An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
Božićno- novogodišnji koncert KUD Moreška
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Thursday, December 27, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – U srijedu navečer pred ispunjenim gledalištem Doma kulture u Korčuli održan je tradicionalni svečani Božićno- novogodišnji koncert KUD Moreška iz Korčule, na kojemu je nastupio njihov Mješoviti pjevački zbor (voditelj prof. Goran Milošević), i Puhački orkestar (voditelj prof. Alen Krajančić). U publici su imali dodatnu podršku od prijatelja iz Glazbene udruge „Crnomiri-Čara“ i Šibenske narodne glazbe.
Publika je uživala u izvedbama zbora i glazbe koji su izveli niz popularnih i tradicionalnih skladbi te božićnih pjesama: Borovi, Božićni smih, Lean on me, dok je u aranžmanu Ante Duževića bila instrumentalna pratnja zbora: Pero, Tino, Ante i Denis, Koračnica „Moreška“ (trio), Četiri godišnj doba, Louis Armstrong, Riders March, St. Petersburg, The Final Countdown, Happy Christmas, Quando, quando, The saints Hallelluyah, Finale V. Simfonije (Čajkovski), Carmina Burana, Ruki- Cukiuz trio Moreška.
I voditelji i izvođači su se potrudili da svi posjetitelji postanu dio ove nezaboravne večeri, i s njima se KUD Moreška razvija i učvršćuje, zahvalno se izrazio predsjednik društva Sergije Vilović, uz podatke kako je ova godina bila posebno uspješna za zbor, jer su na HRT serijalu Do posljednjeg....
Polnoćka i Božić u Korčuli
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Tuesday, December 25, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Božić je kao najradosniji blagdan kršćanstva slavljen na Korčuli u ozračju mira i ljubavi, kaže korčulanski dekan i župnik u Blatu preč. Nikola Berišić. Posebno u ovoj godini vjere, razmišljamo o njoj, na poseban način smo pozvani ovih dana, da slavljenjem utemeljimo svoju vjeru i učvrstimo svoje stavove. Don Nikola je svojom porukom podsjetio, kako je jedan mistik u srednjem vijeku rekao, da se je Krist mogao tisuću puta roditi u Galileji, ali ako se nije rodio u meni, uzalud je!
Tiha noć, sveta noć, dočekana je u Pupnatu u župnoj crkvi Gospe snježne, dva sata ranije od polnoćke, jer je godinama bilo tako, kaže njihov župnik don Mato Aračić, više je starijih ljudi koji bi teško mogli ustrajati u molitvi nakon ponoći. Tradicija će se mijenjati, jer je boravilo puno mladosti, koji su brojnije pjesmom izrazili vjernički osjećaj, i zajedno kroz misno bdijenje, izrazili jačanje zajedništva i ljubavi.
U Račišću je župnik don Vlado Markić vodio misu bdijenja, iznenadio se je gostoprimstvom 180 obitelji (Račišće i Kneže) koji su ga zadržavali nakon blagoslova, pak su nastavili zahvaljujući mirnom vremenu moliti uz more. Zatim se je vratio u Lumbardu gdje stanuje i vodi župu sv. Roka, gdje su u....
IzloĹžba ptica u Lumbardi
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Monday, December 24, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) - Društvo za zaštitu i uzgoj prica Lumbarda - Korčula organizira drugo ornitološko prvenstvo na otoku Korčuli. Prvenstvo će biti održano u prostorijama Općine Lumbarda od 27. do 30. prosinca 2012. godine.
Izložba će za posjetitelje biti otvorena 28/12. (petak) od 17-20 sati, 29/12. (subota) od 08-20 sati te 30. prosinca (nedjelja) od 8-16 sati. Cijena ulaznice je 10 kuna. Na izložbi ce biti oko 300 ptica, kanarinci boje, kanarinci stasa (položaja), egzotične ptice, europska fauna, mutacija europske faune, križanci, papiga tigrice, australske papige, velike papige i prepelice. (Romano Šestanović)
Božićni koncert HGD Sveta Cecilija
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Sunday, December 23, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – U subotu navečer održan je u Domu kulture tradicionalni Božićni koncert puhačkog orkestra HGD „Sveta Cecilija“ iz Korčule, koji je započeo pjesmama njihove ženske klape Škerac; rade nepune dvije godine, prisutne na svim nastupima društva, i pobjednice večeri debitanata na Omiškom festivalu dalmatinskih klapa. Njih, kao i puhački orkestar vodi Velebit Veršić.
