An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
Glazbeno scenska manifestacija na Trgu pomirenja u Korčuli
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, April 17, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) – Danas (srijeda, 17. travanj 2013.) poslijepodne je održan u Korčuli na Trgu pomirenja glazbeno scenski nastup američkih studenata koji su uz lijepo proljetno vrijeme primamili brojnu publiku, kojoj su više od sat vremena plesali i pjevali uz glazbu različitih stilova. To je grupa od 28 mladih pjevača i plesača između 14 i 18 godina koji su u svojoj školi Martha’s Vineyard Regional High School Minnesingers iz Massachusetts (SAD) među najboljim učenicima i pohađaju elitni srednjoškolski zbor, nastao u proljeće 1967., da bi ih u Dubrovnik, Split i Korčulu uz njihove profesore dopratili i roditelji.
Kako je na početku koncerta kazala Lea Čumbelić (turistički vodič), ovo je njima mogućnost upoznati i povijest, kulturu, umjetnost i hranu na području gdje borave, i tako svoje učeničke živote mijenjaju kroz obrazovna putovanja uz zabavu i edukaciju. Zanimljivo je spomenuti veliku sličnost Korčule i njihovog otoka vinograda, jer su na oba otoka prvi stanovnici počeli saditi lozu i baviti se ribarstvom, što je i danas glavno zanimanje. (Tekst i snimak: Niko Perić)

Priopćenje GO HSS Korčule povodom izborne skupštine i predstojećih....
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, April 17, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Poštovani sugrađani i sugrađanke grada Korčule, dragi članovi HSS-a!  Dana 23. ožujka 2013. godine održana je izborna skupština GO HSS Korčule nakon raspuštanja stranke od strane Županijskog odbora HSS DNŽ. Na toj skupštini svi verificirani članovi birali su predsjednika stranke i novo vodstvo tajnim glasovanjem između dva kandidata.
Kao što je poznato, većinom glasova izabrano je Gradski odbor na čelu s predsjednikom Markom Skokandićem. Nažalost, protukandidat Ivan Šegedin sa svojim timom, koji je čestitao novoizabranom predsjedniku, teško se miri s porazom pa želi stvoriti dojam da je stranka podijeljena i da dio članova napušta HSS te stvara konfuziju i nered među članovima stranke.
Ovim putem pozivamo sve članove i sve ljude dobre volje koji žele raditi da se uključe u rad stranke i doprinesu boljitku svih nas. Pozivamo i sve neistomišljenike da iznesu svoje stavove i argumentirano se nametnu jer je to jedini demokratski način koji vodi k razumijevanju i dogovoru. Svjesni smo da svatko ima pravo odlučivati kojoj će stranci dati povjerenje, na koju ce listu staviti svoje ime te za koga  glasovati, ali ponašanje koje šteti....

Korčulanski poslovni potencijal
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, April 17, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Hvala internetu što uz malo truda nije problem doći do hrpe podataka o korčulanskim firmama i obrtnicima. Tako je u ožujku 2013. godine u Gradu Korčuli bilo aktivnih 178 poslovnih subjekata (firmi koje imaju sjedište u Gradu) od kojih je 119 predalo godišnje financijsko izvješće (GFI-POD 2011); podaci za 2012. nisu raspoloživi. U Čari je tako registrirano 9 firmi (3 predale izvješće), Pupnatu dvije (2), Račišću 6 (4), Žrnovu 24 (20), te u gradu Korčuli 145 aktivnih od kojih je 89 predalo financijsko izvješće za 2011. godinu.
Rekli bi dovoljno ipak kada se 'izmiri' stanje prema broju zaposlenih slika je ovakva: Samo jedna firma ima preko 100 zaposlenih (HTP), jedna između 50 i 100 (LEDA), od 20 - 50 (NPKLM i Hober), od 10 - 20 četiri firme (VLADO, Ljekarna, Inmont, Probik), itd., s jednim zaposlenim je 19, a bez 49 firmi.
Prema ukupnim prihodima samo četiri firme su iznad 10 milijuna kuna (HTP - između 40 i 50 mil., LEDA između 30 i 40 mil, VLADO, NPKLM); nekad je samo Mediteranska imala godišnje prihode preko 100 milijuna kuna, od 1 do 10 milijuna je 18 firmi, od 100 tisuća do milijun 44, itd., a čak ih ima 25 s prihodima ispod 10,000 kuna godišnje.
Zanimljivo je kako....

