An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
OdrĹžano predavanje o hagioterapijskom pristupu u radu i suĹživotu s....
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 11, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - U OŠ Petra Kanavelića u Korčuli je prvog ožujka održano predavanje pod nazivom "Hagioterapijski pristup u radu i suživotu s djecom i mladima" u organizaciji humanitarne udruge "Kap u moru". Predavačica je bila ravnateljica Hagioterapijskog centra Split, Ana Perišić, prof., a predavanje je bilo namijenjeno prvenstveno prosvjetnim radnicima.
Naslov tribine sugerirao je drugačiji pristup u poimanju djeteta i samog odgoja. Tako se na predavanju okupilo četrdesetak zainteresiranih, koji su pažljivo slušali izlaganje te s predavanja ponijeli nova saznanja koja će moći koristiti u daljnjem radu s djecom. Nakon uvodnog dijela u kojem je profesorica upoznala prisutne s pojmom hagioterapije kao metodom utvrđivanja duhovnih patnji i ozdravljenja od istih za djecu i odrasle, moglo se čuti da je dijete prvenstveno osoba te da ono ima svoju duhovnu dušu preko čijih "organa" upija stvarnost koja ga okružuje. Veliki i važan dio te stvarnosti imaju upravo odrasli koji su u direktnom kontaktu s djecom te svojim kvalitetnim pristupom i ljubavlju mogu biti pozitivan uzor djeci kako bi se ona razvila u ljude pune samopouzdanja. Izlaganje je završeno prikazom rezultata dobivenih nakon istraživanja s djecom i mladima, a na temu duhovne inteligencije....
Na trpezi Grka Vina od konobe
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, March 10, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) – Tradicionalna druga po redu manifestacija kušnje najboljih vina Lumbarde pod nazivom Vina od konobe održana je u subotu (9.ožujak 2013.) navečer u restoranu Maestral, koju je provela udruga vinogradara i vinara Grk-Lumbarda, uz promicanje uzgoja i unapređenja njihovog čuvenog bijelog vina grk koje se dobiva iz vinogorja u Lumbardi.
Okupio se je veći broj vinara amatera koji su u staklenim bocama donijeli na edukativno kušanje uzorke svojih vina, koja su bila šifrirana. Uz mišljenje i savjet stručnjaka, njihova su vina ocjenjivali enolozi: Nikola Mirošević, Igor Radovanović, Nika Silić i Perica Žuvela. Uz ugodno druženje, vina su namamila nepce vrsnih poznavatelja za vrijeme večere koju je pripremila konoba Maslina uz ponudu korčulanskih specijaliteta.
Tajnica udruge Grk, Maja Cebalo nam je kazala da je ponuđeno 26 uzoraka vina, većinom bijeloga Grka ali i crnoga Plavca bez kojega GRk ne bi ni mogao uspijevati zbog oprašivanja. Enolozi nisu imali posebnih primjedbi (odbačena su samo dva uzorka) i zadovoljni su ovogodišnjom berbom. Oni su u društvu s proizvođačima imali edukativne razgovore i svako je vino dobilo ocjenu i mišljenje uz odgovarajuće preporuke za doradu i poboljšanja. Maja Cebalo napominje da je u....
Zastupnika Marelića je udario vratima kamiona i ozlijedio ga
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, March 10, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(ČARA) - Vozač kamiona (22) otvorenim je vratima krenuo na saborskog zastupnika SDP-a Mladena Marelića (62) i srušio ga. Političar je pao u nesvijest. U mjesto Čari odmah je stigla korčulanska hitna pomoć, a potom i helikopter, koji je zastupnika prebacio u splitsku bolnicu. Ima potres mozga, iščašio je rame te ozlijedio vrat.
Policija tvrdi da se vozač kamiona neoprezno okretao te s djelomično otvorenim suvozačevim vratima udario u pješaka Marelića koji se u tom trenutku nalazio na kolniku pored svog parkiranog auta , a koji je bio u kvaru... (24sata.hr) -- Više na 24Sata.hr
Vjeran Filippi kandidat za gradonačelnika Korčule
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, March 9, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Uz slogan Hoćemo, možemo, znamo – Za bolju i sretniju Korčulu, održan je u petak navečer (8.ožujak 2013.) u hotelu Korčula predizborni skup Vjerana Filippija (Korčulanska liga) nezavisnog kandidata za novog gradonačelnika Korčule. Njegove glavne smjernice izbornog programa su popraćene potporom koalicijskog partnera Vicka Ivančevića (predsjednik Županijskog vijeća HSLS-a) te don Ivana Grubišića (predsjednik Saveza za građansku i etičku Hrvatsku i zastupnika u Saboru RH) koji je obećao da će Vjeran Filippi postati Saborski zastupnik, ako on bude izabran za Splitsko-dalmatinskog župana.
