An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
¡Vamos a la reciplaya! -- izložba Reciplaža, Galerija ULUPUH, Zagreb
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, July 6, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
U četvrtak, 11. srpnja u 19 sati u Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj 14 u Zagrebu otvara se izložba „RECIPLAŽA“ autora Darka Fritza, Sande Hančević i Valerije Jurjević.
„Izložba Reciplaža nastala je suradnjom Valerije Jurjević (fotografije), Sande Hančević (tekstovi) i Darka Fritza (koncept izvedbe i grafičko oblikovanje) kroz neformalnu mrežu kor::net (korčula network). Prvobitni koncept, čije autorstvo potpisuju Sanda Hančević i Valerija Jurjević, predstavila je udruga Bašćina iz Lumbarde u svojoj galeriji 3VOLTA još 2008. godine. Okosnicu izložbe činilo je smeće koje more zimi naplavi po plažama, a autorice su ga iskoristile kao medij komuniciranja temeljnih ekoloških pitanja današnjice – recikliranja materijala te pohrane smeća i otpada.
Fotografije Valerije Jurjević pratili su tekstovi Sande Hančević iz kojih se moglo iščitati što se sve o smeću i otpadu može, a vjerojatno i treba naučiti, uključujući i sekundarne informacije poput povijesnog razvoja pojedinih vrsta materijala.
Izložba će se moći pogledati do 26.....
Kako i zašto smo dobili nadimke?
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, July 3, 2013
 Editorial    reviews [1]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

U svakome selu gdje ima više obitelji s istim prezimenom, trebalo ih je u medjusobnom razgovoru razlikovati da se nebi netko zabunio i za nešto optužio krivu obitelj. Tako je bilo i u Postrani. Zanimljivo je da je ponekad više obitelji nosilo isti nadimak (Šilo, Maslo, Decimar, Loje, Boro), pa su ih mještani razlikovali po imenima glave obitelji.
Pojedine obitelji i njihovi nadimci su nestali iz sela (Ćelo, Hruja, Fažana, Kokojela....) pa ih više nitko ne spominje, osim s nadjevom "pokojni". Kada je u selu bilo više istih imena, bez obzira na prezimena, obično su te osobe dobijale nadimak od svoje matere, od susjeda ili od prijatelja. Nadimci su ponekad bili vezani uz mater ili uz oca (Ive Selin, Ive Tonin, Miko Rokotov), ponekad uz babu (Vlatko Piterčin), a ponekad uz nadimak obitelji (Ive Šilo, Ive Fedelica, Marin Raškić, Miro Maslo). Ako je samo jedna osoba imala ime koji nitko drugi nije nosio, nije dobijao nadimak (Vikoslav, Emilo, Vojko).
Rijetke obitelji nisu imale nadimak, već su se članovi tih obitelji zvali imenom i prezimenom (Ivan Grbin, Jakov Grbin), ali je bilo i drugih obitelji istog prezimena koje su imale nadimak (Grbin Gigo, Grbin Decimar, Grbin Ispod Murve). 

Počinje Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, July 3, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(VIGANJ) - U ponedjeljak, 08. srpnja u Vignju na Pelješcu počinje Svjetsko prvenstvo u jedrenju na dasci, točnije, u disciplini Formula windsurfing.    Svjetsko prvenstvo traje do 13. srpnja, a održava se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ive Josipovića.
U Viganj stiže više od 150 najbojih surfera iz cijelog svijeta. Hrvatske boje na natjecanju će braniti Luka Mratović, dvostruki olimpijac i višestruki prvak u raznim disciplinama; Ante Berlengi, višestruki prvak Hrvatske, Enrico Marotti, jedna od najvećih mladih nada hrvatskog windsurfinga i Darko Antunović, najbolji surfer iz Vignja.  Luka, Ante, Enrico i Darko ističu kako očekuju napeto regatavnje i dobru zabavu i pozivaju gledatelja da dođu i Viganj i uživaju u ovom prekrasnom sportu. 
Naši će predstavnici braniti boje Hrvatske u natjecanju s najboljim surferima svijeta. U Viganj tako stiže Antoine Albeau, višestruki svjetski prvak i najpoznatiji windsurfer na svijetu; Ross Williams, aktualni svjetski prvak u Formuli, Arnon Dagan, svjetski viceprvak u Formuli,....