Osnovan ogranak HSP-a u Knežama
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, April 16, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KNEŽE) - U Podružnici HSP-a Korčula u mjestu Kneže sukladno odredbama statuta održano je osnivanje HSP-a ogranka Kneže. Za predsjednika ogranka Kneže izabran je sadašnji predsjednik mjesnog odbora Kneže gospodin Ivan Prizmić.
Novoizabrani predsjednik naglasio je da samo poštenim radom možemo izaći iz ove političke, ekonomske i ono najvažnije moralne krize. HSP na predstojeće lokalne izbore izlazi samostalno, dosljedno i pošteno bez ikakove političke trgovine. Osvrnuo se i na jučerašnje izbore za EU parlament i naglasio da se vodeće dvije političke stranke u državi moraju duboko zamisliti na slab odaziv birača na birališta. Također smatra da su te dvije stranke izričiti krivci za stanje u kojem se nalazi hrvatski narod i Hrvatska država. (JV)

U subotu akcija čišćenja parka Hober U subotu akcija čišćenja parka Hober
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, April 16, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Na inicijativu grupe građana, a u suradnji sa Vatrogasnom zajednicom grada Korčule, planira se akcija čiščenja park šume Hober. Radi se o centralnom dijelu parka, područje iznad Pjacete, gdje je zaostala velika količina posječenog, lako gorivog materijala, još od prije dvije godine. Ne treba napominjati koju opasnost to predstavlja za park šumu i naš Grad.
Pozivamo sve sposobne i za akciju raspoložene građane da nam se pridruže u subotu 20. travnja ove godine. Zborno mjesto je Pjaceta 8.00 h ujutro. Sa sobom obavezno uzeti zaštitne rukavice (dobre će bit one za cviće) i grablje, jer suho granje treba izvlačiti iz šume.
Na kraju akcije predviđeno je druženje uz roštilj. Nadziru Žito i vatrogasaci. Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Vanju 0919810059, Milana 0912716700 ili Žita 0916770102. Nadamo se da vam se inicijativa sviđa i da ćete nam se pridružiti na ugodnom aktivnom druženju u našen lipon Hoberu. (Vanja Vilović)

Izbori članova za EU parlament, rezultati za Općinu Lumbarda Izbori članova za EU parlament, rezultati za Općinu Lumbarda
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, April 15, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
( LUMBARDA ) Na području Općine Lumbarda od ukupno 1073 birača glasovalo je njih 221 ili 20,60 %. Od tog broja važećih listića je bilo 214 ili 96,83 %, a nevažećih listića 7 ili 3,17 %. Najviše glasova dobila je lista HDZ, HSP AS, BUZ - 101 glas ili 47,20 %, druga je lista SDP, HNS, HSU - 48 glasova ili 22,43 % a na trećem mjestu je lista HSS, HSLS -  12 glasova ili 5,61 %. Detaljne rezultate možete vidjeti na stranici:  www.izbori.hr (Mario Rončević)
 
Međužupanijsko natjecanje iz prve pomoći
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, April 15, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - U organizaciji GD Crvenog križa Split i Osnovne škole Ravne njive prošlu subotu 13.04.2013 g. u Splitu je održano Međužupanijsko natjecanje iz prve pomoći podmlatka i mladeži Hrvatskog Crvenog križa na kojem su se natjecale ekipe iz Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije. S našeg područja bili su učenici OŠ Blato i SŠ Blato  s mentoricom  Katarinom Kovačić.
Natjecanje je okupilo 24 ekipe od čega 15 ekipa podmlatka i 9 ekipa mladeži. Tijekom višesatnog natjecanja ekipe su pokazale teorijsko znanje vezano za pokret Crvenog križa, međunarodno humanitarno pravo, prava čovjeka i prava djece te teoretsko i praktično znanje u pružanju prve pomoći unesrećenima. 
U kategoriji mladeži prvo mjesto pripalo je ekipi iz Hvara, a u kategoriji podmlatka prvo mjesto osvojila je ekipa iz Splita. Prvoplasirane ekipe iz obje kategorije stekle su pravo sudjelovanja na Državnom natjecanju. 
Naši srednjoškolci bili su peti, dok su osnovnoškolci bili deveti. U ekipi srednjoškolaca bili su Marija Matulović, Katica Gavranić, Nina Cvitković, Lea Padovan, Ema Šeparović  i Katarina Franulović. U....

