An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
Održana Skupština DVD Korčula
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, March 24, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - U Vatrogasnom domu u Korčuli održana je u subotu (23. ožujak 2013.) redovna godišnja skupština DVD-a Korčula, koju je uz 70 članova (s veteranima) vodio predsjednik Marko Milat, uz nazočnost tajnika Županijske vatrogasne zajednice Stijepa Bašice, predsjednika GV Korčule Lovra Krstulovića, Mirka Duhovića gradonačelnika, i njegovog zamjenika Franca Steneka u ulozi načelnika Stožera zaštite i spašavanja Grada Korčule, kao i predstavnika DVD iz Lumbarde, i svi su pohvalili rad i suradnju s korčulanskim vatrogascima.
Minutom šutnje odali su počast svim preminulim vatrogascima, i nakon toga prihvatili izvješća za 2011. i 2012. godinu i usvojeni plan za 2013. koje je podnio zapovjednik vatrogasne postrojbe Žitomir Lozica, koji je za 2011. godinu kazao da je bila izuzetno nepovoljna, bez redovnog financiranja, dok su u sezonu ušli sa zadovoljavajućom tehnikom i opremom zahvaljujući potpori VZ DNŽ i Grada Korčule.
U ovoj godini smo putem donacije bratskog vatrogasnog društva iz Slovenije dobili punjače sa sklopom za regulaciju održavanja optimalnog napona akumulatora, spomenuo je zapovjednik Lozica. Bila je i redovita opskrba vodom domaćinstvima (81 cisterna po 8000 litara) na području....
Popravci oštećenja na korčulanskoj rivi
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, March 23, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Danas (subota, 23.ožujak 2013.) su započeli radovi na sanaciji potkopane zapadne obale u Korčuli, koju vrši dubrovačka tvrtka Medius. Vedran Leleković, ravnatelj Županijske Lučke uprave Korčula napominje da su podvodni građevinski radovi bili neophodni, jer je višegodišnja korozija, udarci brodova i valova prouzročili oštećenja na vanjskom i podvodnom dijelu rive, gdje su nastala ispiranja nasipa ispod betonskih blokova, gdje su ronioci pronašli rupe. Postojala je prijetnja urušavanja, tako da će se na nekim mjestima još dodatno očistiti morsko dno, dok će se šupljine ili rupe ispuniti betonom.
Prema ugovoru sanacija opasnog oštećenja u dužini od 45 m košta 380 tisuća kuna, koje je iz svojih izvora osigurala Županijska lučka uprava Korčula. Radovi će trajati mjesec dana, kaže Vedran Leleković, jer bilo kakvo kašnjenja će stvoriti ogromne gubitke, zbog ugovorenih pristajanja kruzera. (Tekst i snimak: Niko Perić)
Županijska natjecanja Županijska natjecanja
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, March 23, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Srednja škola Petra Šegedina je objavila rezultate svojih učenika postignute na županijskim natjecanjima .. I ove su godine učenici Srednje škole Petra Šegedina postigli zapažene rezultate, a očekujemo pozive i na državna natjecanja. Marin Milina, učenik II.A razreda, postigao je prvo mjesto na natjecanju iz matematike. Županijsko natjecanje iz osnova elektrotehnike održano je u našoj školi te su naši učenici Josip Sansović i Josip Krtolačić, pod mentorstvom Nade Laus, dipl. ing,. postigli drugo i treće mjesto - Pogledati na web-u škole
U Korčuli otvorena Izložba karikatura Hrvatskih autora
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, March 22, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – U četvrtak (21. ožujak 2013.) otvorena je u atriju Doma kulture izložba 33 karikature 25 hrvatskih autora, na temu ekologije, koji su pobjednici iz pet prethodnih izložbi koje se svake godine održavaju na otoku Lastovu. U ime organizatora Centra za kulturu, ravnateljica Lana Filippi Brkić je uvodnim riječima zahvalila općini Lastovo i Projektu Parka prirode Lastovsko otočje koji svojim crtežima promiču krajobrazne i kulturne vrijednosti ovoga područja, pa tako i susjedne Korčule, jer publika voli karikaturu, a ovo je posebno značajno što se Lastovu svake godine odaziva veliki broj karikaturista.
