An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
Izbori za EU parlament, biračko mjesto u Lumbardi Izbori za EU parlament, biračko mjesto u Lumbardi
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, April 2, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(LUMBARDA) - Županijsko izborno povjerenstvo Dubrovačko- neretvanske županije donijelo je Rješenje o određivanju biračkog mjesta na području Općine Lumbarda – jedno biračko mjesto u zgradi Doma kulture, na kojem će glasovati birači s prebivalištem ui Lumbardi, te Rješenje o imenovanju biračkog odbora na navedenom biračkom mjestu. (M. Rončević)
Uskršnji koncert u Čari
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, April 1, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(ČARA) - U prepunoj sali Doma kulture Čara sinoć je, na Uskrsnu večer, održan humanitarni koncert Glazbene udruge Crnomiri Čara. Dobrovoljan novčani prilog ostvaren na koncertu biti će doniran Ligi protiv raka Korčula- Pelješac- Mljet- Lastovo. Tokom cijelog koncerta, koji je bio pun emotivnih sadržaja, publika je ovacijama i dugim pljeskanjem pozdravljala svaki splet skladbi koje su svirane.
Gosti koncerti bili su muška klapa "Geta" iz Orebića te mještanka Čare Marija Kristina Tomić koja je sa svojim sopran glasom opčinila prisutne. U ime Lige protiv raka obratio se i zahvalio podpredsjednik g. Niko Violić a od prisutnih mještana na koncertu su bili prijatelji iz Pelješca, Korčule, Smokvice, Blata i Vele Luke. Krilatica humanitarnog koncerta bila je "Večeras ćemo za njih voljeti.." , jer kako je rekao domaćin koncerta g. Julio Marelić, da večeras mislimo i volimo sve one koji se ne raznim stranama naše zemlje bore protiv opake bolesti.
Glazbena udruga Crnomiri Čara pod vodstvom maestra Alena Krajančića ima 47 aktivnih članova (svirača). Po prvi put večeras su imali nastup mladi trubači: Ivan Laus, Robert Krajančić, Mario Cetinić, Franko Šain i Adam Unčannin. Također po prvi....
Dva meĹĄtra svog zanata sada bez alata
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, March 31, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Prije par dana, uz jaču kišu i vjetar, manje je pacijenata bilo u Domu zdravlja. Pristup nemoguć, zbog velike količine vode sve do ulaza. Jedan se pacijent želi uz pomoć kišobrana prebaciti do vozila na parkiralištu. Slabije hoda, i kad je otvorio vrata vjetar mu polomio lumbrelu, a on mirno uzdahnuo, spomenuvši ime Sima Prvulovića, ne znajući da je Simo bio podalje od njega u čekaonici kod stomatologa. Nisu se vidjeli puno godina,iako žive blizu. Dva meštra svog zanata (ali bez alata), jedan liječnik u mirovini dr. Renci Šteka, i drugi elektrozavarivač u mirovini Simo Prvulović.
Obojica u poznoj životnoj dobi, šaljivđije, ali i ozbiljni ljudi u svom nekadašnjem poslu. I našli su se u čekaonici. Simo ne vidi, a Renci gleda lumbrelu i štake. Doktor Renci je došao uzeti nalaz u laboratoriju, a Simo na vađenju zuba (požalio se da mu fali jedan). Počeli su priču (meštar Simo u popravcima na tisuće kišobrana, plinskih plamenika i željeznih ograda okolo kuća. Legendarni liječnik, u svim strukama medicine, je poručio, da se ne smiju zaboraviti dani iz prošlosti, kada ste se neopterećeno smijali, osjećali ugodno, drugima donosili radost i bili kao malo dijete bez briga. I sada je preko pratitelja njihovog....
