An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
Božićni koncert HGD Sveta Cecilija
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Sunday, December 23, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – U subotu navečer održan je u Domu kulture tradicionalni Božićni koncert puhačkog orkestra HGD „Sveta Cecilija“ iz Korčule, koji je započeo pjesmama njihove ženske klape Škerac; rade nepune dvije godine, prisutne na svim nastupima društva, i pobjednice večeri debitanata na Omiškom festivalu dalmatinskih klapa. Njih, kao i puhački orkestar vodi Velebit Veršić.
U središnjem dijelu koncerta božićnim se je pjesmama predstavio nedavno osnovani Mješoviti pjevački zbor HGD Sveta Cecilija, kojega vodi mlada korčulanska nevjesta Ivana Fabris. U pozdravnim riječima je predsjednik društva Đuro Čehovski kazao, da su njihove odrednice i danas, kao i prvog dana osnivanja iz 1883. godine, a glase: "da učenjem i gajenjem narodnog hrvatskog pjevanja oplemenjuje srce mjesnoj omladini, da joj podgrijava čuvstva prema jeziku svojemu i prema običajima, da joj zasadi u dušu tvrdo svjedočenje kako je dužna da čuva i brani narodne svetinje, da bude svojim u svojoj zemlji a tuđina da štuje po starom hrvatskom običaju, kao gosta svoga".
U prepunoj dvorani publika se divila izboru melodija, koje je izveo puhački orkestar predvođen dirigentom Velebitom Veršićem, i aplauzom zahvaljivali na još jednom....
Priče Valerije i Sande
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Saturday, December 22, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) - Umjesto na najavljeni smak, Bašćinice su se uputile na promociju u Trogir. Naime, baš tog fatalnog datuma, 21. prosinca 2012., predstavljena je zbirka Priča se (p)o gradu, nastala kao rezultat Natječaja za neobjavljenu kratku priču kojeg je raspisala Gradska knjižnica Trogir povodom svoje 145. obljetnice.
Od 33 prijavljena rada, stručni je žiri odabrao 12 najboljih, a među njima su se našle i priče „Čudnovate zgode jedne Jasne“ Valerije Jurjević i „Kairos“ Sande Hančević koji je ujedno proglašen najboljom pričom natječaja. (Udruga Bašćina)
Božićne čestitke iz Knjižnice
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Thursday, December 20, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Kreativne radionice utorkom u prosincu, pod nazivom "Izradi svoju Božićnu čestitku" ovog utorka proširena je literarnom radionicom "Napiši svoju čestitku". Učenici IV.a razreda Osnovne škole Petra Kanavelića pažljivo su slušali upute voditeljica i napravili maštovite čestitke s dirljivim porukama najmilijim osobama.
Darinka Krstulović, voditeljica literarnog dijela radionice pričala je učenicima zanimljivosti pisanja pisama u nekadašnjim vremenima i danas kada se pomalo gubi navika razmjene pisanih riječi i poruka. Izrađene i napisane čestitke putuju - pričekajte, možda će neka stići i na Vašu adresu! Sve izrađene čestitke i poruke možete vidjeti na www.gk-korcula.hr (GK)
Božićna priredba u dječjem vrtiću Korčula
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Thursday, December 20, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Danas je u našem vrtiću bilo velikog veselja... Došli su nam roditelji, bake i djedovi i mnogi drugi koji nas vole, a posjetili su nas i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Krstulović i dogradonačelnik Franc Stenek. Za svih smo pjevali i plesali, svi mi koliko nas ima, od prve do sedme godine. Najstariji su zaplesali LINĐA uz pratnju lijeričara Nikice Radovana. Na kraju je stigao Djed mraz i razveselio nas bonbonima i poklonima. Za sve to zaslužne su tete Duba, Magda, Jula, Jadra, Anka, Jasmina,Nena, Daniela, Maja, Boža i Fani. (F.I.)