Izbori za EU parlament, rezultati Izbori za EU parlament, rezultati
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, April 15, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Evo kako su glasovali birači s područja Grada Korčule na izborima za EU parlament .. pristupilo glasovanju 23.9% od upisanih 5084 birača, HDZ 512, SDP 410, Laburisti 36, glasova, itd.  -- pogledati detaljno na izbori.hr

Mladi kumpanjoli
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, April 14, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ČARA) – Uz popularnu korčulansku Morešku, preko 400 godina na otoku Korčuli postoje mačevalačke viteške udruge Kumpanjije (Blato, Pupnat, Čara i Smokvica, dok je u Žrnovu Moštra) koje sjećaju na daleka stoljeća kada je obrana otoka bila u rukama otočke domobranske postrojbe, a danas su glavne turističke atrakcije. Atrakcija je i u Čari (oko 700 stanovnika koji se bave poljoprivredom i turizmom) gdje je Kumpanjija samostalna viteška udruga, obnovljena 1953.g. a cjeloviti višestoljetni običaj zadržan je do danas, pohvalno o kumpanjolima govori njihov predsjednik Ivan Krajančić, jer uz punoljetne izvođače koji imaju i komercijalne nastupe uz najpoznatiji godišnji na blagdan sv.Jakova (25.srpnja), te gostovanja kod prijateljskih u Samoboru.
Djeca imaju i van nastavni program u školskoj dvorani koji uz pomoć učiteljice vodi Prosper Laus (učitelj i voditelj starijih, mlađih i najmlađih muškaraca, 25 godina kapetan i 56 godina prva truba u mjesnoj glazbi). Slušaju savjete, i dok ne savladaju ovaj lančani ples s mačevima, vježbaju s tvrđim drvenim štapovima. Obavijestim jednoga dječaka, i svi su bez izostanka na probi, kaže Prosper, uz napomenu da neposredno....

U Lumbardi se uređuje okoliš igrališta za male sportove
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, April 13, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

U Lumbardi se uređuje okoliš igrališta za male sportove

 

(LUMBARDA) – Danas je na inicijativu omladine općine Lumbarda na otoku Korčuli održana radna akcija uređenja krajobraznog prostora oko igrališta za male sportove, na kojem se od izgradnje 1970. godine nisu poduzimali veći zahvati uređenja. Na oko 80 metara u okolnoj dužini troškove u nabavci materijala snosi općina Lumbarda, kaže načelnik Ivan Radovan (kojemu je ovo oproštajna akcija u dvostrukom mandatu načelnika, i više se neće baviti politikom). Uz besplatnu mladu radnu snagu, poslove uređenja vrše pomoćni strojevi u vlasništvu mještana, ističe Ivan Radovan.
Ova se akcija iskoristila i za cementiranje parkirališnih prostora, dok se istodobno na ostatku prostora uz igralište uređuje pomoćni teren za košarka i odbojku, te za potrebe školskog tjelesnog odgoja. Uz miješalicu cementa bio je i „mladi“ sumještanin Nikola Markovina Zec (1942.) koji se sjeća kako je na mjestu starog zemljanog igrališta izgrađen hotel Lumbarda, na kojemu su tadašnji rukometaši bili članovi II. lige a na novoizgrađenom su njihovi....

TZ otoka Korčule u Bruxellesu
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, April 12, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Sljedeći tjedan će u Bruxellesu, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice,  predstavnicima belgijskih medija, touroperatorima, prijateljima otoka, budućim gostima, predstaviti sve TZ s otoka Korčule te TZ otoka Lastova. Za tu priliku, osim papirnatih prospekata, statičnih fotografija, spize i pića, pripremljen je poseban video koji otok predstavlja kroz ljetna događanja.
Ideja je bila odmaknuti se od uobičajenog načina pokazivanja samo prirode i arhitekture, prema živosti koje u gradu ljeti ne nedostaje. Nadajmo se kako će se organizatori događanja potruditi da ovakve scene na ulicama grada budu 'žive' i ovo ljeto. Mnogi od vas će se pronaći u mnoštvu .. Pogledati video na YouTube (IG)

Žrnovka Ina Vukić u pohodu na EU parlament
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, April 11, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 2 - 1 Votes