Žrnovo 20:0
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, July 1, 2013
 Editorial    reviews [3]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVO) - Nije rezultat sportske već životne utakmice, u Žrnovu je od početka godine do danas bilo 20 sprovodih a niko koga san pita ne zna je li se ko rodi u ovoj godini. Razmišljati o razlozima ovolikim sprovodima značilo bi baviti se raznim teorijama bez osnove (iako ima takvih pokušaja), dok je nizak natalitet lakše shvatljiv: na jasan način pokazuje kakvu smo politiku vodili prema otocima, posebice stvaranju uvjeta za zadržavanje mladih na njima. Živi se od pristojnog posla a ne od javnog betuna i asfalta. Zato mi je "jadno" zazvučala Marinova informacija o 200 metri freškog asfalta od Postrane prema Rasohatici položenog u vrime izbora. 
U svom arhivu sam pronaša .. za usporedbu u 2005. godini u žrnovskoj crkvi svetog Martina je kršteno 14 osoba, 12 iz Žrnova, 5 parova se vjenčalo, dok je po crkvenim obredima sprovođeno 17 osoba.

Hrvatski ulazak u EU u Parizu
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, July 1, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(PARIZ) - Skupina Hrvata je dočekala ulazak Hrvatske u Europsku uniju na Trgu Trocadero u Parizu, gdje smo prije 22 godine na kiši i na vjetru stajali danima čekajuci da nas priznaju kao državu. Bilo je šampanjca, otpjevala se je Lijepa naša à capella, i zaželilo SRETAN PUT Hrvatskoj u velikoj Europi. Neće bit lako, ali će bit boje! (Ante I. Curać)

Ronioci očistili vrničko podmorje
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, June 24, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(VRNIK) - Na Vrniku je u nedjelju, 23. lipnja 2013. održana velika akcija čišćenja podmorja ispred Škoja. Akcija je nastavak slične akcije s početka svibnja, a izvađeno je dva kontejnera smeća koje se tamo nakupilo tijekom proteklih nekoliko stoljeća. Glavni riječ u akciji imali su ronioci MM-Sub centra iz Lumbarde, Miljenko Marukić - Miljac i Ante Vojvodić uz goste Centra Gabriellu Meotto, Michela Sinigalia i Giovannija Bruna.
Četrdesetak vreća otpada i raznovrsnih odbačenih stvari, od karijola do guma raznih vrsta i promjera, na obalu su odvozili mještani Vrnika na čelu s Vedranom Tućan Kljakovićem i Marijem Foretićem. Uz podmorski, sa Škoja je očišćeno i ponešto nadmorskog krupnog otpada. Akcija ne bi bila potpuna i uspješna bez izdašnih sponzora koji su sudionike akcije okrijepili ekološki uzgojenim odojkom pristiglim iz Hrvatskog Zagorja (Vlatka Vedriš iz Vedriš i partnera) te domaćim specijalitetima - kolačima i pićem (Edi Junger). Za pripremu i serviranje na fešti bili su zaslužni Nina i Božo Miškec. Sudionici očekuju još veću i uspješniju akciju sljedeće godine. (Tekst i fotografije: A.....
Mišćani Banje očistili plažu Polačišće
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, June 22, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ŽRNOVSKA BANJA) - Jučer popodne mišćani Banje su simbolično obilježili prvi dan lita. I to reklo bi se na najboji način! Uredi li su plažu u vali Polačišće ili kako danas mnogi zovu na "Klaonici". Iako je pristup plaži otežan samovoljom pojedinaca, uredili su plažu kako su to već činili svako lito od 1988. godine. Naime tada su svojim dobrovoljnim doprinosima i radom nabavili veliku količinu žala i nasuli obalu koja je bila dotad smetlište i odlagalište kosti iz stare "Klaonice". Kasnije su i pobetunali pontonski most koji je služio za dovoz stoke, a odlomljene višetonske dijelove pontona uklonili dizalicom i maunom "Inkobroda". Uklonili su i ostatke starog kanalizacijskog ispusta koji je otpad nosio u more, a nalazio se po sredini današnje plaže. Također su i napravili kameni fižul koji služi za sjedenje, ali i da bura zimi ne odnese sav žal.
Iako stara "klaonica" već 20 godina plaši goste i svojim imenom i izgledom, te je obraz kako i neodgovornih vlasnika, tako i javne uprave, čista i lipa plaža stoji na ponos vridnih mišćana i svih dobrodošlih kupača. Pozdrav iz Banje! (AM)

