An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Posljednje vijesti » VIJESTI
Iz Međugorja u Korčulu
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, February 10, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Danas je u korčulansku luku uplovilo šezdesetak putnika s manjeg turistička broda "Athena", koji plovi u aranžmanu američke kompanije "Grand Circle Cruise Line". Sunčano vrijeme omogućilo je stranim turistima (većinom Japanci i Amerikanci) panoramsku šetnju Korčulom i posjet kulturno-povijesnim znamenitostima. Ovaj brod, kao i njegov blizanac Artemis, će ove godine imati i najviše pristajanja u Korčuli. Do početka lipnja dolazit će iz Neuma, prema Kotoru, a ljeti do Zadra, uključujući posjete Dubrovniku, i Hvaru.
Brod je ovim uplovljenjem doživio i jednu šaljivu opkladu. U Međugorju su dvojica Korčulana, Zlatko Padovan “Pajo“ i Tonći Šeparović „Kumaki“ upoznali nekoliko putnika, među njima i člana posade (ruskog državljanstva) čuvši da idu do Neuma, i zatim u Korčulu, pala je opklada, da će oni dvojica doći prije u rodni grad, s istim polaskom kada zaplovi i kruzer Athena. I uspjeli su, vozilom do Ploča, trajektom do Trpnja, i desetak minuta čekali na korčulanskoj rivi uplovljavanje broda. Kako posada nije smjela napustiti brod, ova su dvojica sugrađana posjetila brod samo na ulazu. Pozdravili se, i nehotice postali turistički vodiči.
ProĹĄetali s turistima po gradu, pokazivali im najpoznatije....
Predstavljanje kandidata za gradonačelnika Vinka Kapeline
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, February 10, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Dana 7. veljače u organizaciji temeljnog ogranka HDZ-a Korčula članstvu i simpatizerima je predstavljen HDZ-ov kandidat za gradonačelnika gosp. Vinko Kapelina.
Kapelina je pozvao članove da aktivno sudjeluju u sastavljanju programa. Izrazio je nezadovoljstvo brojem nazočnih članova a pogotovo brojem mladih. Na kraju je zaključio:  Bez mladih mi nemoĹžemo dobiti izbore. (HdZ)
Kostimirani koncert učenika glazbene škole
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, February 10, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Danas je u kino dvorani Doma kulture održan tradicionalni 17 po redu maskirni koncert polaznika osnovne glazbene škole Korčula, na kojem je nastupilo tridesetak mladih glazbenika, učenika od prvog do šestog razreda, te zbor osnovne glazbene škole.
Program su pripremili nastavnici: gitara Tomislav Žerovnik, klavir Tihana Penjak i Dina Nobilo, klarinet Riko Peručić, violina Renata Prizmić Linarić, dok je zbor vodio Goran Milošević. Učenici su svojim kostimima i glazbom plijenili pozornost publike, izvodeći djela poznatih domaćih i stranih skladatelja. Zanimljiv je podatak u opredjeljenju i izboru instrumenata na kojima uče polaznici škole, jer je od 28 skladbi čak 15 izvedeno na klaviru. Violina 5, te gitara i klarinet po 4.Na kraju koncerta je Zbor osnovne glazbene škole uz pratnju Gorana Miloševića izveo skladbu „Django“ njemačkog skladatelja Uli Fuhre.
Po razredima su nastupali iz prvog: Antonio Dužević, Dora Biliš, Lara Drušković, Marija Penjak i Nikola Perdija. Drugi razred: Gabriel Aljinović, Frana Botica, Franko Fabris, Frano Filippi, Roko Ivančević, Val Korica, Beris Peručić, Saša Vukić i Lucija Vuković. Trećaši: Laura Aljinović, Antun Botica, Luka....
MaĹĄkare u Areni KampuĹĄ MaĹĄkare u Areni KampuĹĄ
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Sunday, February 10, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(ŽRNOVO) - Pedeset fotografija s maškaranih bala održanih u petak 8. veljače u Areni Kampuš možete pogledati -- ovdje
Male maškare u Račišću
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Saturday, February 9, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(RAČIŠĆE) - Petak, vesela veljača, djeca vrtića i škole u Račišću i ove godine tematski pripremaju maškare. Inspiracija su našli u jeseni koja je bila u znaku maslina, berbe i prerade ulja.
I ova je generacija puno doznala o načinu prerade maslina u prošlosti a nazive svojih baština ispisali su na etiketama za boce u koje su se „maškare“ obukle. Teta Cvita nas je svih motivirala iako smo na početku navijali za princeze i betmene. Ovako smo dobili zabavno i korisno - Projekt „Maslina“. - Čuvaj sine moj „masline i škoje“. (NF)
Kostimirani koncert Glazbene ĹĄkole
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, February 8, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - Sutra, u subotu 9. veljače 2013. u 11 sati u Domu kulture u Korčuli, odrĹžat će se kostimirani koncert učenika Osnovne glazbene ĹĄkole u Korčuli, ove godine 17-ti po redu. NaĹĄi učenici (iz Lumbarde, Korčule, Račišća, Ĺ˝rnova i Čare) izvodit će popularni i prigodni program na klaviru, gitari, mandolini, blok-flauti, klarinetu, violini, harmonici, flauti i saksofonu a na kraju će nastupiti i zbor glazbene ĹĄkole.