U središnjem dijelu koncerta božićnim se je pjesmama predstavio nedavno osnovani Mješoviti pjevački zbor HGD Sveta Cecilija, kojega vodi mlada korčulanska nevjesta Ivana Fabris. U pozdravnim riječima je predsjednik društva Đuro Čehovski kazao, da su njihove odrednice i danas, kao i prvog dana osnivanja iz 1883. godine, a glase: "da učenjem i gajenjem narodnog hrvatskog pjevanja oplemenjuje srce mjesnoj omladini, da joj podgrijava čuvstva prema jeziku svojemu i prema običajima, da joj zasadi u dušu tvrdo svjedočenje kako je dužna da čuva i brani narodne svetinje, da bude svojim u svojoj zemlji a tuđina da štuje po starom hrvatskom običaju, kao gosta svoga".
U prepunoj dvorani publika se divila izboru melodija, koje je izveo puhački orkestar predvođen dirigentom Velebitom Veršićem, i aplauzom zahvaljivali na još jednom....
Priče Valerije i Sande
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Saturday, December 22, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) - Umjesto na najavljeni smak, Bašćinice su se uputile na promociju u Trogir. Naime, baš tog fatalnog datuma, 21. prosinca 2012., predstavljena je zbirka Priča se (p)o gradu, nastala kao rezultat Natječaja za neobjavljenu kratku priču kojeg je raspisala Gradska knjižnica Trogir povodom svoje 145. obljetnice.
Od 33 prijavljena rada, stručni je žiri odabrao 12 najboljih, a među njima su se našle i priče „Čudnovate zgode jedne Jasne“ Valerije Jurjević i „Kairos“ Sande Hančević koji je ujedno proglašen najboljom pričom natječaja. (Udruga Bašćina)
Božićne čestitke iz Knjižnice
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Thursday, December 20, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Kreativne radionice utorkom u prosincu, pod nazivom "Izradi svoju Božićnu čestitku" ovog utorka proširena je literarnom radionicom "Napiši svoju čestitku". Učenici IV.a razreda Osnovne škole Petra Kanavelića pažljivo su slušali upute voditeljica i napravili maštovite čestitke s dirljivim porukama najmilijim osobama.
Darinka Krstulović, voditeljica literarnog dijela radionice pričala je učenicima zanimljivosti pisanja pisama u nekadašnjim vremenima i danas kada se pomalo gubi navika razmjene pisanih riječi i poruka. Izrađene i napisane čestitke putuju - pričekajte, možda će neka stići i na Vašu adresu! Sve izrađene čestitke i poruke možete vidjeti na www.gk-korcula.hr (GK)
Božićna priredba u dječjem vrtiću Korčula
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Thursday, December 20, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Danas je u našem vrtiću bilo velikog veselja... Došli su nam roditelji, bake i djedovi i mnogi drugi koji nas vole, a posjetili su nas i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Krstulović i dogradonačelnik Franc Stenek. Za svih smo pjevali i plesali, svi mi koliko nas ima, od prve do sedme godine. Najstariji su zaplesali LINĐA uz pratnju lijeričara Nikice Radovana. Na kraju je stigao Djed mraz i razveselio nas bonbonima i poklonima. Za sve to zaslužne su tete Duba, Magda, Jula, Jadra, Anka, Jasmina,Nena, Daniela, Maja, Boža i Fani. (F.I.)
FeĹĄta sv. Stjepana u Vignju
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Thursday, December 20, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(VIGANJ) - Uprava Hrvatskog Doma Viganj odlučila je obnoviti feštu sv. Stjepana - tradicionalnu zabavu sa starinskim balima koja se zadnji put održala pred više od 50 godina. Tako će se ove godine na dan sv. Stjepana održati i Izborna skupština Doma na kojoj će se izabrati nova uprava, a nakon skupštine održati će se i promocija knjige "Hrvatski Dom za Viganj i Nakovanu - 100 godina djelovanja", autora Ivana Pamića.
