An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
Sjećanje na streljanje lumbarajskih domoljuba Sjećanje na streljanje lumbarajskih domoljuba
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 27, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Dana 27. ožujka 1943. talijanski fašisti ubili su četiri ugledna Lumbarđanina: Antu Jurjevića Skorina, Nikolu Kršinića Tindira, Stipu Šestanovića Krjana i Iva Lozicu Barbareška.
Poznati i izvrsni likovni umjetnik Ivo Lozica, učenik velikog Meštrovića i Kršinića, skončao je kao žrtva talijanskog fažizma u 33. godini života. Uz pjesnika I.G. Kovačića, Ivo Lozica je najtragičnija žrtva hrvatske kulture u II. svjetskom ratu.
Događaj pogubljenja opisao je u svom eseju poznati austrijski književnik Csokor, kao osobno svjedočanstvo tog strašnog čina, kojeg ovdje prenosimo. Žrtvu hrabrih lumbarajskih antifašista nikako ne smijemo prepustiti zaboravu. Slava im! (ABA Korčula - Ivo Milat. Objavljeno u zborniku "SJEĆANJA JEDNE GENERACIJE" Autora Zvonka Letice i suradnika) - Pogledati esej (pdf)
Neka se čuje i naš glas – ne damo prošek!
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, March 26, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
Od 1. srpnja 2013. naziv PROĹ EK neće se viĹĄe moći koristiti u Hrvatskoj jer je Europska unija zaključila da je previĹĄe sličan talijanskom proseccu. U Ministarstvu poljoprivrede tvrde kako je Hrvatska tijekom pretpristupnih pregovora isticala da se na hrvatskom jeziku naziv proĹĄek različito piĹĄe od talijanskog izraza prosecco i da je to sasvim drugačiji proizvod. – EU je istaknula kako bi koriĹĄtenje tradicionalnog izraza proĹĄek dovelo do visokog rizika zbunjivanja potroĹĄača. Takav naziv fonetski podsjeća na zaĹĄtićenu oznaku izvornosti prosecco koji je Italija zaĹĄtitila i već postoji u Europskoj uniji – poručili su iz Ministarstva. U povodu ove ĹĄokatne vijesti gosp. Mladen Grbin napisao je osvrt: 
Prosecco, kao vino, ima vrlo malo veze sa naĹĄim proĹĄekom, a joĹĄ, ako je moguće vjerovati napisima u novinama o zabrani koriĹĄtenja imena “ProĹĄek” od strane europske komisije onda se mora pruĹžiti otpor takovoj proizvoljnoj isključivosti. Pod predpostavkom da je večina fenomena kulturoloĹĄkih izraĹžaja derivativna onda je nemoguće onima koji svojataju izvornost nekog proizvoda, a u svoju isključivu korist. 
Bez prave i iscrpne arbitraže dekretom otudjiti nečiju kulturu sadržanu u obliku običaja, načina proizvodnje i....
Projekti Dječjeg vrtića na Smotri projekata u Splitu
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, March 26, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Djelatnice Dječjeg vrtića Korčula, odgojiteljica Maja Brčić i pripravnica - pedagoginja Tereza Curać, su na Smotri projekata iz nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo Vlade Republike Hrvatske za područje predškolskog odgoja, održanoj u Splitu 20. ožujka 2013. godine, prezentirale tri projekta: „Lipo moje misto budi uvik čisto“ - Korčula, „Zemlja, sunce svemir“ – Žrnovo i „Marija i Petit – moja prva slikovnica“ – Korčula. (FI)
Korčulanska registrirana nezaposlenost
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 25, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Web Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otkriva za Grad Korčulu (Račišće, Korčula, Žrnovo, Pupnat, Čara) registriranu nezaposlenost u posljednjim godinama. Tako je u 2012. godini prosječan mjesečni broj nezaposlenih bio 397, najviše u prosincu 544, najmanje u kolovozu 225. To je gotovo za stotinu više nego u 2008. godini, u kojoj je mjesečna nezaposlenost bila najviša u veljači 419, a najmanja u kolovozu 139 osoba. U 2013. brojevi dostižu nove rekorde: siječanj 572, veljača 571 nezaposlena osoba. Prema popisu 2010. godine u Gradu je živilo 5663 stanovnika od kojih je bilo 3500 između 19 i 65 godina.