U Korčuli predstavljeni iz Zagreba: Darko Zloušić, Srećko Puntarić, Borislav Hegedušić, Marijan Pavečić i Dragutin Dado Kovačević. Iz Slavonskog Broda: Josip Majić i Bruno Budrović. Iz Osijeka: Krunoslav Sili, Miroslav Gerenčer i Roko Idžojtić. Splita: Branko Efendić, Edo Šegvić i Žarko Luetić. Zadar: Mojmir Mihatov i Živko Nimac. Iz Rijeke Čedomil Mišković, te Ivan Haramija (Koprivnica), Branko Ilić(Sesvete), Marcel Vuković (Požega), Ivo Marković (Solin), Nikola Otaš (Baška Voda), Damir Novak (Lopatinec), Nikola Listeš (Kaštel Sućurac), Svetislav Pinjuh (Ubli-Lastovo) i domaćin Frano Cebalo iz Korčule.....
Žrnovka na listi kandidata za EU Parlament!
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, March 21, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
Na skorim izborima za EU parlament, na listi Demokratskog centra - DC je i Žrnovka sa stalnom adresom u Sydneju Ina Vukić rođ. Grbin. Rođena je 1949. u Žrnovu na otoku Korčuli. Otišla je trbuhom za kruhom 1962. godine iz ondašnje Jugoslavije. Danas je glavni izvršni direktor (CEO) usluga za mentalno zdravlje i poremećaje u razvoju za Sjeverni Sydney, Australija. Magistrirala je psihologiju. Vodeća politička aktivistica u Australiji za slobodnu Hrvatsku. Odana humanitarka. Odlikovana "Spomenicom domovinskog rata" i "Redom hrvatskog trolista" 1995. godine. Objavila je dvije knjige. Godinama je korespondent hrvatskih novina u Australiji, te vodi jednu od vodećih hrvatskih internetskih novina (politički blog) na engleskom jeziku.
Predstavljanje budućeg Prvog hrvatskog muzeja vinogradarstva i....
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, March 21, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(PELJEŠAC) - U Dubrovniku u hotelu Adria i u prostoru PZ Putnikovići predstavljena je zbirka predmeta i idejno rješenja interijera za postavu budućeg Prvog hrvatskog muzeja vinogradarstva i vinarstva.
Drago mi je da se prepoznala potreba, pronašao potreban prostor i prihvatio cjelovit Projekt vinskog muzeja da bude upravo na Pelješcu oazi crnih vina. Raduje me vijest da su grubi radovi pri kraju i da prikupljene eksponate možemo izložiti za razgledavanje brojnim posjetiocima pelješkog vinogorja. Podrške stižu sa svih strana i pred nama je još jedan veliki zahvat oko pripreme i uređenja zemljišta za prvi vinogradarski park na ovim prostorima. Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva bit će još jedna nadopuna vinsko-turističkoj ponudi na Pelješkim vinskim putima kao i turističkoj ponudi Dubrovačko-neretvanske županije
 - istaknuo je autor Projekta vinskog muzeja i donator vrijedne zbirke predmeta i zapisa o povijesti vinogradarstva i vinarstva Ĺ˝elimir BaĹĄić.
Pročelnik za more i turizam DNŽ-e Maro Kristić istaknuo je da je ovo važan Projekt za DNŽ-i i njenu bogatu povijest vinogradarstva i vinarstva na ovom području. Predstavnici županije od same inicijative budućeg muzeja pa do danas stalno su prisutni i u....
Priopćenje za medije HSLS-a o ukidanju besplatnog prijevoza
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 20, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
Učenici, studenti, umirovljenici i osobe starije od 65 godina na Korčuli i Pelješcu ostaju bez besplatnog cestovnog prijevoza iako Zakon o otocima nije izmijenjen. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije ne poštuje Zakon o otocima glede besplatnog cestovnog prijevoza na otocima učenika, studenata, umirovljenika i osoba starijih od 65 godina.
Naime, Autotrans d.o.o. Rijeka obavijestio je dopisom od 13. ožujka 2013. godine načelnike otočnih gradova i općina da će od 1. travnja 2013. god. započeti s naplatom svojih prijevozničkih usluga. Zakonom o otocima navedenim kategorijama stanovnika otoka Korčule, poluotoka Pelješca kao i stanovnika Brača, Cresa, Krka, Lošinja, Paga i Raba osiguran je besplatan cestovni prijevoz, a Ugovorom između prijevozničke tvrtke i Ministarstva prijevozniku su se nadoknađivali neostvareni prihodi poradi primjene čl. 10. Zakona o otocima.
U Državnom proračunu za 2013. god. za navedenu namjenu osigurano je 25.200.000,00 kn. Ugovor između prijevoznika i Ministarstva je istekao 31. prosinca 2012. godine, nije obnovljen, Ministarstvo nema namjeru obnoviti isti, niti reagira na dopise prijevoznika. Početkom ovog mjeseca Državni ured za središnju javnu nabavu objavio je oglas da Vlada....