FeĹĄta sv. Stjepana u Vignju
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Thursday, December 20, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(VIGANJ) - Uprava Hrvatskog Doma Viganj odlučila je obnoviti feštu sv. Stjepana - tradicionalnu zabavu sa starinskim balima koja se zadnji put održala pred više od 50 godina. Tako će se ove godine na dan sv. Stjepana održati i Izborna skupština Doma na kojoj će se izabrati nova uprava, a nakon skupštine održati će se i promocija knjige "Hrvatski Dom za Viganj i Nakovanu - 100 godina djelovanja", autora Ivana Pamića.
Autor u ovoj monografiji opisuje djelovanje Doma u zadnjih sto godina, navodeći sve bitnije detalje i osobe koje su doprinijele opstojnosti ove jedne od najstarijih udruga na ovom području. Nakon promocije uz živu svirku obnovit će se i starinske bale, te se pozivaju svi prijatelji Vignja da dođu u srijedu 26. prosinca na feštu sv. Stjepana. (IP)
Božićni nastup Plesne škole Mila iz Korčule
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Wednesday, December 19, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Korčulani su večeras (srijeda, 19. prosinac 2012.) živjeli u ritmu muzike za ples, prateći u Domu kulture tradicionalni božićni nastup Plesne škole Mila iz Korčule, koju pohađaju djevojčice iz svih mjesta otoka. Ljepotu plesnih pokreta uz prateću glazbu pokazalo je pedesetak djevojčica raznih uzrasta.
Publika je češće nagrađivala aplauzima, uz zahvalnost njihovoj učiteljici Lydmili Jung koja je uspjela stvoriti solidni ansambl, poznat izvan otoka, kojega zovu i traže. Nastupima na regionalnim i državnim natjecanjima, (mažoretkinje) osvojile su brojne nagrade. Na večerašnjem nastupu pokazale su stečeno znanje ove sve popularnije ritmičke umjetnosti, što i pokazuju na prigodnim manifestacijama. Svoj božićni koncert ispunile su svojim točkama minime, mlađe juniorke, juniorke i seniorke, uz grupne, grupne točke, i trbušni ples.
Polaznice plesne škole su na kraju skupa s svojom učiteljicom digli publiku na noge, i tako uz plesno umijeće uvelo svoj otok na najljepši mogući način u božićno vrijeme. (Tekst i snimak: Niko Perić)
Djeca i stari
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Wednesday, December 19, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Jučer su djeca Dječjeg vrtića Korčula sa svojim tetama posjetila Dom starijih i nemoćnih. U veselom ozračju mala i velika djeca zajedno su ukrašavali kalendare za 2013. godinu koje su tete pripremile u vrtiću.
Djeca su im uprizorila porođenje malog Isusa, a pale su božićne pjesme u zajedničkom izvođenju. (FI)
Godišnja izložba ULUK Korčula
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Wednesday, December 19, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Udruga Likovnih Umjetnika Korčule (ULUK) otvorila je (utorak, 18. prosinac 2012.) u izložbenom prostoru Gradskog muzeja u Korčuli svoju šesnaestu po redu izložbu članova ove udruge. Uz brojne posjetitelje čestitke za ovu godišnju izložbu je u ime Gradskog muzeja uputila ravnateljica Marija Hajdić, potvrdivši i dosadašnju suradnju s korčulanskim umjetnicima, izrazivši želju, da s istim ciljem potiču i promiču korčulanski likovni izrazi.
Predsjednik ULUKA i sam slikar umjetnik Ante Radovanović “Bjondo” je podsjetio da je ovogodišnja izložba posvećena nedavno preminulom članu Pavlu Kriletiću „Jordesu“. ULUK je osnovan 1996. g. s željom da mnogi likovnjaci s ovog područja mogu lakše nastaviti svoje individualno stvaranje,i uz pomoć udruge promicati bogati likovni izraz Korčule, koji je ovdje ugrađen i u vrijeme i stvarnost. Izrazio je zadovoljstvo što su u članstvo ove godine dobili novu akademsku slikaricu Ninu Šestanović iz Lumbarde. Sveukupno je svoje radove izložilo 20 umjetnika: Ante Radovanović Bjondo, Nikola Biliš, Abel Brčić, Hrvoje Kapelina, Tonći Botica, Robert Vegar, Ivan Farac Šapić, Ana Bakarić Lučić, Marica Andrijić, Tino Jurjević, Tomi Visković, Frana Čebirić....