Graf prikazuje odstupanje od mjesečne prosječne registrirane nezaposlenosti u 2012. godini. I sad ti reci bivšem sekretaru općine, koji mi je nedavno reka kako su u ondašnjoj općini raspravljali o ukidanju SIZ-a za zapošljavanje jerbo su imali samo jednog nezaposlenog, kako je nama danas dobro! (IG)
Pronađen lopov zavjetnih poklona Gospinog kipa u Lumbardi
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 25, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) – Prema podacima Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske županije pronađen je osumnjičenik za krađu zlatnog nakita s Gospinog kipa u župnoj crkvi sv. Roka u Lumbardi. Saznaje se da su policijski službenici PP Korčula dovršili kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom iz Lumbarde za kojeg je utvrđena osnovana sumnja da je tijekom veljače u ranim večernjim satima ušao u otključanu crkvu sv. Roka u Lumbardi te, iskoristio odsutnost župnika, i znao je pronaći ključ od niše, koji je bio u ladici u sakristiji, te otvorio staklene vitrine u kojoj se nalazio kip Gospe i sa istog otuđio više komada zlatnog nakita čija se vrijednost procjenjuje na oko 20.000 kuna.
Dio otuđenog zlata u više je navrata tijekom veljače i ožujka prodao u poslovnici za otkup zlata, dok je veći dio dao 19-godišnjaku iz Orebića koji mu je, uz naknadu prodao ostali dio zlatnog nakita iako je znao da nakit potječe iz krađe crkve. Zbog počinjenog kaznenog djela teške krađe protiv 18-godišnjaka slijedi podnošenje posebnog izvješća, dok protiv 19-godišnjaka zbog počinjenog kaznenog djela prikrivanja slijedi podnošenje kaznene prijave redovnim putem. (Tekst i snimak: Niko Perić)
Dani Velikog tjedna
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 25, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Jučer je (nedjelja, 24.ožujak 2013.) u katedrali sv. Marka u Korčuli uz svečanu svetu misu i blagoslov cvijeća, grančica masline i palmi, obilježena Cvjetnica, (nedjelja Muke gospodnje) kada je nakon mise izložen presveti Sakrament na 40 satno klanjanje. Prema obavijesti korčulanskog župnika don Frana Kuraje, presveti će sakramenat biti izložen do 18 sati, kada mu na poklon dolaze članovi bratovštine Svih Svetih (osnovani 1301.g.), dok će na Veliki ponedjeljak biti izložen od 7 do 18 sati, kada mu na poklon dolaze bratimi Sv.Roka (osnovani 1575.g.) i zatim na Veliki utorak presveti će sakramenat biti izložen u isto vrijeme uz završni poklon bratovštine Gospe od utjehe (Mihovilci, osnovani 1603.g.).
Toga se dana obilježava i pobožnost 13. utoraka u čast Svetom Antunu, koja se održava u crkvi sv. Antuna u 17 sati, i zatim sat kasnije u katedrali. Na Veliku srijedu je ujutro u 6. sati zavjetno hodočašće do crkvice sv.Liberana u predjelu Soline (4 km od Korčule) gdje će se slaviti sveta misa. Zatim su u 18 sati lamentacije i sveta misa uz završetak 40 satnog klanjanja. Na Veliki četvrtak se slavi misa Večere gospodnje, ili spomendan ustanovljenja euharistije svete mise i svećeničkog reda, kada će biti nakon 18 sati i....
Izborna Skupština GO HSS Korčula
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, March 24, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Sinoć je održana izborna skupština Gradske organizacije HSS-a Korčula u zgradi Arsenal, vinoteci Marko Polo s početkom u 18.30 sati. Otvaranju skupštine prisustvovao je predsjednik ŽO HSS Stipe Gabrić Jambo i potpredsjednica ŽO HSS Željka Gugić.
 Izabrano je novo vodstvo GO HSS Korčula na čelu s predsjednikom Markom Skokandićem, potpredsjednicima Gordanom Curać Depolo i Renatom Jurjevićem, tajnikom Ivanom Marelićem, blagajnicom Ingrid Ĺ eparović te biranim članovima odbora Emilom Brčićem, Franom Gugićem, Jakovom Marelićem, Pavlom Tasovcem i Pavlom Ĺ ainom.