Apel za popravak mandraća u Sv. Nikole
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 20, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Dragi naši mišćani, Korčulani i svi ostali koji ste vezani za grad Korčulu ili ste jednostavno zaljubljenici u naš grad. Mi smo skupina građana koja se već par godina bori na sve moguće načine kako bi sanirali oštećenja i doveli u uredno stanje višestoljetni mandrać u predivnom dijelu grada Korčule, ispod crkve Sv. Nikole.
Problem smo pokušali riješiti na sve moguće načine. Kontaktirali smo sve institucije za koje smo smatrali da bi nam mogli pomoći u realizaciji našeg projekta tj. da se realizacija projekta sanacije izvrši i financira, ali na našu žalost sve je ostalo samo na obećanjima kako to uglavnom i biva kod nas.
Razumijemo sve institucije i njihova opravdavanja, ali žalosno što smo doživjeli da nas se ne obada i ne čuje, na koja god smo vrata pokucali svi bježe od odgovornosti s obrazloženjem: to nije u našoj nadležnosti. Naše pitanje, obzirom da se radi o kulturnoj baštini i višestoljetnoj građevini je: kome se moramo obratiti kako bi se mandrać koji je u jako lošem stanju sačuvao, da se ne uruši u potpunosti, jer more ga razara iz dana u dan, te ako se nešto pod hitno ne poduzme, mandrać će nestati kao da ga nikada nije ni bilo. Mišljenja smo da bi bilo šteta da se što tako i dogodi, a....
Josipu Ivančeviću 3. mjesto u državi iz solfeggia
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, March 19, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - U Dubrovniku je jučer, 18. ožujka, 2013., održano 51. državno natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa. U konkurenciji natjecatelja svih glazbenih škola Hrvatske, koji su osvojili visoki broj bodova u svojoj kategoriji na Regionalnom natjecanju, održanom u Zadru 16. veljače 2013., i tako dobili pravo da sudjeljuju na Državnom natjecanju, naš Josip Ivančević, učenik Osnovne glazbene škole u Korčuli (Podružnica 1 OŠ Petra Kanavelića), osvojio je u disciplini solfeggio - I kategorija - 3. mjesto u državi! Mentor natjecatelja je Tihana Penjak, prof. Čestitamo učeniku, mentoru i glazbenoj školi na osvojenom plasmanu!
LuĹĄka Repatica
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 18, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Komet Panstarrs pojavio se na sjevernoj polutci početkom ovog mjeseca kada je na udaljenosti od oko 50.000.000 km bio najbliže Suncu a to je i približna udaljenost planeta Merkura od Sunca. Komet se nalazi nisko iznad horizonta u smjeru sjevero-zapada i može ga se opaziti malo udesno od mjesta gdje Sunce zalazi u more, u vremenu od 45 minuta nakon zalaska. Zbog loše vidljivosti i česte naoblake nije izrazito uočljiv, a i Mjesečeva svijetlost čini svoje. Može ga se uočiti okom, a dvogledom se dobro vidi. Riječ je o kometu kojeg je Sunce privuklo svojom gravitacijom iz dalekog prostora izvan Sunčeva sustava, a njegova izdužena putanja govori da ga nećemo tako skoro opet vidjeti.
Pripremajući se za opažanje, obilazili smo otok u danima kada nije bilo kiše kako bi ustanovili poziciju zalaska Sunca. Jedino mjesto za promatranje i pristupačno automobilom bilo je brdo Hum poviše Vele Luke. Pozicija je čista, nadmorske visine oko 300 m pa pogled puca sve do Italije. Prvi pokušaj opažanja bio je u ponedjeljak kad se naoblaka malo razišla, no zapad se postupno zamračivao pa smo ostali bez fotke ali smo bar vidjeli di zapada Sunce. Druga prilika bila je u subotu 16.03.2013., krenuli smo iz Korčule s tri auta naoružani teleskopima,....
Priopćenje podružnice HSP-a Korčula
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 18, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - U nedelju 10. ožujka 2013. održana je redovna sjednica podružnice HSP-a Korčula kojom je presjedavao predsjednik podružnice HSP-a Korčula Vjenceslav Paić-Karega. Na sjednici je izvršni odbor izvješten o budućim aktivnostima stranke i pripremama za lokalne izbore. Izvršni odbor je takoder izrazio zadovoljstvo brojem i kvalitetom novopridošlih članova većinom mladih ljudi.