Izbori za EU parlament Izbori za EU parlament
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, March 29, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Županijsko izborno povjerenstvo donijelo je Rješenje o određivanju biračkih mjesta na području Grada Korčule, tri u gradu Korčuli te po jedno biračko mjesto u Žrnovu, Pupnatu, Čari i Račišću .. - Pogledati Rješenje (pdf)
Američki turisti u Korčuli
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, March 29, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Katamaranom iz Splita doputovalo je sinoć (četvrtak, 28.oĹžujak 2013.) grupa američkih turista, koje je dovela NjujorĹĄka putnička agencija Tasteful Croatian Journeys,  Äija je vlasnica Wanda S Radetti, oduĹĄevljeni zagovornik putovanja u Hrvatsku, gdje je i Ĺživjela u Rijeci do odlaska u Ameriku, i koja je pet godina za redom najbolja po ocjeni svjetskih magazina za putovanja, i specijalist za Hrvatsku.
U Gradskoj vijećnici im je dobrodoĹĄlicu poĹželio korčulanski gradonačelnik Mirko Duhović, izrazivĹĄi zadovoljstvo ĹĄto su izabrali Korčulu za vrijeme UskrĹĄnjih blagdana, i pozvao ih na ponovno viđenje. U vijećnici su bili i korčulanski turistički agenti, predstavnici korčulanskih bratovĹĄtina i obitelji koje će ugostiti američke turiste. Na povećem stolu su bila servirana najpoznatija jela domaće kuhinje, slastice i vina ĹĄto su pripremili djelatnici hotela LeĹĄić Dimitri, čiji nam je manager prodaje Toni Lozica kazao da će Wandin tim prvu noć provesti u njihovom hotelu, dok će se na prijemu u Gradskoj vijećnici u ugodnom druĹženju upoznati s nekolicinom korčulanskih obitelji.
Tako saznajemo da je ovogodišnjim prvim američkim gostima u Korčuli agencija Tasteful Croatian Journeys....
Izlet Kluba liječenih alkoholičara
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, March 28, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Obilježavajući deset godina Kluba liječenih alkoholičara pri Gradskom društvu Crvenog križa Korčula (6. 03. 2003.), članovi Kluba organizirali su jednodnevni izlet preko otoka. U Vela Luci susreli su se s članovima tamošnje sekcije Kluba, družeći se zajedno su posjetili Velu spilu i arheološku zbirku s nalazima s tog vrijednog arheološkog lokaliteta. Izlet je realiziran zahvaljujući donaciji putničke agencije Korčula Travel.
Članovi KLA izrazili su zadovoljstvo što su mogli sudjelovati i žele više takvih druženja i terapijsjkih šetnji u svome programu, s ciljem upoznavanja nekih lokaliteta i znamenitosti zavičaja, koje su nam tako blizu a tako daleko. (I.Ž.)
Tonko Gugić - kandidat SDP-a za načelnika Vele Luke
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Thursday, March 28, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(VELA LUKA) - U utorak su na sjednici Općinskog odbora SDP-a Vele Luke izabrani kandidati na predstojećim lokalnim izborima. Za načelnika je kandidiran dipl.iur. Tonko Gugić Bakan za načelnika, a za zamjenika načelnika ing. brodogradnje Zoran Manestar.
U obraćanju članovima Odbora Gugić je naglasio kako se kandidirao ponukan trenutnom situacijom u mjestu i nesnalaženjem aktualne vlasti. Ocrtavajući smjernice svojeg programa, istaknuo je kako će to biti nastavak projekata iz razdoblja 2001.-2009., prekinutih i nerealiziranih od strane općinske uprave HDZ-a i Nezavisne liste Zdravka Žuvele.
S Gugićevim iskustvom obnašanja dužnosti načelnika Vele Luke u dva mandata i uz mladost i energiju Zorana Manestara, SDP je spreman ponovno se brinuti o javnim interesima Vele Luke. Sve članove i simpatizere pozivamo da podrže naše kandidate na lokalnim izborima u svibnju ove godine. (SDP Vele Luke)
Pisanica od srca stiže u Orebić!
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 27, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(OREBIĆ) - Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije osmislila je jedinstveni turističko-kulturni projekt pod nazivom "Pisanica od srca". Radi se o velikim pisanicama visine 2,5m i širine 1,5 m. Pisanice su oslikane posebnim likovnim izričajem - naivom, i od 2008. godine imaju status Hrvatskog kulturnog nematerijalnog dobra. Znamo da se naiva iznjedrila u Hlebinama - srcu Podravine, a naivno slikarstvo je frenomen koji je proslavio Hrvatsku diljem svijeta.