Novoizabrani predsjednik pozvao je sve članove koji žele raditi u stranku koja u ovo predizborno vrijeme treba jedinstvo i slogu za što bolje pozicioniranje na lokalnim izborima. (GO HSS Korčula)
Održana Skupština DVD Korčula
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, March 24, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - U Vatrogasnom domu u Korčuli održana je u subotu (23. ožujak 2013.) redovna godišnja skupština DVD-a Korčula, koju je uz 70 članova (s veteranima) vodio predsjednik Marko Milat, uz nazočnost tajnika Županijske vatrogasne zajednice Stijepa Bašice, predsjednika GV Korčule Lovra Krstulovića, Mirka Duhovića gradonačelnika, i njegovog zamjenika Franca Steneka u ulozi načelnika Stožera zaštite i spašavanja Grada Korčule, kao i predstavnika DVD iz Lumbarde, i svi su pohvalili rad i suradnju s korčulanskim vatrogascima.
Minutom šutnje odali su počast svim preminulim vatrogascima, i nakon toga prihvatili izvješća za 2011. i 2012. godinu i usvojeni plan za 2013. koje je podnio zapovjednik vatrogasne postrojbe Žitomir Lozica, koji je za 2011. godinu kazao da je bila izuzetno nepovoljna, bez redovnog financiranja, dok su u sezonu ušli sa zadovoljavajućom tehnikom i opremom zahvaljujući potpori VZ DNŽ i Grada Korčule.
U ovoj godini smo putem donacije bratskog vatrogasnog društva iz Slovenije dobili punjače sa sklopom za regulaciju održavanja optimalnog napona akumulatora, spomenuo je zapovjednik Lozica. Bila je i redovita opskrba vodom domaćinstvima (81 cisterna po 8000 litara) na području....
Popravci oštećenja na korčulanskoj rivi
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, March 23, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Danas (subota, 23.ožujak 2013.) su započeli radovi na sanaciji potkopane zapadne obale u Korčuli, koju vrši dubrovačka tvrtka Medius. Vedran Leleković, ravnatelj Županijske Lučke uprave Korčula napominje da su podvodni građevinski radovi bili neophodni, jer je višegodišnja korozija, udarci brodova i valova prouzročili oštećenja na vanjskom i podvodnom dijelu rive, gdje su nastala ispiranja nasipa ispod betonskih blokova, gdje su ronioci pronašli rupe. Postojala je prijetnja urušavanja, tako da će se na nekim mjestima još dodatno očistiti morsko dno, dok će se šupljine ili rupe ispuniti betonom.
Prema ugovoru sanacija opasnog oštećenja u dužini od 45 m košta 380 tisuća kuna, koje je iz svojih izvora osigurala Županijska lučka uprava Korčula. Radovi će trajati mjesec dana, kaže Vedran Leleković, jer bilo kakvo kašnjenja će stvoriti ogromne gubitke, zbog ugovorenih pristajanja kruzera. (Tekst i snimak: Niko Perić)
Županijska natjecanja Županijska natjecanja
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, March 23, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Srednja škola Petra Šegedina je objavila rezultate svojih učenika postignute na županijskim natjecanjima .. I ove su godine učenici Srednje škole Petra Šegedina postigli zapažene rezultate, a očekujemo pozive i na državna natjecanja. Marin Milina, učenik II.A razreda, postigao je prvo mjesto na natjecanju iz matematike. Županijsko natjecanje iz osnova elektrotehnike održano je u našoj školi te su naši učenici Josip Sansović i Josip Krtolačić, pod mentorstvom Nade Laus, dipl. ing,. postigli drugo i treće mjesto - Pogledati na web-u škole
U Korčuli otvorena Izložba karikatura Hrvatskih autora
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, March 22, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – U četvrtak (21. ožujak 2013.) otvorena je u atriju Doma kulture izložba 33 karikature 25 hrvatskih autora, na temu ekologije, koji su pobjednici iz pet prethodnih izložbi koje se svake godine održavaju na otoku Lastovu. U ime organizatora Centra za kulturu, ravnateljica Lana Filippi Brkić je uvodnim riječima zahvalila općini Lastovo i Projektu Parka prirode Lastovsko otočje koji svojim crtežima promiču krajobrazne i kulturne vrijednosti ovoga područja, pa tako i susjedne Korčule, jer publika voli karikaturu, a ovo je posebno značajno što se Lastovu svake godine odaziva veliki broj karikaturista.
