An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
Postranjani uređuju špinu pod Bilin Kokom
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 6, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(ŽRNOVO) - Prije nekoliko mjeseci započeti radovi na uređenju "špine" ispod Bilina Koka u Postrani polako se primiču kraju. Popločan je kameni pristup te je izrađena nova kamena "škafa" umjesto stare koja je bila oštećena. Usijek pored ceste, parkiralište za dva do tri automobila će biti asfaltiran, a oko rubova će biti sagrađena tradicionalna kamena meja.
Osim brojnih mještana u obnovi je pomoć pružio i regionalni vodovod NPKLM Korčula koji je donedavno koristio Lokvicu kao vodospremu. Hvale vrijedna inicijativa vratiti će ponovno mještanima i namjernicima ovu lokaciju na korištenje, kako je to bilo i prije pedesetak godina dok u mjestu nije bilo javnog vodovoda, već samo vodosprema Lokvica kao pomoć kada bi presušile gustrine u mistu. (IG)
Promocija zbirke haiku poezije Srđana Duhovića u Rijeci
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, March 5, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 4 - 1 Votes
(RIJEKA) - Promocije znajnovije zbirke haiku poezije Srđana Duhovića "Izgubljeni koraci" naišla je na velik odaziv riječkih ljubitelja pjesničkog izraza ali i medija. Na konferenciji za tisak govorili su dr. Goran Kalogjera, kao poznavatelj književnih prilika na Korčuli, Valerio Orlić, predsjednik Društva riječkih pisaca, čiji je Duhović član i dr. Vasil Tocinovski, prevoditelj Srđanovih pjesama na makedonski jezik. Korčulanskog su pjesnika tako uvrstili u dnevne rubrike Novi list, La Voce del popolo i Radio Rijeka, što je bila vrlo dobra promocija korčulanskog samozatajnog pjesnika.
U prepunoj dvorani MKD "Ilinden" Srđanovu su najnoviju zbirku predstavili dr. Goran Kalogjera, dr. Vasil Tocinovski i Valerio Orlić. Uveselila nas je Srđanova osobna interpretacija njegovih stihova ali i zadovoljstvo nazaočnošću brojne publike koja je došla poslušati Srđanove stihove, za koje je autor pobrao buran aplauz. (G.K.)
OdrĹžana izborna skupĹĄtina Udruge vinogradara i vinara
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, March 2, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) - Prošli je tjedan u Lumbardi održana Izborna Skupština Udruge vinogradara i vinara „Grk-Lumbarda“ . Branimir Cebalo, dosadašnji predsjednik Udruge, zaključio je svoj mandat zadovoljan dosadašnjim radom Udruge. U kratko vrijeme svog postojanja, Udruga je potvrdila važnost okupljanja vinogradara i vinara s ciljem unapređenja proizvodnje, kakvoće i promidžbe ove jedinstvene autohtone sorte grožđa i vina.
Otisnuta je mongrafija o Grku, ustanovljeni su „Festival Grka“ i edukativno kušanje amaterskih „Vina od konobe“, proveden je projekt „Unapređenje tehnologije proizvodnje grožđa cv. Grk“ Agronomskog fakulteta, održano je nekoliko predavanja, te je organizirano zajedničko predstavljanje Grka na drugim festivalima vina.
Za novog predsjednika izabran je dosadašnji dopredsjednik, Frano Milina-Bire, za dopredsjednika Zoran Cebalo-Popić, a Maja Cebalo bit će tajnica Udruge i u slijedećem mandatu. Novi će se predsjednik potruditi da se za njegova mandata planovi Udruge uspješno ostvare, od kojih je prvi – organiziranje drugog edukativnog kušanja amaterskih vina koje će se održati u subotu, 9. ožujka. Najavljen je „Festival Grka 2013.“ u okviru „Lumbarajskih užanci“ i novi projekt kojim....
U srpnju ove godina se održava korčulanski Festival Pisme i vina
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, March 1, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Ovogodišnji 18. po redu Marko Polo Fest održati će se na ljetnoj pozornici u Korčuli, 12. - 14. srpnja. Primanje skladbi traje do 30. travnja 2013. Ivan Šegedin, direktor festivala napominje da su autori obvezni dostaviti kvalitetnu demo snimku na CD-u sa sinkroniziranim vokalom i matricu bez vokala, te dva potpisana primjerka ispisane melodijske linije s označenim harmonijama, kao i dva primjerka teksta s potpisom autora. Nakon dogovora o ostalim uvjetima, komisija će izabrati 40 skladbi.