Samostalnost Glazbene škole Korčula
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Tuesday, December 18, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Od početka školske godine 2012./13. osnovna glazbena škola Korčula, napustila je nakon 16. godina pripadnost Umjetničke škole Luke Sorkočevića u Dubrovniku, i započela samostalni rad, kao Podružnica OŠ Petra Kanavelića Korčula.
Voditeljica glazbene škole Tihana Penjak prisjeća se prvih dana osnivanja i spoznaje o glazbenoj darovitosti Korčulana. Potreba za stručnom glazbenom izobrazbom mladeži u Korčuli i zainteresiranosti roditelja prije 16 godina bila je to prva otočka i županijska osnovna glazbena škola, u kojoj su do danas radili vrsni profesori, nastavnici i pedagozi koji su obučavali korčulansku djecu. Neki su učenici nastavljali i srednje glazbeno obrazovanje u Dubrovniku u matičnoj školi, a poneki i dalje do akademije. Mnogi od njih osnovno glazbeno znanje primjenjuju u otočkim i ostalim kulturnim institucijama i glazbenim tijelima.
Berislav Čurković, ravnatelj OŠ Petra Kanavelića u Korčuli, kaže da su prije tri mjeseca imali teškoća u promjeni organizacije škole, jer im je pripala i glazbena, ali uz financijsku potporu ministarstva znanosti, županije, Grada Korčule i školarine i upisnine roditelja, teškoće su prebrodili. U glazbenoj školi imaju 64 učenika, ove godine po prvi put dobili....
U Lumbardi priredba u povodu Božića i Nove Godine U Lumbardi priredba u povodu Božića i Nove Godine
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Monday, December 17, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) - U povodu Božića i Nove Godine učenici Osnovne škola Kralja Tomislava u Lumbardi pripremaju priredbu i pozivaju svu djecu Lumbarde. Priredba je 18. prosinca 2012. godine (utorak) u kino sali – poviše Studenca u 17 sati i dijeliti će se darovi za djecu od najmlađih do 13 godina starosti. (Općina Lumbarda)
Dan vina i maslinovog ulja Pelješca i Korčule na brodu SEA STAR
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Monday, December 17, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(PELJEŠAC) - Na ovogodišnjoj manifestaciji Dani otvorenih vrata peljeških podruma okupio se veći broj vinara kako bi podrumi bili otvoreni za razgledavanje i degustaciju vina. Zbog velikog interesa šire javnosti za ovu manifestaciju predstavljanja vinara proširit ćemo i na predstavljanje uljara sa Pelješca i Korčule 19. prosinca 2012. godine od 10.00 - 16.00sati na brodu SEA STAR u Dubrovniku. Brod će biti usidren u luci Gruž i biti će otvoren za sve posjetitelje koji žele kušati vina i maslinova ulja sa Pelješca i Korčule.
Sudjeluju vinari i uljari s Pelješca: PZ Stoviš – Ston, Vinarija Vukas – Ponikve, Vinarija Ž. Ledinić – Ponikve, Vinarija Ćurlin – Ponikve, Vinarija Barović – Ponikve, Vinarija Miše Ledinić – Ponikve, PZ Putnikovići – Putniković, PZ Pelješki vrhovi – Janjina, Vinarija Kunjašić – Trstenik, PZ Dingač – Potomje, Vinarija Radović d.o.o. – Orebić, Vinarija Matuško d.o.o. – Potomje, Vinarija Madirazza d.o.o. – Potomje, Vinarija Bartulović – Prizdrina, Vinarija Antunović – Oskorušno, te vinari i uljari s Korčule: P.Z. Pošip Čara – Čara, Kunjas – Smokvica, OPG Miroslav Stanojević – Smokvica, OPG Antun Milina – Smokvica, Blato 1902 d.d. – Blato, OPG Zlatko....