Belgijski novinari posjetili Korčulu
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, June 22, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(KORČULA) - Nakon uspješnog predstavljanja otoka Korčule i Lastova u Briselu u travnju 2013. godine na kojem su sudjelovale TZ Grada Korčule, TZO Lumbarde, TZO Smokvice, TZO Blata, TZO Vela Luke i TZO Lastova, u okviru studijskog putovanja na otocima Korčuli i Lastovu, 20./21.6.2013. g. Grad Korčulu su posjetili belgijski novinari gđa. Cristiane Goor i g. Charles Mahaux, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije i Turističke zajednice Grada Korčule.
Osim obilaskom grada Korčule i posjetom muzeja i kulturnih znamenitosti, novinari su oduševljeni viteškom igrom moreškom i prirodnim ljepotama otoka Korčule. Članak o otocima Korčuli i Lastovu biti će objavljen u turističkim magazinima u Švicarskoj, Francuskoj i Belgiji u proljeće 2014. g  kao pozivnica gostima francuskog govornog područja da posjete Grad i otok Korčulu. Turistička zajednica Grada Korčule se zahvaljuje svima koji su pomogli u prezentaciji Grada Korčule.  (Hana Turudić, dir. Turističke zajednice Grada Korčule)

Vicko Ivančević potpredsjednik Županijske skupštine
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, June 21, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Ivan Margaretić iz HSU-a novi je predsjednik Županijske skupštine Dubrovačko-neretvanske županije. Za Margaretića je glasovalo 38 vijećnika, dok je Pero Vićan iz DDS- bio suzdržan. Za potpredsjednike skupštine jednoglasno su izabrani Vicko Ivančević iz HSLS-a i Oleg Valjalo iz SDP-a. Margaretić se zahvalio koalicijskim partnerima koji su zaslužni za njegovu kandidaturu i vijećnicima na njegovu izboru. - Pozivam vas sve skupa da pokušamo izvući što više financijskih sredstava iz EU fondova kako bi omogućili razvitak naše županije. Pozivam zastupnike u Saboru i Europskom parlamentu iz naše županije da kod važnih projekata bez obzira na stranačku pripadnost budu zajedno, izjavio je Margaretić...  Više na Dubrovacki.HR

News form Brazil
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, June 19, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(ARACAJU/BRAZIL) - In June 18th, 2013, we had at the Embrapa Tabuleiros Costeiros, an event that celebrates the diversity on the city of Aracaju, Brazil. Mr. Ivan Marinović Bršćan represented Croatia with videos and pictures of Dubrovnik and the island where his father was born, Korčula (Blato). The tie is to show that the term derives from the French "cravate", which its turn to "croat", in reference to the croats soldiers that present that in high society, in Paris. (Ivan Marinovic Brscan)

Dobrodošli u grad Korčulu
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, June 19, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

Služba inspekcije cesta, Uprave prometne inspekcije Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH, je početkom lipnja donijela Rješenje kojim se privremeno zabranjuju radovi na autocestama i državnim cestama u vrijeme vikenda, uoči i na dane blagdana te od 14. lipnja do 15. rujna 2013. godine. Izuzetak od pravila su započeti radovi koji se na određenim dionicama, unatoč ljetu i vrućini, moraju dovršiti kako bi cjelokupni prometni sustav funkcionirao. Među izuzetim dionicama na otoku Korčuli nije navedena niti jedna državna cesta na otoku, tako ni D118 od Vele Luke do Korčule, na kojoj su ovih dana radovi, na ulazu u grad Korčulu, u tijeku punom parom.