Autor u ovoj monografiji opisuje djelovanje Doma u zadnjih sto godina, navodeći sve bitnije detalje i osobe koje su doprinijele opstojnosti ove jedne od najstarijih udruga na ovom području. Nakon promocije uz živu svirku obnovit će se i starinske bale, te se pozivaju svi prijatelji Vignja da dođu u srijedu 26. prosinca na feštu sv. Stjepana. (IP)
Božićni nastup Plesne škole Mila iz Korčule
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Wednesday, December 19, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Korčulani su večeras (srijeda, 19. prosinac 2012.) živjeli u ritmu muzike za ples, prateći u Domu kulture tradicionalni božićni nastup Plesne škole Mila iz Korčule, koju pohađaju djevojčice iz svih mjesta otoka. Ljepotu plesnih pokreta uz prateću glazbu pokazalo je pedesetak djevojčica raznih uzrasta.
Publika je češće nagrađivala aplauzima, uz zahvalnost njihovoj učiteljici Lydmili Jung koja je uspjela stvoriti solidni ansambl, poznat izvan otoka, kojega zovu i traže. Nastupima na regionalnim i državnim natjecanjima, (mažoretkinje) osvojile su brojne nagrade. Na večerašnjem nastupu pokazale su stečeno znanje ove sve popularnije ritmičke umjetnosti, što i pokazuju na prigodnim manifestacijama. Svoj božićni koncert ispunile su svojim točkama minime, mlađe juniorke, juniorke i seniorke, uz grupne, grupne točke, i trbušni ples.
Polaznice plesne škole su na kraju skupa s svojom učiteljicom digli publiku na noge, i tako uz plesno umijeće uvelo svoj otok na najljepši mogući način u božićno vrijeme. (Tekst i snimak: Niko Perić)
Djeca i stari
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Wednesday, December 19, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Jučer su djeca Dječjeg vrtića Korčula sa svojim tetama posjetila Dom starijih i nemoćnih. U veselom ozračju mala i velika djeca zajedno su ukrašavali kalendare za 2013. godinu koje su tete pripremile u vrtiću.
Djeca su im uprizorila porođenje malog Isusa, a pale su božićne pjesme u zajedničkom izvođenju. (FI)
Godišnja izložba ULUK Korčula
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Wednesday, December 19, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Udruga Likovnih Umjetnika Korčule (ULUK) otvorila je (utorak, 18. prosinac 2012.) u izložbenom prostoru Gradskog muzeja u Korčuli svoju šesnaestu po redu izložbu članova ove udruge. Uz brojne posjetitelje čestitke za ovu godišnju izložbu je u ime Gradskog muzeja uputila ravnateljica Marija Hajdić, potvrdivši i dosadašnju suradnju s korčulanskim umjetnicima, izrazivši želju, da s istim ciljem potiču i promiču korčulanski likovni izrazi.
Predsjednik ULUKA i sam slikar umjetnik Ante Radovanović “Bjondo” je podsjetio da je ovogodišnja izložba posvećena nedavno preminulom članu Pavlu Kriletiću „Jordesu“. ULUK je osnovan 1996. g. s željom da mnogi likovnjaci s ovog područja mogu lakše nastaviti svoje individualno stvaranje,i uz pomoć udruge promicati bogati likovni izraz Korčule, koji je ovdje ugrađen i u vrijeme i stvarnost. Izrazio je zadovoljstvo što su u članstvo ove godine dobili novu akademsku slikaricu Ninu Šestanović iz Lumbarde. Sveukupno je svoje radove izložilo 20 umjetnika: Ante Radovanović Bjondo, Nikola Biliš, Abel Brčić, Hrvoje Kapelina, Tonći Botica, Robert Vegar, Ivan Farac Šapić, Ana Bakarić Lučić, Marica Andrijić, Tino Jurjević, Tomi Visković, Frana Čebirić....
Samostalnost Glazbene škole Korčula
 Published 1 Year Ago via ivangrbin   Tuesday, December 18, 2012
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Od početka školske godine 2012./13. osnovna glazbena škola Korčula, napustila je nakon 16. godina pripadnost Umjetničke škole Luke Sorkočevića u Dubrovniku, i započela samostalni rad, kao Podružnica OŠ Petra Kanavelića Korčula.