Međunarodni festival pisme i vina Marko Polo Fest postaje ove godine punoljetan, započeo 1996. godine i od tada za festival pokazuju interes autori, skladatelji i pjevači, proizvođači vina (prezentacija, degustacija i ocjenjivanje vrhunskih i kvalitetnih vina), kao i posjetitelji, koji osim glazbe, doživljavaju u Korčuli kulturni, gospodarski i turistički festival, koji je od 2007. godine u sklopu projekta Gospodarski operativni centar Marko Polo Hrvatska, sa sjedištem u Korčuli, gdje se organizira i Pijaca autohtonih prehrambenih proizvoda i suvenira. U prvim je godinama festivala birana i ljepotica Miss festivala.
Dosadašnji su pobjednici: Vinko Coce i Alen Vitasović (po 2 puta), Carlo Pedron (Italija), Đuka Čaić, Matko Jelavić, Nex....
Korčulanski osnovci Andrej, Mate i Mara nagrađeni na manifestaciji....
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, February 28, 2013
 Editorial    reviews [2]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Trodnevna kulturna manifestacija „100 GODINA RANKA MARINKOVIĆA“ održana je na Visu u organizaciji Memorijalne zbirke „Ranko Marinković“, gradova Visa i Komiže, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Splitsko – dalmatinske županije.
Veliki hrvatski književnik Ranko Marinković rođen je 22. veljače 1913. godine u gradu Visu, umro je 28. siječnja 2001.godine u Zagrebu, a pokopan 2. veljače u Komiži, gradu rođenja njegova oca. U Komiži se svake druge godine održava znanstveni skup „Dani Ranka Marinkovića“, posvećen njegovu životu i književnom djelu, jedan od uporišnih mjesta cjelokupne hrvatske i mediteranske književnosti i kulture. Radi daljnje populacije njegova književnog opusa, inače sastavnog dijela obvezne školske lektire, a u povodu stote obljetnice rođenja viškog Voltaiera, „Dani Ranka Marinkovića“ raspisali su literarni i likovni natječaj na temu “SVAKI ČOVJEK JE OTOK“ za sve osnovce.
Kao otočanin, Ranko Marinković u svojim djelima i razgovorima posebno isticao tu misao iskazujući ljubav za otok i otočane, a nju mogu osjetiti svi otočani, ali i svi koji znaju što je otok, osobito djeca na njemu rođena, koja su....
Adio Inkobrodova kapijo
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, February 26, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Nakon 60 godina života, tiho je i neznatno umrla Kapija na ulazu u korčulansko brodogradilište. Čuvši tu tužnu vijest, brojni sugrađani, uglavnom starije dobi dolaze joj se pokloniti, Kapiji života, koja je znala svojim gostoprimstvom dočekati i ispratiti ljude, vozila, materijale, a u sebi čuvala i nikome nije otkrivala istinu o ljudima, njihovim sudbinama, o onome što ih je snašlo. Paučina života prekriva događaje. Oni koji bi se njome obraćali Sezame otvori se, znala je da ima razloga zašto izlaze prije kraja radnog vremena. Njezin život vezan je s ulascima i izlascima na tisuće radnika, ljudi, državnika, vozila, kroz nju su prolazile tećice, kotlići, najloni, alati, zanati i ideološke razlike.
Pored nje je bila liječnička i zubna ambulanta, rengen aparat, laboratorij za nalaze krvi, a u susjednoj menzi u doba nemrsa zapovjedni gulaš. Pratila je bolovanja i ozdravljenja, štrajkove, zimnice, autobuse sa stajalištem i okretištem (oni se i sada okreću bez njezinog pogleda). Zapošljavala je vatrogasce, čuvare,zaštitare, a nju je čuvao i jedan poveći kameni zaštitar s puškom preko ramena. Nažalost, nije je uspio obraniti, jer je i njemu prijetila smrt. On je dospio na novu kapiju (oprostite vratarnicu) sadašnjeg....
Radni susret s ugostiteljima Korčule
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, February 26, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – U ponedjeljak navečer (25. veljače 2012.) je u Gradskoj vijećnici u Korčuli održan radni sastanak Turističke zajednice Grada Korčule uz sudjelovanje malobrojnih korčulanskih ugostitelja, bez predstavnika njihovog CEHA i udruženja. Cilj nam je u predsezonsko vrijeme okupiti sve ljude koji svojim ponudama obogaćuju turističku ponudu Korčule, kazao je korčulanski gradonačelnik i predsjednik TZ Grada Korčule Mirko Duhović, dok je direktorica Turističkog ureda Hana Turudić naglasila želju da se kroz razgovor čuje s kakvim se problemima suočavaju ugostitelji, ali i da ukažu na probleme i kako ih otkloniti.