Uređena Špina pod Bilin kokom
 Published 5 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, June 13, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes

(POSTRANA) - Vridni Postranjani su prije par dana uredili okoliš nekadašnje "Špine", koja se nalazi na cesti ispod Gospe i Bilin koka. Tu je i manje parkiralište, drvena klupa za sest, dvi jarule i malo cvića okolo. Voda će bit na butun, dovoljno za se napit ili napunit botiliju. Za svaku pohvalu i s uvjerenjem da se na tome neće stati! Bravo Postranjani! (Ante I. Curać)

Vijesti 361 - 372 of 1126. prev next


Posljednje vijesti
Dan i noć knjige u Mariboru i Zagrebu
Od 20. do 26. travnja u Mariboru su održani 21. Slovenski dani knjige, pod sloganom "Ko te napiše knjiga 2018". Sudjelovali su književnici i pjesnici iz Slovenije, Makedonije, Poljske, Bugarske, Italije, SAD-a i iz Hrvatske članovi HKD-a iz Rijeke: Valerio Orlić iz Rijeke, Srđan Duhović....
read more...
Predavanje Jasen Boko: Dioklecijan
(KORČULA) - Centar za kulturu Korčula u petak organizira predavanje: Dioklecijan - biografija kontroverznog rimskog cara, reformator ili progonitelj kršćana? Predavač, ujedno i autor istoimene knjige, je profesor književnosti, dramaturg i novinar Jasen Boko. Predavanje će se održati u....
read more...
Kompetencije za 21. stoljeće
Europska komisija je još 2005. godine postavila ključne kompetencije koje svaki europski građanin treba posjedovati kako bi prosperirao u društvu i ekonomiji utemeljenom na znanju. To su: sposobnost komuniciranja na materinjem i stranim jezicima, izgrađene temeljne....
read more...
Priča: Pamćenje tete Milke
Teta Milka je od svog djetinjstva pa skoro do smrti, svaki dan osim na Božić, na Veliki Petak i na Uskrs, na noge išla iz Žrnova u Korčulu noseći na svojim leđma četiri do pet litara mlika koje je prodavala korčulanskim obiteljima za jutarnju kavu i za druge potrebe. Kad koze nisu davale....
read more...
Vasi komentari
Charles Throssell Charles Throssell - Hi there, I wanted to let you in on an amazing secret… About 4 online methods of making instant cash… Methods that literally ANYONE can use… From anywhere in the world… Without spending....
Sunday, May 20, 2018, 23:23:45, 6 Days Ago
Robbin Oneal Robbin Oneal - Hello korcula.net Money Robot Submitter is the most powerful SEO automation tool. Designed to publishing your content and backlinks to thousands of websites. Read More:....
Tuesday, May 8, 2018, 01:01:46, 3 Weeks Ago
Velva Thornburg Velva Thornburg - Howdy Restorani na otoku prema ocjenama TripAdvisora Find your audience, build a relationship and sell your products. Reach your business goals with AWeber’s email marketing and automation....
Tuesday, May 1, 2018, 00:01:32, 4 Weeks Ago
Loretta Strock Loretta Strock - Hi Restorani na otoku prema ocjenama TripAdvisora NEW SOFTWARE - Live Event Blaster 2 Watch me Rank On Page #1 In 60 Seconds ! Get Instant Access to The ONLY SOFTWARE That RANKS Hundreds Of....
Monday, April 30, 2018, 16:36:21, 4 Weeks Ago