Vecernji.HR donosi razgovor s Žrnovkom Inom Vukić i njenim očekivanjima od izbora za EU parlament .. Hrvatska iseljenica iz Sydneya Ina Vukić, s liste DC Ujedinjeni pokret dobra, pokušat će ući u Europski parlament na nedjeljnim izborima.
Profesorice Vukić, zašto ste se odlučili za listu DC? Kao prvo, potrebno je naglasiti da je naš Ujedinjeni pokret dobra nestranački pokret te nije politički vezan ni uz jednu političku stranku. Pojedinci s DC EUP kandidacijske liste već neko vrijeme zajednički promišljaju i rade na stvaranju raznih programa za dobrobit cijeloga naroda, a posebno smo aktivni na pitanjima demografskog zdravlja, obitelji, zaposlenosti, očuvanja hrvatskog identiteta te kako zaustaviti ili minimalizirati iseljavanja iz Hrvatske i ojačati djelovanje hrvatske dijaspore. Kada su se najavili izbori, stranka DC pozvala je uglednu grupu hrvatskih građana, koji su se dokazali u stvaranju, obrani i radu za Hrvatsku, bez obzira na stranačku pripadnost i političko djelovanje, da budu kandidati za EU parlament. Među tim pojedincima sam i ja, sada na kandidacijskoj listi broj 8. Dakle, jedna politička stranka pružila je nestranačkim građanima priliku kandidiranja za EU parlament, bez obzira na to što nisu članovi te....

Vijesti 361 - 372 of 1010. prev next


Posljednje vijesti
Roko Curać Moraš i Orlanduša
Sa sjetom sam jutros pročitao osmrtnicu pok. Roku Curaću Morašu, najmlađem i posljednjem "starosjediocu" uvale Orlanduša. Prije njega su još davno Valu ostavili: Pajina, Hremo, Kostantin, Gunge, Gigo u Orlanduši te Lasun u Bratinja Luci.Sjećanje na njih me vraće u....
read more...
Korčulanski glumci 1959.
Za maturalno putovanje daleke 1959. godine su učenici korčulanske gimnazije uvježbali i izveli predstavu Dnevnik Ane Frank u Domu kulture. Evo fotografije glumaca od kojih je dobar dio na žalost već umro. S lijeva na desno: Frano Depolo (+), Lina Bernetić (+), Ante Curać, Katica Mirošević....
read more...
U Korčuli održan 2. Međunarodno - znanstveno književni susret
U organizaciji Hrvatskog književnog društva iz Rijeke ovaj vikend na Korčuli je uspješno održan 2. Međunarodno - znanstveno književni susret Petar Kanavelić i Korčula 2016. Program je započeo u petak u Gradskoj knjižnici Ivan Vidali s predstavljanjem časopisa izložbom Kanavelić,....
read more...
Potencijal Plavca malog u Dioklecijanovim podrumima
Splitski dnevnik Slobodna Dalmacija u suradnji s Udrugom dalmatinskih vinara „Vino Dalmacije“ u podrumima Dioklecijanove palače organizirala je četvrti po redu sajam vina i delicija “Vinski podrum“. Split se postavlja kao centar vinarskog svijeta Hrvatske zbog toga....
read more...
Vasi komentari
Maro Grbić Maro Grbić - Nije zadatak Hobera da sakuplja smeće koje se razbacuje kojekuda. To je prvenstveno stvar stanovnika mjesta. Ako netko hoće držati smeće pored svoje kuće, onda mu drugi ne mogu pomoći. To stalno....
Tuesday, March 29, 2016, 10:08:23, 2 Months Ago
Ante I. Curać Ante I. Curać - Je, Damire, Hoberu se moze dosta toga prigovorit, ali bi i Žrnovci mogli bit malo kulturniji prema svom mistu. Zašto ne postaviš pitanje Žrnovcu koji je ovo ostavi pored puta? Jeli mu bilo teško....
Sunday, March 27, 2016, 15:15:07, 2 Months Ago
Miro Pecotic Miro Pecotic - Bravo i veliko hvala prijatelju Lenku vidimo se na roti Palagruzoni.
Saturday, March 5, 2016, 10:34:58, 3 Months Ago
Miro Pecotic Miro Pecotic - Congratulation mr. President !! Go ahead with full sails and favourable wind !!!
Saturday, March 5, 2016, 10:28:03, 3 Months Ago