An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
Kako i zašto smo dobili nadimke?
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, July 3, 2013
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

U svakome selu gdje ima više obitelji s istim prezimenom, trebalo ih je u medjusobnom razgovoru razlikovati da se nebi netko zabunio i za nešto optužio krivu obitelj. Tako je bilo i u Postrani. Zanimljivo je da je ponekad više obitelji nosilo isti nadimak (Šilo, Maslo, Decimar, Loje, Boro), pa su ih mještani razlikovali po imenima glave obitelji.
Pojedine obitelji i njihovi nadimci su nestali iz sela (Ćelo, Hruja, Fažana, Kokojela....) pa ih više nitko ne spominje, osim s nadjevom "pokojni". Kada je u selu bilo više istih imena, bez obzira na prezimena, obično su te osobe dobijale nadimak od svoje matere, od susjeda ili od prijatelja. Nadimci su ponekad bili vezani uz mater ili uz oca (Ive Selin, Ive Tonin, Miko Rokotov), ponekad uz babu (Vlatko Piterčin), a ponekad uz nadimak obitelji (Ive Šilo, Ive Fedelica, Marin Raškić, Miro Maslo). Ako je samo jedna osoba imala ime koji nitko drugi nije nosio, nije dobijao nadimak (Vikoslav, Emilo, Vojko).
Rijetke obitelji nisu imale nadimak, već su se članovi tih obitelji zvali imenom i prezimenom (Ivan Grbin, Jakov Grbin), ali je bilo i drugih obitelji istog prezimena koje su imale nadimak (Grbin Gigo, Grbin Decimar, Grbin Ispod Murve). 

Počinje Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, July 3, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(VIGANJ) - U ponedjeljak, 08. srpnja u Vignju na Pelješcu počinje Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci, točnije, u disciplini Formula windsurfing.    Svjetsko prvenstvo traje do 13. srpnja, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića.
U Viganj stiže više od 150 najbojih surfera iz cijelog svijeta. Hrvatske boje na natjecanju će braniti Luka Mratović, dvostruki olimpijac i višestruki prvak u raznim disciplinama; Ante Berlengi, višestruki prvak Hrvatske, Enrico Marotti, jedna od najvećih mladih nada hrvatskog windsurfinga i Darko Antunović, najbolji surfer iz Vignja.  Luka, Ante, Enrico i Darko ističu kako očekuju napeto regatavnje i dobru zabavu i pozivaju gledatelja da dođu i Viganj i uživaju u ovom prekrasnom sportu. 
Naši će predstavnici braniti boje Hrvatske u natjecanju s najboljim surferima svijeta. U Viganj tako stiže Antoine Albeau, višestruki svjetski prvak i najpoznatiji windsurfer na svijetu; Ross Williams, aktualni svjetski prvak u Formuli, Arnon Dagan, svjetski viceprvak u Formuli,....

Žrnovo 20:0
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, July 1, 2013
 Editorial    reviews [3]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVO) - Nije rezultat sportske već životne utakmice, u Žrnovu je od početka godine do danas bilo 20 sprovodih a niko koga san pita ne zna je li se ko rodi u ovoj godini. Razmišljati o razlozima ovolikim sprovodima značilo bi baviti se raznim teorijama bez osnove (iako ima takvih pokušaja), dok je nizak natalitet lakše shvatljiv: na jasan način pokazuje kakvu smo politiku vodili prema otocima, posebice stvaranju uvjeta za zadržavanje mladih na njima. Živi se od pristojnog posla a ne od javnog betuna i asfalta. Zato mi je "jadno" zazvučala Marinova informacija o 200 metri freškog asfalta od Postrane prema Rasohatici položenog u vrime izbora. 
U svom arhivu sam pronaša .. za usporedbu u 2005. godini u žrnovskoj crkvi svetog Martina je kršteno 14 osoba, 12 iz Žrnova, 5 parova se vjenčalo, dok je po crkvenim obredima sprovođeno 17 osoba.

Hrvatski ulazak u EU u Parizu
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, July 1, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(PARIZ) - Skupina Hrvata je dočekala ulazak Hrvatske u Europsku uniju na Trgu Trocadero u Parizu, gdje smo prije 22 godine na kiši i na vjetru stajali danima čekajuci da nas priznaju kao državu. Bilo je šampanjca, otpjevala se je Lijepa naša à capella, i zaželilo SRETAN PUT Hrvatskoj u velikoj Europi. Neće bit lako, ali će bit boje! (Ante I. Curać)