Vjeran Filippi je dobio odobravanje od brojne publike svojom vizijom razvoja Korčule, kada je upozorio da Korčuli fali gospodarski razvoj, po čemu je Korčula najnerazvijeniji hrvatski otok, pa i Grad Korčula u kojemu je turizam u zaostatku u odnosu na susjedne Gradove Hvar i Dubrovnik, čije programe možemo primijeniti i kod naših uvjeta, koji su doprinijele nezaposlenosti mladih, posebno viših stručnjaka koji napuštaju Korčulu. Uz mnoge gradske nedostatke u infrastrukturnom i komunalnom stanju (objekt Liburna, autobusni kolodvor, Muzej Marka Pola, nautički centar) Filippi je nabrojio uz ponuđena rješenja da mnoge....
U Korčuli otvorena izložba Ivice Kundić
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, March 9, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – U petak (8. ožujka 2013.) navečer otvorena je u atriju Doma kulture u Korčuli izložba likovnih radova umjetnice iz Blata Ivice Kundić koja kao profesor likovne kulture i likovne umjetnosti živi i radi u Splitu. Njezine slike pod nazivom Torjuni oduševile su korčulansku publiku, kojoj je umjetnica nakon skupnih i samostalnih izložbi pokazala njezino samostalno otkriće pripadnosti otoku (cvijeće i pejzaži) obitelji i religiji, a motivima iz grada Korčule stoljetne kule, i grad okružen zidinama i morem, u kojemu se ističu crkve, kule, palače, kuće.
Njezini su motivi podijeljeni na kamen,nebo i more,uvodno je govorila Marija Kraljević, ravnateljica Gradskog muzeja Korčule, približivši okupljenima i podatke u Ivici Kundić (rođena u Blatu gdje je završila Osnovnu školu, zatim 1985.g. Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, da bi na Filozofskom fakultetu u Splitu diplomirala slikarstvo i djelo kipara Frane Kršinića, te stekla zvanje profesora likovne kulture i likovne umjetnosti).
Na njezinih 10 slika je spoj prošlosti i sadašnjosti prikazano u batik tehnici, koristeći topljeni vosak i pigmenta boje nanesene kistom na podlogu od kartona papira i svile, kazala je Marija Hajdić, dok je i sama umjetnica svojim....
Večeras predstavljanje nezavisnog kandidata Vjerana Filipija za....
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, March 8, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Pozivamo sve građanke i građane Korčule na predstavljanje nezavisnog kandidata za gradonačelnika Grada Korčule koje će se održati u petak, 8. ožujka 2013. u 20:00 sati u hotelu Korčula.
Nezavisni kandidat za gradonačelnika Vjeran Filippi predstaviti će glavne smjernice izbornog programa. Podršku kandidaturi dati će i dr.sc. Ivan Grubišić, predsjednik Saveza za građansku i etičku Hrvatsku te zastupnik u Saboru Republike Hrvatske. Pridružite se i osnivanju korčulanskog kruga Saveza za građansku i etičku Hrvatsku. Hoćemo, možemo, znamo - za bolju i sretniju Korčulu!! Nezavisnog kandidata za gradonačelnika Vjerana Filippija podržavaju: Korčulanska Liga, Hrvatska socijalno liberalna stranka, Savez za građansku i etičku Hrvatsku. (KL)
Čestitka za Dan žena
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, March 8, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(VELA LUKA) - Svim otočankama, članicama i simpatizerkama, drugaricama i gospođama od srca čestitamo Dan žena! U čitavom svijetu ovaj se dan slavi kako bi se prisjetili svih onih izuzetnih žena koje su zadužile ljudski rod, bile ispred svog vremena i prkosile predrasudama o manjoj vrijednosti. No, to nije samo prilika da se prisjetimo prošlosti, već da i dalje osvještavamo problem koji postoji i neravnopravnost koja koči napredak našeg društva. Ukoliko u ovoj godini svatko od nas (i muškaraca i žena) napravi barem jedan korak naprijed ka pravednijem, tolerantnijem i ravnopravnijem svijetu, uspjeh neće izostati.