Na sjednici je osnovan i ogranak HSP-a za grad Korčulu čiji je predsjednik Petar Lucin. Petar Lucin je pozvao ovim putem sve one istinske domoljube, pravaše i kršćane koji vole svoj grad da daju potporu nastojanjima gradenja našeg društva čestitim i moralnim temeljima te će HSP-a biti otvorena svima koji prihvaćaju ovakva načela. (JV)
Otklonimo prepreke
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 18, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Ne znamo koliko ste svjesni prepreka na koje osobe s poteškoćama u kretanju svakodnevno nailaze u našem gradu, ali one nisu samo fizičke prepreke, one su prepreke normalnom životu. Osobe s poteškoćama u kretanju zaslužuju jednaku kvalitetu života kao i ostali građani Korčule. Udruga „Moje sunce” svakodnevnim radom nastoji poboljšati kvalitetu života djece s poteškoćama, ali nismo uspjeli postići otklanjanje arhitektonskih barijera. Nadamo se da ćemo u suradnji s Gradom i udrugom „Kap u moru“ uspjeti ostvariti i ovaj cilj.
Kako biste bolje razumjeli kroz što sve prolazi dijete s poteškoćama u kretanju, pročitajte kako poteškoće u kretanju gradom vidi naša članica Anđela Novak. Kako bi vam bilo da vas u običnoj šetnji sprječava skala, rupetina na cesti, pločnik, automobil nemislećeg , ups, nepažljivog vozača, stup koji ne možete zaobići niti preskočiti? Ako poželim poći iz svoje škole u šetnju gradom, dok moji prijatelji imaju tjelesni, sama u svojim kolicima, zapet ću već na izlazu iz škole jer bi me rampa za spust u prizemlje s prvoga kata, mogla lansirati u zid preko puta staklenih vrata.
I povratak u ĹĄkolu bio bi mi nemoguć bez nečije pomoći. Ne trebam ni pokuĹĄavati ući na....
Vijesti 361 - 372 of 972. prev next


Posljednje vijesti
Jedriličari Vitra u Splitu
Danas su jedriličari Pomorskog kluba Vitar s Korčule po prvi put jedrili u Splitu. Zahvaljujući izuzetnoj ljubaznosti Jedriličarskog kluba Mornar, koji su nas primili i omogućili nam da na njihovim jedrilicama zajedre mladi jedriličari iz Brne, imali smo priliku uživati u ljepoti Splita, i u....
read more...
Noć vina na Mljetu, posljednja ove sezone
(MLJET) – U organizaciji Turističke zajednice općine Mljet, Udruge Plavac mali i Pelješki vinski puti, završena je posljednja ovo ljeto tradicionalna manifestacija Noć vina 2015. Na ovogodišnjoj manifestaciji osim promocije vinskog turizma DNŽ-e, gostima su na....
read more...
Večer otoka Korčule
(VELA LUKA) - Udruge Luško lito, Vela Luka event i Turistička zajednica općine Vela Luka u četvrtak 20. kolovoza organiziraju eko etno večer otoka Korčule. Nastupaju Folklorno društvo Kumpanija, mafrina, klape, modna revija, igre; skakanje u vrećama, gastro natjecanje,....
read more...
The Dreamy Island of Korčula
Kad nas ovako nahvale onda vrijedi podijeliti s ostalima priču o gradu i otoku, zabilježenu fotoaparatom i perom naših gostiju ... Obavezno pročitati komentare na kraju članka -> LinkCobblestone streets, crystal blue waters, gorgeous boats, yummy food, romantic coves, rolling vineyards....
read more...
Vasi komentari
Ljubica Ljubica - http://www.dajsve.com/grupna-kupovina-sve-ponude-popusti-Zagreb/search-u-pola-cijene-akcija-i-snizenje/korcula
Sunday, July 19, 2015, 21:08:07, 2 Months Ago
Damir Damir - Noćenja, što volim noćenja. Samo da je više nego lani.
Sunday, July 19, 2015, 12:00:44, 2 Months Ago
Miro Miro - Neka popravljaju trafostanice u Zagrebu preko ljeta. Nisu normalni! Čekati srpanj i iskapčati struju cijeli dan u turističkom području mogu samo kompletni, polupismeni idioti. Stvarno koš uvijek....
Wednesday, June 17, 2015, 22:48:35, 3 Months Ago
Antonio Antonio - Baš ste mi dali mislit ovih dana. Električni trajekt? Vrtilo mi se to po glavi puno puti... Pa mi ga već imamo! Sadašnji trajekti imaju diesel-električnu propulziju. Propeleri se pokreću....
Tuesday, June 2, 2015, 11:45:34, 3 Months Ago