Ronioci očistili vrničko podmorje
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, June 24, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(VRNIK) - Na Vrniku je u nedjelju, 23. lipnja 2013. održana velika akcija čišćenja podmorja ispred Škoja. Akcija je nastavak slične akcije s početka svibnja, a izvađeno je dva kontejnera smeća koje se tamo nakupilo tijekom proteklih nekoliko stoljeća. Glavni riječ u akciji imali su ronioci MM-Sub centra iz Lumbarde, Miljenko Marukić - Miljac i Ante Vojvodić uz goste Centra Gabriellu Meotto, Michela Sinigalia i Giovannija Bruna.
Četrdesetak vreća otpada i raznovrsnih odbačenih stvari, od karijola do guma raznih vrsta i promjera, na obalu su odvozili mještani Vrnika na čelu s Vedranom Tućan Kljakovićem i Marijem Foretićem. Uz podmorski, sa Škoja je očišćeno i ponešto nadmorskog krupnog otpada. Akcija ne bi bila potpuna i uspješna bez izdašnih sponzora koji su sudionike akcije okrijepili ekološki uzgojenim odojkom pristiglim iz Hrvatskog Zagorja (Vlatka Vedriš iz Vedriš i partnera) te domaćim specijalitetima - kolačima i pićem (Edi Junger). Za pripremu i serviranje na fešti bili su zaslužni Nina i Božo Miškec. Sudionici očekuju još veću i uspješniju akciju sljedeće godine. (Tekst i fotografije: A.....
Mišćani Banje očistili plažu Polačišće
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, June 22, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVSKA BANJA) - Jučer popodne mišćani Banje su simbolično obilježili prvi dan lita. I to reklo bi se na najboji način! Uredi li su plažu u vali Polačišće ili kako danas mnogi zovu na "Klaonici". Iako je pristup plaži otežan samovoljom pojedinaca, uredili su plažu kako su to već činili svako lito od 1988. godine. Naime tada su svojim dobrovoljnim doprinosima i radom nabavili veliku količinu žala i nasuli obalu koja je bila dotad smetlište i odlagalište kosti iz stare "Klaonice". Kasnije su i pobetunali pontonski most koji je služio za dovoz stoke, a odlomljene višetonske dijelove pontona uklonili dizalicom i maunom "Inkobroda". Uklonili su i ostatke starog kanalizacijskog ispusta koji je otpad nosio u more, a nalazio se po sredini današnje plaže. Također su i napravili kameni fižul koji služi za sjedenje, ali i da bura zimi ne odnese sav žal.
Iako stara "klaonica" već 20 godina plaši goste i svojim imenom i izgledom, te je obraz kako i neodgovornih vlasnika, tako i javne uprave, čista i lipa plaža stoji na ponos vridnih mišćana i svih dobrodošlih kupača. Pozdrav iz Banje! (AM)

Belgijski novinari posjetili Korčulu
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, June 22, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Nakon uspješnog predstavljanja otoka Korčule i Lastova u Briselu u travnju 2013. godine na kojem su sudjelovale TZ Grada Korčule, TZO Lumbarde, TZO Smokvice, TZO Blata, TZO Vela Luke i TZO Lastova, u okviru studijskog putovanja na otocima Korčuli i Lastovu, 20./21.6.2013. g. Grad Korčulu su posjetili belgijski novinari gđa. Cristiane Goor i g. Charles Mahaux, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije i Turističke zajednice Grada Korčule.
Osim obilaskom grada Korčule i posjetom muzeja i kulturnih znamenitosti, novinari su oduševljeni viteškom igrom moreškom i prirodnim ljepotama otoka Korčule. Članak o otocima Korčuli i Lastovu biti će objavljen u turističkim magazinima u Švicarskoj, Francuskoj i Belgiji u proljeće 2014. g  kao pozivnica gostima francuskog govornog područja da posjete Grad i otok Korčulu. Turistička zajednica Grada Korčule se zahvaljuje svima koji su pomogli u prezentaciji Grada Korčule.  (Hana Turudić, dir. Turističke zajednice Grada Korčule)

Vicko Ivančević potpredsjednik Županijske skupštine
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, June 21, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Ivan Margaretić iz HSU-a novi je predsjednik Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Za Margaretića je glasovalo 38 vijećnika, dok je Pero Vićan iz DDS- bio suzdržan. Za potpredsjednike skupštine jednoglasno su izabrani Vicko Ivančević iz HSLS-a i Oleg Valjalo iz SDP-a. Margaretić se zahvalio koalicijskim partnerima koji su zaslužni za njegovu kandidaturu i vijećnicima na njegovu izboru. - Pozivam vas sve skupa da pokušamo izvući što više financijskih sredstava iz EU fondova kako bi omogućili razvitak naše županije. Pozivam zastupnike u Saboru i Europskom parlamentu iz naše županije da kod važnih projekata bez obzira na stranačku pripadnost budu zajedno, izjavio je Margaretić...  Više na Dubrovacki.HR

News form Brazil
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, June 19, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ARACAJU/BRAZIL) - In June 18th, 2013, we had at the Embrapa Tabuleiros Costeiros, an event that celebrates the diversity on the city of Aracaju, Brazil. Mr. Ivan Marinović Bršćan represented Croatia with videos and pictures of Dubrovnik and the island where his father was born, Korčula (Blato). The tie is to show that the term derives from the French "cravate", which its turn to "croat", in reference to the croats soldiers that present that in high society, in Paris. (Ivan Marinovic Brscan)

Dobrodošli u grad Korčulu
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, June 19, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Služba inspekcije cesta, Uprave prometne inspekcije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH, je početkom lipnja donijela Rješenje kojim se privremeno zabranjuju radovi na autocestama i državnim cestama u vrijeme vikenda, uoči i na dane blagdana te od 14. lipnja do 15. rujna 2013. godine. Izuzetak od pravila su započeti radovi koji se na određenim dionicama, unatoč ljetu i vrućini, moraju dovršiti kako bi cjelokupni prometni sustav funkcionirao. Među izuzetim dionicama na otoku Korčuli nije navedena niti jedna državna cesta na otoku, tako ni D118 od Vele Luke do Korčule, na kojoj su ovih dana radovi, na ulazu u grad Korčulu, u tijeku punom parom.