Povodom ovog dana, Forum žena Vele Luke priredit će svoj tradicionalni humanitarni ples. Pozivamo vas da nam se pridružite u subotu 9. ožujka u hotelu Korkyra s početkom u 21 sat. (SDP Vele Luke, photo: malimihaljevec.com)
Gradska knjiĹžnica u 1012. godini
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 6, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Osnovni podaci o radu, statistika knjižnične građe (fond, nabava, posudba), članstva i korisnika, događanja u 2012. s posebnim naglaskom na Mjesec hrvatske knjige, posebno istaknute aktivnosti, obilje slikovnih priloga, pregleda i komentara raznovrsnih događanja za različite grupe korisnika uz pomoć volontera objavljeno je u Izvješću o radu Gradske knjižnice u 2012. godini na gk-korcula.hr. Zahvaljujemo još jednom svima koji su pomogli u organiziranju i realizaciji naših aktivnosti u 2012. godini. Vjerujemo da ćemo se uspješno družiti i u ovoj godini. (GK)
Postranjani uređuju špinu pod Bilin Kokom
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 6, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(ŽRNOVO) - Prije nekoliko mjeseci započeti radovi na uređenju "špine" ispod Bilina Koka u Postrani polako se primiču kraju. Popločan je kameni pristup te je izrađena nova kamena "škafa" umjesto stare koja je bila oštećena. Usijek pored ceste, parkiralište za dva do tri automobila će biti asfaltiran, a oko rubova će biti sagrađena tradicionalna kamena meja.
Osim brojnih mještana u obnovi je pomoć pružio i regionalni vodovod NPKLM Korčula koji je donedavno koristio Lokvicu kao vodospremu. Hvale vrijedna inicijativa vratiti će ponovno mještanima i namjernicima ovu lokaciju na korištenje, kako je to bilo i prije pedesetak godina dok u mjestu nije bilo javnog vodovoda, već samo vodosprema Lokvica kao pomoć kada bi presušile gustrine u mistu. (IG)
Promocija zbirke haiku poezije Srđana Duhovića u Rijeci
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, March 5, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 4 - 1 Votes
(RIJEKA) - Promocije znajnovije zbirke haiku poezije Srđana Duhovića "Izgubljeni koraci" naišla je na velik odaziv riječkih ljubitelja pjesničkog izraza ali i medija. Na konferenciji za tisak govorili su dr. Goran Kalogjera, kao poznavatelj književnih prilika na Korčuli, Valerio Orlić, predsjednik Društva riječkih pisaca, čiji je Duhović član i dr. Vasil Tocinovski, prevoditelj Srđanovih pjesama na makedonski jezik. Korčulanskog su pjesnika tako uvrstili u dnevne rubrike Novi list, La Voce del popolo i Radio Rijeka, što je bila vrlo dobra promocija korčulanskog samozatajnog pjesnika.
U prepunoj dvorani MKD "Ilinden" Srđanovu su najnoviju zbirku predstavili dr. Goran Kalogjera, dr. Vasil Tocinovski i Valerio Orlić. Uveselila nas je Srđanova osobna interpretacija njegovih stihova ali i zadovoljstvo nazaočnošću brojne publike koja je došla poslušati Srđanove stihove, za koje je autor pobrao buran aplauz. (G.K.)
OdrĹžana izborna skupĹĄtina Udruge vinogradara i vinara
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, March 2, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) - Prošli je tjedan u Lumbardi održana Izborna Skupština Udruge vinogradara i vinara „Grk-Lumbarda“ . Branimir Cebalo, dosadašnji predsjednik Udruge, zaključio je svoj mandat zadovoljan dosadašnjim radom Udruge. U kratko vrijeme svog postojanja, Udruga je potvrdila važnost okupljanja vinogradara i vinara s ciljem unapređenja proizvodnje, kakvoće i promidžbe ove jedinstvene autohtone sorte grožđa i vina.
Otisnuta je mongrafija o Grku, ustanovljeni su „Festival Grka“ i edukativno kušanje amaterskih „Vina od konobe“, proveden je projekt „Unapređenje tehnologije proizvodnje grožđa cv. Grk“ Agronomskog fakulteta, održano je nekoliko predavanja, te je organizirano zajedničko predstavljanje Grka na drugim festivalima vina.
Za novog predsjednika izabran je dosadašnji dopredsjednik, Frano Milina-Bire, za dopredsjednika Zoran Cebalo-Popić, a Maja Cebalo bit će tajnica Udruge i u slijedećem mandatu. Novi će se predsjednik potruditi da se za njegova mandata planovi Udruge uspješno ostvare, od kojih je prvi – organiziranje drugog edukativnog kušanja amaterskih vina koje će se održati u subotu, 9. ožujka. Najavljen je „Festival Grka 2013.“ u okviru „Lumbarajskih užanci“ i novi projekt kojim....