Uz potporu ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice "Pisanice od srca" krase trgove u USA (New York, Pittsburg, Riverside), Mađarskoj (Budimpešta), Italija (Milano, Ferrera), Austrija (Beč, Klagenfurt, Salzburg, Graz), Belgiji (Bruxelles), Češkoj, Sloveniji, Makedoniji, BiH, i t.d. te u Hrvatskoj (Koprivnica, Zagreb, Vukovar, Varaždin.... a Pisanicu od srca primio je i Sveti Otac Benedikt XVI u Rimu.
Prijateljstvo i suradnja Županije Koprivnjičko-križevačke i općine Orebić ove godine donjeti će "Pisanicu od srca" u Orebić, što je nama poisebna čast i obaveza daljnje suradnje. Pisanica će biti postavljena ispred Župne crkve Pomoćnice kršćana u Orebiću. Predaja "Pisanice od srca" biti će upriličena 28. 03. (četvrtak) u 10,00 sati ispred navedene crkve.....
Sjećanje na streljanje lumbarajskih domoljuba Sjećanje na streljanje lumbarajskih domoljuba
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, March 27, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Dana 27. ožujka 1943. talijanski fašisti ubili su četiri ugledna Lumbarđanina: Antu Jurjevića Skorina, Nikolu Kršinića Tindira, Stipu Šestanovića Krjana i Iva Lozicu Barbareška.
Poznati i izvrsni likovni umjetnik Ivo Lozica, učenik velikog Meštrovića i Kršinića, skončao je kao žrtva talijanskog fažizma u 33. godini života. Uz pjesnika I.G. Kovačića, Ivo Lozica je najtragičnija žrtva hrvatske kulture u II. svjetskom ratu.
Događaj pogubljenja opisao je u svom eseju poznati austrijski književnik Csokor, kao osobno svjedočanstvo tog strašnog čina, kojeg ovdje prenosimo. Žrtvu hrabrih lumbarajskih antifašista nikako ne smijemo prepustiti zaboravu. Slava im! (ABA Korčula - Ivo Milat. Objavljeno u zborniku "SJEĆANJA JEDNE GENERACIJE" Autora Zvonka Letice i suradnika) - Pogledati esej (pdf)
Neka se čuje i naš glas – ne damo prošek!
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, March 26, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
Od 1. srpnja 2013. naziv PROĹ EK neće se viĹĄe moći koristiti u Hrvatskoj jer je Europska unija zaključila da je previĹĄe sličan talijanskom proseccu. U Ministarstvu poljoprivrede tvrde kako je Hrvatska tijekom pretpristupnih pregovora isticala da se na hrvatskom jeziku naziv proĹĄek različito piĹĄe od talijanskog izraza prosecco i da je to sasvim drugačiji proizvod. – EU je istaknula kako bi koriĹĄtenje tradicionalnog izraza proĹĄek dovelo do visokog rizika zbunjivanja potroĹĄača. Takav naziv fonetski podsjeća na zaĹĄtićenu oznaku izvornosti prosecco koji je Italija zaĹĄtitila i već postoji u Europskoj uniji – poručili su iz Ministarstva. U povodu ove ĹĄokatne vijesti gosp. Mladen Grbin napisao je osvrt: 
Prosecco, kao vino, ima vrlo malo veze sa naĹĄim proĹĄekom, a joĹĄ, ako je moguće vjerovati napisima u novinama o zabrani koriĹĄtenja imena “ProĹĄek” od strane europske komisije onda se mora pruĹžiti otpor takovoj proizvoljnoj isključivosti. Pod predpostavkom da je večina fenomena kulturoloĹĄkih izraĹžaja derivativna onda je nemoguće onima koji svojataju izvornost nekog proizvoda, a u svoju isključivu korist. 
Bez prave i iscrpne arbitraže dekretom otudjiti nečiju kulturu sadržanu u obliku običaja, načina proizvodnje i....