Voditeljica glazbene škole Tihana Penjak prisjeća se prvih dana osnivanja i spoznaje o glazbenoj darovitosti Korčulana. Potreba za stručnom glazbenom izobrazbom mladeži u Korčuli i zainteresiranosti roditelja prije 16 godina bila je to prva otočka i županijska osnovna glazbena škola, u kojoj su do danas radili vrsni profesori, nastavnici i pedagozi koji su obučavali korčulansku djecu. Neki su učenici nastavljali i srednje glazbeno obrazovanje u Dubrovniku u matičnoj školi, a poneki i dalje do akademije. Mnogi od njih osnovno glazbeno znanje primjenjuju u otočkim i ostalim kulturnim institucijama i glazbenim tijelima.
Berislav Čurković, ravnatelj OŠ Petra Kanavelića u Korčuli, kaže da su prije tri mjeseca imali teškoća u promjeni organizacije škole, jer im je pripala i glazbena, ali uz financijsku potporu ministarstva znanosti, županije, Grada Korčule i školarine i upisnine roditelja, teškoće su prebrodili. U glazbenoj školi imaju 64 učenika, ove godine po prvi put dobili....
Vijesti 361 - 372 of 875. prev next


Posljednje vijesti
Sudar Atlantic Tramp i Bulk Costa Rica blizu Ijmuiden/Netherland
Bulk carriers Atlantic Tramp (Korkyra shipping) and Bulk Costa Rica collided around 50 km off Ijmuiden in North Sea. According the Royal Netherlands Sea Rescue Institution, the incident happened on 20th April around UTC 3 am. Atlantic Tramp was sailing....
read more...
Jedan dan za čisti okoliš
(PELJEŠAC) - UDRUGA MLADIH OREBIĆ će i ove godine sudjelovati u najvećoj ekološkoj kampanji u Hrvatskoj pod nazivom "Zelena cistka - jedan dan za čisti okoliš", koja će se održati dana 26. travnja. U akciju će tog dana biti uključeno preko 100 zemalja svijeta, a u Hrvatskoj....
read more...
Potraga za nestalim Filipom Romićem
Uprkos velikom trudu spašavatelja ni četvrti dan potrage za nestalim Filipom Romićem (1994.) iz Korčule nije dao nikakve rezultate. Da podsjetimo, Filip je iz obiteljske kuće u prigradskom naselju Soline nestao u utorak, 15.travnja, te je u srijedu, odmah po prijavi nestanka,....
read more...
【克羅埃西亞】科楚拉島
( 2014/01/22 Yahoo奇摩旅遊編輯部 W&T記事簿 ) - 【旅遊部落客專欄/ W&T記事簿】科楚拉島K orcula Island除了小;還有什麼 ?美!還有美!!- Link
read more...
Vasi komentari
Ivan Ivan - ... dakle, družite se i činite što god želite, a dicu će te imat kad ih budete sposobni učinit i rodit! Još ne postoji dijete koje nema oca i mater. U pitnaju su prava djece a ne prava....
Saturday, November 23, 2013, 19:39:51, 5 Months Ago
Ivan Ivan - Mario .. Potpuno krivo tumačiš moj post. Nitko ne brani nikome ništa, možeš volit koga god hoćeš, koga odabereš, i na nama je to poštovati. To je svačije pravo na izbor. Obitelj podrazumjeva....
Saturday, November 23, 2013, 19:33:24, 5 Months Ago
Frano Frano - Mario ne radi se o tome, nikom se ne umanjuju prava ili ne daj bože diskriminira. Ovo referendumsko pitanje je banalno, benigno !!! U tom pitanju nema ideologije, tu se brani narav i naravno.....
Friday, November 22, 2013, 14:41:48, 5 Months Ago
Mario Mario - "Brak se zasniva radi obitelji, radi rađanja, odgoja, brige." Tko smo mi da istospolnim vezama branite da budu obitelj, pa i bez djece, da se brinu jedno za drugo, da odgajaju jedno....
Friday, November 22, 2013, 11:42:58, 5 Months Ago