U srpnju ove godina se održava korčulanski Festival Pisme i vina
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, March 1, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Ovogodišnji 18. po redu Marko Polo Fest održati će se na ljetnoj pozornici u Korčuli, 12. - 14. srpnja. Primanje skladbi traje do 30. travnja 2013. Ivan Šegedin, direktor festivala napominje da su autori obvezni dostaviti kvalitetnu demo snimku na CD-u sa sinkroniziranim vokalom i matricu bez vokala, te dva potpisana primjerka ispisane melodijske linije s označenim harmonijama, kao i dva primjerka teksta s potpisom autora. Nakon dogovora o ostalim uvjetima, komisija će izabrati 40 skladbi.
Međunarodni festival pisme i vina Marko Polo Fest postaje ove godine punoljetan, započeo 1996. godine i od tada za festival pokazuju interes autori, skladatelji i pjevači, proizvođači vina (prezentacija, degustacija i ocjenjivanje vrhunskih i kvalitetnih vina), kao i posjetitelji, koji osim glazbe, doživljavaju u Korčuli kulturni, gospodarski i turistički festival, koji je od 2007. godine u sklopu projekta Gospodarski operativni centar Marko Polo Hrvatska, sa sjedištem u Korčuli, gdje se organizira i Pijaca autohtonih prehrambenih proizvoda i suvenira. U prvim je godinama festivala birana i ljepotica Miss festivala.
Dosadašnji su pobjednici: Vinko Coce i Alen Vitasović (po 2 puta), Carlo Pedron (Italija), Đuka Čaić, Matko Jelavić, Nex....
Vijesti 361 - 372 of 955. prev next


Posljednje vijesti
Trajekt na letriku
Norvežani su prvi u svijetu izgradili trajekt na baterije. Dug je 80 metara, širok 20, a pokreću ga dva elektromotora snage 450kW napajanih iz litijskih baterija 1600 puta snažnijih od onih u automobilima. Norveški brodovlasnik Norled će koristiti trajekt na 6 km dugoj liniji....
read more...
Posljednji pozdrav prof. dr. Mihovil Pansini
Sveučilišni profesor dr.sc. med. Mihovil Pansini rođen je 1926. godine u Korčuli, jedan od najistaknutijih filmskih autora s ovih prostora i nositelj titule »majstora amaterskog filma«, preminuo je u 89. godini. Bio je vjeran posjetitelj korčulanskih internet stranica,....
read more...
I. Međunarodni znanstveno književni susret „Petar Kanavelić i Korčula“ od 22. - 24./5. u Korčuli
U organizaciji Hrvatskog književnog društva u gradu Korčuli se d 22. – 24. svibnja 2015. godine održava I. Međunarodni znanstveno književni susret „Petar Kanavelić i Korčula“. Program započinje u petak 22./5. u 10:45 sati scensko dramskom igrom iz doba Petra Kanavelića....
read more...
Grbinov dvor u Postrani
Neznan da li vama, ali meni se često vraćaju u pamet slike iz dječjih dana: mista Postrane, štradih, dvorih, stare čejadi s šćapima, obrucima na glavama, traversama oko pasa, Šubićevice, Čafrunice, tete Jake (koja je uvik dilila dici bonbone i galetice), Mikule Repka koji....
read more...
Vasi komentari
Ante I. Curac Ante I. Curac - "Danas bi te zidove trebalo ukloniti i osloboditi crkvu neprirodnog i nepotrebnog oklopa", zaključuje Don Božo, s čime se treba složiti. Čak i kada bi se htjelo nastaviti te radove i....
Saturday, March 28, 2015, 19:12:33, 2 Months Ago
Ante I. Curac Ante I. Curac - Zaista je čudno vidjeti staru crkvu Male Gospe okruženu zidom, ali je ta priča poznata i razumljiva, je su žitelji Prvog Sela pred II svjetski rat željeli imati veću crkvu da mogu za blagdana....
Saturday, March 28, 2015, 19:12:03, 2 Months Ago
Vlaho Vlaho - moj suncobrane, pravaši prin sto godišć su imali dom i domovinu na kojoj su mogli gradit svoje pravo, a danas je sve u tujima rukama. prodali smo se svima, a sami smo digli ruke od svojega. a je....
Saturday, March 7, 2015, 17:52:45, 3 Months Ago
ivangrbin ivangrbin - Svi rezultati: https://www.infokup.hr/natjecanje/dogadjaj/326/rezultati
Monday, March 2, 2015, 14:37:48, 3 Months Ago