U Korčuli predstavljeni iz Zagreba: Darko Zloušić, Srećko Puntarić, Borislav Hegedušić, Marijan Pavečić i Dragutin Dado Kovačević. Iz Slavonskog Broda: Josip Majić i Bruno Budrović. Iz Osijeka: Krunoslav Sili, Miroslav Gerenčer i Roko Idžojtić. Splita: Branko Efendić, Edo Šegvić i Žarko Luetić. Zadar: Mojmir Mihatov i Živko Nimac. Iz Rijeke Čedomil Mišković, te Ivan Haramija (Koprivnica), Branko Ilić(Sesvete), Marcel Vuković (Požega), Ivo Marković (Solin), Nikola Otaš (Baška Voda), Damir Novak (Lopatinec), Nikola Listeš (Kaštel Sućurac), Svetislav Pinjuh (Ubli-Lastovo) i domaćin Frano Cebalo iz Korčule.....
Žrnovka na listi kandidata za EU Parlament!
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, March 21, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
Na skorim izborima za EU parlament, na listi Demokratskog centra - DC je i Žrnovka sa stalnom adresom u Sydneju Ina Vukić rođ. Grbin. Rođena je 1949. u Žrnovu na otoku Korčuli. Otišla je trbuhom za kruhom 1962. godine iz ondašnje Jugoslavije. Danas je glavni izvršni direktor (CEO) usluga za mentalno zdravlje i poremećaje u razvoju za Sjeverni Sydney, Australija. Magistrirala je psihologiju. Vodeća politička aktivistica u Australiji za slobodnu Hrvatsku. Odana humanitarka. Odlikovana "Spomenicom domovinskog rata" i "Redom hrvatskog trolista" 1995. godine. Objavila je dvije knjige. Godinama je korespondent hrvatskih novina u Australiji, te vodi jednu od vodećih hrvatskih internetskih novina (politički blog) na engleskom jeziku.
Vijesti 361 - 372 of 979. prev next


Posljednje vijesti
Dani otvorenih vrata peljeških podruma 2015 - Pelješac vinsko carstvo
(PELJEŠAC) - U organizaciji udruga Plavac mali – Pelješac, Pelješki vinski puti, HGK - Županijske komore Dubrovnik, Obrtničke komore Dubrovačko- neretvanske županije te pod pokroviteljstvom Dubrovačko- neretvanske županije, Turističke zajednice županije, i u....
read more...
Skupština Pomorskog kluba vitar iz Brne
(BRNA) - Jučer 15. studeni 2015. održana je u Brni u prostorijama kluba, prva redovita Skupština Pomorskog  kluba Vitar. Od osnutka kluba narasli smo na 50 članova, od toga 24 mlada jedriličara sa 10 jedrilica.Na Skupštini je prikazana aktivnost u 2015. godini te planovi za....
read more...
Martin na Mratinu
(ŽRNOVO) - U srijedu na blagdan sv. Martina 11. studenoga Arhivski sabirni centar Korčula-Lastovo obilježava svoj dan. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže na otvorenju dokumentarne izložbe „Na veću slavu... o projektu nesuđene katedrale Prvog Sela“. Program započinje s....
read more...
Jakasova špilja upisana u Registar kulturnih dobara RH
Nema Žrnovaca, a možda i šire, koji ovih dana nije dobio od Ministarstva kulture RH Rješenje kojim se utvrđuje da Arheološko nalazište Jakasova šiplja, Žrnovo, ima svojstvo kulturnog dobra. Špilja je i prije ovog Rješenja bila zaštićena....
read more...
Vasi komentari
Ivana Ivana - Odlicno napisano!
Saturday, September 5, 2015, 15:15:38, 3 Months Ago
simun simun - Kako lipo ispjegano bravo moj Curacu
Friday, September 4, 2015, 07:24:17, 3 Months Ago
Jamie Gunter Jamie Gunter - Thank you so much for featuring my article! I still have another post to come soon with Korcula's beaches :)
Friday, August 14, 2015, 18:39:48, 4 Months Ago
Ljubica Ljubica - Noćili su radnici koji su obnavljali hotele.
Friday, July 31, 2015, 09:55:13, 4 Months Ago