Uređena Špina pod Bilin kokom
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, June 13, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(POSTRANA) - Vridni Postranjani su prije par dana uredili okoliš nekadašnje "Špine", koja se nalazi na cesti ispod Gospe i Bilin koka. Tu je i manje parkiralište, drvena klupa za sest, dvi jarule i malo cvića okolo. Voda će bit na butun, dovoljno za se napit ili napunit botiliju. Za svaku pohvalu i s uvjerenjem da se na tome neće stati! Bravo Postranjani! (Ante I. Curać)

Žrnovski učenici na 29. Danima Ante Kovačića
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, June 12, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVO) - Na 29. Danima Ante Kovačića, 27. susret Ivica Kičmanović, najstarijem dječjem literarnom natječaju, održanom 6. i 7. lipnja 2013. godine,  za učenike osnovnih škola iz Republike Hrvatske, BiH i Vojvodine, čiji je organizator Matica hrvatska, Zaprešić, u suradnji sa Školskom knjigom, Školskim novinama i Našom djecom, a pokrovitelj Ministarstvo znanosti,  obrazovanja i športa, supokrovitelji Zagrebačka županija, Grad Zagreb, Grad Zaprešić i općina Marija Gorica, vrijedne nagrade i pohvale dobili su učenici Osnovne škole „Ante Curać-Pinjac“, Žrnovo, Jakica Didović, VII. razred, za pjesmu More zimi, Marin Šegedin, VII. razred, za pjesmu Studen i Nikola Foretić, VI. razred, za pjesmu Sveta Kata. Mentor svim učenicima je Ivan Fabris, profesor. Ovogodišnji gost književnik bio je akademik Luko Paljetak koji je pozdravio ravnatelja i našu školu i izrazio zadovoljstvo da ćemo se vidjeti u rujnu na Danima Petra Šegedina i uživati u prekrasnim vidicima na Defora.  (ARB)

Vijesti 361 - 372 of 1125. prev next


Posljednje vijesti
Erasmus+ projekt Promisli budućnost - Izmisli grad proglašen primjerom dobre prakse
Prvi Erasmus+ projekt u organizaciji Matice hrvatske Orebić dobio je potvrdu o uspješnosti. Analizom završnog izvješća od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije,  Erasmus+ projekt pod nazivom "Rethink the future - Reinvent the city" ili "Promisli....
read more...
Trtajunov tradicionalni maškarani ples
(VELA LUKA) - U subotu je u Veloj Luci Udruga za očuvanje i promicanje pokladnih običaja Trtajun iz Vele Luke u Hotelu Posejdon organizirala svoj tradicionalni maškarani ples.  U prepunoj Sali hotela Posejdon ove subote zabavljali su se zaljubljenici u poklade i....
read more...
Kostimirani koncert u subotu 10. veljače
Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula Podružnica br.1 Osnovna glazbena škola održava svoj tradicionalni Kostimirani koncert učenika glazbene škole, u Korčuli u prostoru Škole u Korčuli, (prizemlje lijevo), u subotu 10. veljače.2018. u 17:30 sati. Nastupaju....
read more...
Klasika na Radio Korčuli
Dobro je! Klasika na Radio Korčuli by Vanja Pecotić! Trebalo je Radiju više od dvadeset godina da zasviraju ozbiljnu glazbu (osim prijenosa ljetnih koncerata iz Katedrale ili Doma kulture)! Usuditi se uređivati ovakvu emisiju u tradicionalno Vuco - Rozga sredini zaslužuje pohvale. Zato....
read more...
Vasi komentari
Stojan Šljuka Stojan Šljuka - Bilo mi je veliko zadovoljstvo učestvovati na ovim susretima nauke i pjesištva. Sa Korčule nosim najljepše utiske i nadam se ponovnom susretu.
Sunday, June 4, 2017, 22:20:54, 10 Months Ago
ivangrbin ivangrbin - Nula kuna!
Monday, May 1, 2017, 17:44:52, 12 Months Ago
Marko Marko - Zaboravili ste među zanimanja koja ne izumiru uvrstiti političare, pogledaj Strogo povjerljivo: Tajni računi hrvatske elite kod RBA Grupe....
Saturday, October 29, 2016, 08:38:13, 1 Year Ago
Ante I Curać Ante I Curać - Mozda za one koji ne znaju nebi bilo loše podsjetiti kako je uopće došlo do obnavljanja Mostre i običaja vezanih uz tu našu lijepu tradiciju. Još sam bio gimnazijalac u Korčuli kada je jedne....
Tuesday, September 20, 2016, 08:19:21, 2 Yaers Ago