Razgovaralo se o promoviranju otočkih tradicionalnih jela kao i ostalih turističkih proizvoda, Nedostatku manifestacija koje okupljaju ugostitelje i promoviraju domaću kuhinju. Na tu se je temu razgovaralo koristeći Pravilnik o kriterijima i postupku za dodjelu oznake Dubrovačka Gastro Kvaliteta, s kojom je cilj trajno podizanje kvalitete županijske ugostiteljske ponude kroz stimuliranje i unapređivanje tradicionalnih gastronomskih vrijednosti, po kojima je Korčula i poznata (jela iz domaće kuhinje i ostale ponude, vina, domaćeg maslinovog ulja, meda, raznih slastica, ribe, pršuta, žrnovskih makaruna). Sastanak....
Ĺ kola mini rukometa
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, February 26, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Rukometni klub „Korčula“ poziva sve djevojčice i dječake godine rođenja 2003. i mlađe da se priključe školi mini rukometa koja se održava svakog četvrtka i petka od 16:30 u školskoj športskoj dvorani u Korčuli. Mini rukomet je dinamičan i atraktivan sport prilagođen dobi igrača. Veselimo se zajedničkom radu i druženju. (RK Korčula)
Stanovnici Lovišta: Ako treba, i životima ćemo braniti naše!
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, February 25, 2013
 Editorial    reviews [2]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(PELJEŠAC) - Stanovnici Lovišta svakodnevno dežuraju kod Bilih dvora kako bi spriječili da im bageri prekopavaju njihovu didovinu neposredno uz more, koja im je eksproprirana za vrijeme bivše Jugoslavije.
- Ako treba, i životima ćemo braniti naše. Naši su stari ovu zemlju stekli mukotrpnim radom i ne damo je nikome - tim su nas riječima dočekali vidljivo uzrujani Lovišćani, koji su jednoglasni da će leći pod bagere ako nastave kopati. - Na svu sreću, uspjeli smo zaustaviti radove, ali do daljnjega dežuramo - rekla nam je Zdravka Srhoj. Dok na lokaciji Bili dvori na samom vrhu Pelješca korčulanska tvrtka “Gradina” namjerava graditi luksuzne vile, teniske terene, marinu, te druge turističke sadržaje po uzoru na Azurnu obalu, tridesetak stanovnika Lovišta i njihovih zakonskih nasljednika vodi pravnu bitku za povrat tih parcela, koje im je sredinom osamdesetih godina oduzela ondašnja država.
Svi su oni u zakonskom roku podnijeli zahtjeve za povrat, o čemu se vode upravni postupci, koji će, nadaju se, biti okončani u njihovu korist .. - Pogledati opširnije na SlobodnaDalmacija.HR
Seminar za mentore prve pomoći
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, February 25, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Gradsko društvo Crvenog križa Korčula je 23. veljače organiziralo seminar za mentore prve pomoći osnovnih i srednjih škola. Predavač je bio doktor Tihomir Eterović sa Brača koji je ujedno sudac na međužupanijskom i državnom natjecanju mladih Crvenog križa.
Seminaru je prisustvovalo 18 mentora i to sa područja Otoka i Orebića, tei iz Dubrovnika, Metkovića i Ploča. Cilj seminara je bio upoznati mentore sa novim smjernicama iz prve pomoći i razjasniti eventualne nedoumice oko provođenja pojedinih postupaka prve pomoći. (M. Milat)
Predavanje Roka Markovine o korčulanskoj brodogradnji
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, February 24, 2013
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) – Posjetitelji u kino dvorani Levant u Lumbardi na otoku Korčuli pokazali su zainteresiranost otočana o povijesti korčulanske brodogradnje, koju je u subotu navečer (23.veljača 2013.) svojim predavanjem približio predavač (njihov sumještanin) prof.dr.sc. Roko Markovina profesor na FESB-u Splitu na Katedri za brodogradnju. Predavanje je organizirala Općina Lumbarda i Udruga Bašćina iz Lumbarde.
Uz prikupljene brojne podatke, snimke i priče, predavanje je bilo podijeljeno kroz 4 glavna poglavlja: Tko smo? Odakle dolazimo i kamo bismo trebali ići? Kao vrstan govornik, istraživač i poznavatelj brodogradnje, Roko Markovina je stvorio pažnju kod posjetitelja, kazavši da u brodogradnji dolazimo iz daleka, prije 10.000 godina, odakle su prema njegovim istraživanjima počeci brodogradnje na otoku Korčuli.