Izgradnja nove vodospreme u Korčuli
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Monday, December 17, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Velika mehanizacija građevinske tvrtka INNECTO d.o.o. iz Splita, vrši radove u predjelu odvojka ceste prema Lumbardi, gdje će se izmjestiti kompletna vodovodna instalacija. Vrijednost radova je oko 700.000 kn. Voditelj gradilišta Nikola Matulović objašnjava da su to poslovi zbog predviđene izgradnje prometnog rotora, čime će se postojeći cjevovod spustiti 2,5 m ispod ceste,jer se projektirani rotor spušta za dva metra i postojeći bi cjevovod ostao u zraku.
Po izrazito tvrdom kamenjaru poslovi su prilično teški, zbog toga je i zabranjen promet odvojkom do otočke ceste Lumbarda- Korčula- Vela Luka. Ing. Matulović kaže da je trasa glavnog vodovoda za vodospremu 150 m,s odvodima za Korčulu i općinu Lumbarda, gdje se mora razbiti dosadašnji cjevovod i dovesti ga do nove vodospreme, koja je u izgradnji, kapaciteta 2000 metara kubičnih, s time što će se obnoviti i stara vodosprema od 1000 kubika. (Tekst i snimak: Niko Perić)
Vijesti 361 - 372 of 872. prev next


Posljednje vijesti
【克羅埃西亞】科楚拉島
( 2014/01/22 Yahoo奇摩旅遊編輯部 W&T記事簿 ) - 【旅遊部落客專欄/ W&T記事簿】科楚拉島K orcula Island除了小;還有什麼 ?美!還有美!!- Link
read more...
Prezentacija korčulanskog turizma u Pragu
 (KORČULA) - Treću godinu za redom nastavlja se uspješna zajednička suradnja dva susjedna otoka, Korčule i Lastova, ovog puta obilježena prezentacijama u Pragu.Domaćini prezentacije, direktori turističkih zajednica otoka Korčule i Lastova, predstavili su bogatu turističku ponudu....
read more...
Popularizator astronomije Antun Radonić dobitnik nagrade za životno djelo
Izvršni odbor Hrvatske zajednice tehničke kulture dodijelio je nagradu za životno djelo Antunu Radoniću. Dodjeljeno je i sedam godišnjih nagrada za izniman doprinos tehničkoj kulturi u 2013. godini, tri povelje, dva počasna zvanja Instruktor - savjetnik i jedno počasno zvanje....
read more...
Upoznavanje s gastronomskim biljkama u prirodi
(ŽRNOVO) - U ponedjeljak, 7. 4. 2014. godine učenici 1. d razreda Srednje škole Petra Šegedina iz Korčule, zajedno sa svojim stručnim učiteljima Mirelom Šeparović, Pavlom Tvrdeićem, Antom Skokandićem i asistentom u nastavi Franom Radovanovićem, realizirali su terensku....
read more...
Vasi komentari
Ivan Ivan - ... dakle, družite se i činite što god želite, a dicu će te imat kad ih budete sposobni učinit i rodit! Još ne postoji dijete koje nema oca i mater. U pitnaju su prava djece a ne prava....
Saturday, November 23, 2013, 19:39:51, 5 Months Ago
Ivan Ivan - Mario .. Potpuno krivo tumačiš moj post. Nitko ne brani nikome ništa, možeš volit koga god hoćeš, koga odabereš, i na nama je to poštovati. To je svačije pravo na izbor. Obitelj podrazumjeva....
Saturday, November 23, 2013, 19:33:24, 5 Months Ago
Frano Frano - Mario ne radi se o tome, nikom se ne umanjuju prava ili ne daj bože diskriminira. Ovo referendumsko pitanje je banalno, benigno !!! U tom pitanju nema ideologije, tu se brani narav i naravno.....
Friday, November 22, 2013, 14:41:48, 5 Months Ago
Mario Mario - "Brak se zasniva radi obitelji, radi rađanja, odgoja, brige." Tko smo mi da istospolnim vezama branite da budu obitelj, pa i bez djece, da se brinu jedno za drugo, da odgajaju jedno....
Friday, November 22, 2013, 11:42:58, 5 Months Ago