
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, February 26, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Nakon 60 godina života, tiho je i neznatno umrla Kapija na ulazu u korčulansko brodogradilište. Čuvši tu tužnu vijest, brojni sugrađani, uglavnom starije dobi dolaze joj se pokloniti, Kapiji života, koja je znala svojim gostoprimstvom dočekati i ispratiti ljude, vozila, materijale, a u sebi čuvala i nikome nije otkrivala istinu o ljudima, njihovim sudbinama, o onome što ih je snašlo. Paučina života prekriva događaje. Oni koji bi se njome obraćali Sezame otvori se, znala je da ima razloga zašto izlaze prije kraja radnog vremena. Njezin život vezan je s ulascima i izlascima na tisuće radnika, ljudi, državnika, vozila, kroz nju su prolazile tećice, kotlići, najloni, alati, zanati i ideološke razlike.
Pored nje je bila liječnička i zubna ambulanta, rengen aparat, laboratorij za nalaze krvi, a u susjednoj menzi u doba nemrsa zapovjedni gulaš. Pratila je bolovanja i ozdravljenja, štrajkove, zimnice, autobuse sa stajalištem i okretištem (oni se i sada okreću bez njezinog pogleda). Zapošljavala je vatrogasce, čuvare,zaštitare, a nju je čuvao i jedan poveći kameni zaštitar s puškom preko ramena. Nažalost, nije je uspio obraniti, jer je i njemu prijetila smrt. On je dospio na novu kapiju (oprostite vratarnicu) sadašnjeg....
Vijesti 361 - 372 of 953. prev next


Posljednje vijesti
Forteca
Kad se spomene Forteca Korčulanima padaju na pamet tri asocijacije: kula na brdu iznad grada, Šegedinov taekwondo klub i mobilne antene. Kula Forteca, nekada jedna od najčvršćih utvrda na Jadranu sagrađena na temeljima stare venecijanske kule 1813. godine. Danas u derutnom i....
read more...
Gostovanja pjesnika Srđana Duhovića u Zagrebu i Rijeci
Srđan Duhović s Korčule, Anđelka Korčulanić iz Splita i Valerio Orlić iz Rijeke, više puta nagrađivani pjesnici Hrvatskog književnog društva, gostovali su 23. travnja u Zagrebu u knjižnici Tin Ujević, na književnoj manifestaciji u sklopu Noći knjige "Uz dašak bure i....
read more...
Žrnovski učenici najuspješniji u štafetnom trčanju na 5. triatlon Izazovu Marka Pola
Na petom triatlon natjecanju 25. travnja 2015. godine u Korčuli pod nazivom „Izazov Marka Pola“, održano je i natjecanje u štafetnom trčanju za učenike osnovnih škola. Učenici Osnovne škole Ante Curać-Pinjac iz Žrnova natjecali su se u kategorijama od I. do VIII.....
read more...
Pičinarska ulica
Kakva li nam je ova slika ulaza u grad Korčulu, unakažena modro bijelim prugama, trgovačkim čadorjem rasutim ispod gradskih zidina pored glavnog ulaza u grad, i to baš na mjestu gdje svaki, ama baš svaki turist, bar jednom prođe i snimi fotografiju starog grada? Dojmovi i slike u....
read more...
Vasi komentari
Ante I. Curac Ante I. Curac - "Danas bi te zidove trebalo ukloniti i osloboditi crkvu neprirodnog i nepotrebnog oklopa", zaključuje Don Božo, s čime se treba složiti. Čak i kada bi se htjelo nastaviti te radove i....
Saturday, March 28, 2015, 19:12:33, 1 Month Ago
Ante I. Curac Ante I. Curac - Zaista je čudno vidjeti staru crkvu Male Gospe okruženu zidom, ali je ta priča poznata i razumljiva, je su žitelji Prvog Sela pred II svjetski rat željeli imati veću crkvu da mogu za blagdana....
Saturday, March 28, 2015, 19:12:03, 1 Month Ago
Vlaho Vlaho - moj suncobrane, pravaši prin sto godišć su imali dom i domovinu na kojoj su mogli gradit svoje pravo, a danas je sve u tujima rukama. prodali smo se svima, a sami smo digli ruke od svojega. a je....
Saturday, March 7, 2015, 17:52:45, 2 Months Ago
ivangrbin ivangrbin - Svi rezultati: https://www.infokup.hr/natjecanje/dogadjaj/326/rezultati
Monday, March 2, 2015, 14:37:48, 2 Months Ago