Na pitanje Kamo bi smo trebali ići, odgovor je također bio daleko u budućnost, treba napraviti jedan mali škver, u kojemu bi se svake godine izgradila po jedna drvena gajeta, rekao je dr. Markovina. Sramotno je da najbogatija brodograđevna tradicije u Hrvatskoj nema na Korčuli brodograđevni muzej, iako je Korčula prva u Jadranskoj i Mediteranskoj brodogradnji, koja je naučila čitavu obalu kako se grade brodovi, pa i dalje od....
Otočni fotografi u Korčuli
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, February 23, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – U petak (22 .veljača 2013.) je u atriju Doma kulture otvorena izložba fotografija Otočni fotografi, koju provodi poznati fotograf, publicist i diplomirani ekonomist Ante Jaša iz Zadra. Posjetitelje je u ime domaćina pozdravila ravnateljica Centra za kulturu Lana Filippi Brkić, dok je u ime organizatora predsjednik Foto Kluba Korčula, Pavao Šain, kazao kako je Ante Jaša izlagao na oko 300 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. Fotografije su mu objavljene kao ilustracije u 30 knjiga, u katalozima i časopisima. Priredio je 132 likovnih izložbi drugih autora. Objavio je 6 knjiga i dobio 45 nagrada i priznanja. Stekao je međunarodna fotografska zvanja. Šain je zahvalio članu foto kluba Đuru Čehovskom koji je poznanstvom s umjetnikom iz Zadra omogućio da i Korčula vidi što snimaju otočni fotografi. Kroz konferansu je Marija Hajdić, ravnateljica Gradskog muzeja Korčule istaknula da ova peta po redu izložba ima svrhu promidžbe fotografske aktivnosti na otocima, čime je Korčula dobila priznanje kao središte fotografskog zbivanja na otocima. Na izložbi je prikazana 51 fotografija od 26 autora, među njima i jedan stranac John Law iz Engleske, dok je Jelena Padovan iz Vele luke dobila priznanje....
Vijesti 361 - 372 of 947. prev next


Posljednje vijesti
Muka po Mateju
Evo i jednog prigodnog videa. Ive Curać Tonin, zajedno s ostalim pjevačima piva Muku u žrnovskoj crkvi Svetog Martina. Snimljen je u Nediju od palama 20. ožujka 2005. godine. Vjerujem da će živima biti drago pogledati kako su izgledali prije deset godina a onima kojih više nema neka bog....
read more...
Maestralan nastup crkovnog zbora u Zagrebu
U okviru "24. Svečanosti pasionske baštine" koje se od 21. ožujka do 1. travnja 2015. godine održavaju pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba predstavljena je korizmena i pasionska pjevana baština Lumbarde i Žrnova.  Pod nazivom "ISUSE, ISUKRSTE, MILOSRĐE" u....
read more...
Veliko raskršće u malom mistu Žrnovu
(ŽRNOVO) - Uvik mi je bila želja uspet se dvadeset metri u zrak i vidit kako ovo sjajno postignuće hrvatsko - korčulanko - žrnovskih građevinara izgleda iz visoka. Prin otvaranja san razmišlja o "kofici" elektrojuga ali ovako je boje. Sve je puno traka, crta i crtica, semaforih koji malo....
read more...
Korizmena i pasionska pjevana baština Lumbarde i Žrnova u Zagrebu
Crkveni pjevački zborovi župe svetoga Roka iz Lumbarde i svetoga Martina iz Žrnova, 26. ožujka 2015. nastupit će u crkvi svetoga Blaža u Zagrebu u 20:00 sati. Na programu će biti korizmeni i pasionski napjevi s procesijskim ophodima kroz Veliku nedjelju u Lumbardi i Žrnovu. Koncert će se....
read more...
Vasi komentari
Vlaho Vlaho - moj suncobrane, pravaši prin sto godišć su imali dom i domovinu na kojoj su mogli gradit svoje pravo, a danas je sve u tujima rukama. prodali smo se svima, a sami smo digli ruke od svojega. a je....
Saturday, March 7, 2015, 17:52:45, 4 Weeks Ago
ivangrbin ivangrbin - Svi rezultati: https://www.infokup.hr/natjecanje/dogadjaj/326/rezultati
Monday, March 2, 2015, 14:37:48, 1 Month Ago
ivangrbin ivangrbin - Čestitke Žrnovcima i njihovom mentoru na rezultatima! Neću napisat dobrim .. jer sam pogledao bodove i rezultate ostalih u DU-NE županiji i državi. Loše je što se na ovaj način informatikom u....
Monday, March 2, 2015, 14:26:58, 1 Month Ago
Lovre Lovre - Da Bogda vam se sve uspuntinalo ...sve u kvasinu:)
Tuesday, February 24, 2015, 13:48:27, 1 Month Ago