Projekti Dječjeg vrtića na Smotri projekata u Splitu
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, March 26, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Djelatnice Dječjeg vrtića Korčula, odgojiteljica Maja Brčić i pripravnica - pedagoginja Tereza Curać, su na Smotri projekata iz nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo Vlade Republike Hrvatske za područje predškolskog odgoja, održanoj u Splitu 20. ožujka 2013. godine, prezentirale tri projekta: „Lipo moje misto budi uvik čisto“ - Korčula, „Zemlja, sunce svemir“ – Žrnovo i „Marija i Petit – moja prva slikovnica“ – Korčula. (FI)
Korčulanska registrirana nezaposlenost
 Published 3 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, March 25, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Web Hrvatskog zavoda za zapošljavanje otkriva za Grad Korčulu (Račišće, Korčula, Žrnovo, Pupnat, Čara) registriranu nezaposlenost u posljednjim godinama. Tako je u 2012. godini prosječan mjesečni broj nezaposlenih bio 397, najviše u prosincu 544, najmanje u kolovozu 225. To je gotovo za stotinu više nego u 2008. godini, u kojoj je mjesečna nezaposlenost bila najviša u veljači 419, a najmanja u kolovozu 139 osoba. U 2013. brojevi dostižu nove rekorde: siječanj 572, veljača 571 nezaposlena osoba. Prema popisu 2010. godine u Gradu je živilo 5663 stanovnika od kojih je bilo 3500 između 19 i 65 godina.
Graf prikazuje odstupanje od mjesečne prosječne registrirane nezaposlenosti u 2012. godini. I sad ti reci bivšem sekretaru općine, koji mi je nedavno reka kako su u ondašnjoj općini raspravljali o ukidanju SIZ-a za zapošljavanje jerbo su imali samo jednog nezaposlenog, kako je nama danas dobro! (IG)
Vijesti 361 - 372 of 987. prev next


Posljednje vijesti
Kostimirani koncert učenika Glazbene škole
(KORČULA) - Osnovna škola Petra Kanavelića Korčula, Podružnica br. 1 - Osnovna glazbena škola, u subotu 6. veljače u 18:00 sati, u kino sali Centra za kulturu Korčula, poziva na Kostimirani koncert učenika Osnovne glazbene škole u Korčuli. Ulaz je slobodan. - Nagradimo....
read more...
Predstavljanje knjige Franka Burmasa „Žrtve komunizma na Korčuli, traganje za istinom“
U Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, u petak 29. siječnja 2016. predstavljena je knjiga našeg sugrađanina Franka Burmasa, „Žrtve komunizma na Korčuli, traganje za istinom“. Promociji knjige nazočili su brojni otočani i ugledni uzvanici: dr. sc. Zvonimir....
read more...
Registrirana nezaposlenost u gradu (JLS) Korčuli
Prema statistici HZZ (dostupna na internetu) u mjestima od Čare do Račišća u 2015. godini je prosječna registrirana nezaposlenost bila nešto bolja nego u 2014. godini i to uglavnom zahvaljujući prvoj polovini godine kada je broj nezaposlenih bio značajno manji. Prosječno po....
read more...
Portal za oglašavanje etno, ruralnih i tradicijskih subjekata s područja Dalmacije
Zadnjih godina nas je zapljusnula "plima" globalnih stranih sustava za oglašavanje i prodaju svega i svačega, a kako su mene naučili da treba cijeniti svoje, evo vrijedne inicijative splitske ekipe koja planira na jednom mjestu objediniti ponudu ruralnih i tradicijskih subjekata s....
read more...
Vasi komentari
Ivana Ivana - Odlicno napisano!
Saturday, September 5, 2015, 15:15:38, 6 Months Ago
simun simun - Kako lipo ispjegano bravo moj Curacu
Friday, September 4, 2015, 07:24:17, 6 Months Ago
Jamie Gunter Jamie Gunter - Thank you so much for featuring my article! I still have another post to come soon with Korcula's beaches :)
Friday, August 14, 2015, 18:39:48, 6 Months Ago
Ljubica Ljubica - Noćili su radnici koji su obnavljali hotele.
Friday, July 31, 2015, 09:55:13, 7 Months Ago