Cilj nam je njegovanje tradicije maškaravanja u Korčuli spajajući rad i kreativnost sa zabavom. Ovo je pozivnica za svu djecu i roditelje te za sve ljubitelje glazbe kao i one koji će to postati! Pozivamo i ostalu djecu koji žele vidjeti što se sve uči svirati u našoj glazbenoj školi da dođu na koncert. Možda i oni požele postati učenici glazbene škole. Podržimo pljeskom naše najmlađe koji svakodnevnim vježbanjem napreduju u stjecanju svojih glazbenih vještina, usavršavaju tehniku sviranja, stiču glazbenu pismenost i znanja, njeguju običaje ali i oplemenjuju svoju dušu glazbom za cijeli život. Danas su neki od njih već postali i naši mladi nastavnici u glazbenoj školi - poručuju iz škole. Ulaz je slobodan. (Voditelj OGŠ, Tihana Penjak,prof.)
300 djece uživalo u priči I. B. Mažuranić
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, February 8, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) - U prepunoj dvorani Doma kulture u Korčuli jutros je, 8. veljače u 11 sati, izvedena kazališna predstava „Šuma striborova“ I. B. Mažuranić u izvedbi Kazališta Smješko iz Zagreba. Tristotinjak djece predškolskog i nižeg školskog uzrasta iz Smokvice, Čare, Pupnata, Žrnova, Lumbarde, Račišća i Korčule uživalo je sat vremena u jednoj od najpoznatijih bajki naše slavne spisateljice.
Kako mali Domaći pomažu baki i što znači voljeti djeci su dočarali glumci Helena Buljan, Hrvoje Zalar i Jelena Hadži-Manev. Predstava je završni ispit Zrinke Mareković, studentice četvrte godine Studija produkcije na Akademiji dramskih umjetnosti, pod mentorstvom mr. Darka Lukića. (Centar za kulturu Korčula)
Susret članova udruge Pampinata
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Friday, February 8, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(PUPNAT) - U petak 01. veljače u Pupnatu je održan susret članova Udruge za promicanje kulture vina "Pampinata". Uz edukativno predavanje o podrumarstvu i vinarstvu koje je održao Perica Žuvela, članovi udruge na kušanje i ocjenjivanje kvalite vina su donijeli 13 bijelih i 11 crnih vina.
Kvalitetu vina ocijenjivao je stručni žiri u sastavu: Perica Žuvela, Marija Mrgudić, Borovac Ivica, Zlatko Bačić kao i svi sudionici natjecatelji ove manifestacije između kojeg se izabrao najbolji ocijenjivač. Nakon provjere kvalitete i posljednjeg vina, Perica Žuvela je u ime ocijenjivačkog suda komentirao svako vino i sugerirao kako poboljšati kvalitetu pojedinih vina.
Zahvaljujući ovim susretima, zamjetan je napredak u kvaliteti samih vina, a ovogodišnja priznaja osvojili su; za najbolje bijelo vino Mate Blitvić, drugo mjesto Nikola Stanišić, treće mjesto pripalo je Anti Violiću, za najbolje crno vino Petar Šain, drugo mjesto Marko Tvrdeić i treće Anti Tvrdeiću, a za najboljeg ocijenjivača natjecatelja između članova Udruge proglašen je Petar Radovanović. Ova manifestacija je održana u ugostiteljskom objektu “Pagar”. (IB)
Maškarana zabava u Domu starih u Korčuli
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Wednesday, February 6, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Danas je održano tradicionalno maškarano druženje skrbnika Doma za stare i nemoćne iz Korčule s korisnicima Domova za starije i nemoćne osobe Majka Marija Petković iz Blata i doma iz Vele Luke. U ime domaćina, dobrodošlicu i ugodno druženje je poželio ravnatelj Bojan Lozica, ne zaboravivši odmah na početku spomenuti njihovu skrbnicu Mariju Ciprijan, u gradu poznatiju kao Mara Lastovka, koja je punih 40 godina bila kraljica korčulanskih maškara, a sada je i naša, ponosito je spomenuo prenamjenu popularne sugrađanke, koja je i svakodnevna kraljica u Domu za starije i nemoćne.
Od nje se nije odvajao novo pridošli Omer Velić iz Žrnova, koji je u ovoj priredbi bio Sulejman Veličanstveni, ne zaboravlja svoje carstvo, ali sluša Njezino Kraljevsko Visočanstvo. Iman dicu, ali svi oni imaju svoje živote, kaže Kraljica Marija, meni je draže bit ovdje sa svojim prijateljima i osobljem, imam čistu postelju i hranu, volim vesele ljude, i oni volu mene.
Delfa Hodnik, socijalna radnica Doma u Korčuli, je sa svojim kolegicama iz Blata i Vele luke dogovorila daljnju suradnju i posjete, uz grupni rad, gdje skrbnici pronalaze emotivnu podršku, preostale psiho-fizičke sposobnosti i lakše prevladavaju probleme....
Korčula se priprema za turističku sezonu
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, February 5, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Današnji šetači bili su prijatno iznenađeni, prateći lijepljenje i postavljanje povećih turističkih info plakata, na kojima se pronalaze korisne turističke informacije od javnog interesa, koje i podižu ukupnu kvalitetu korčulanske turističke ponude.
Hana Turudić, direktorica Turističkog ureda TZ Grada Korčule, kaže da su početkom veljače započeli sa pripremama za ovogodišnju turističku sezonu. Iako ranije, nego prošlih godina, volonteri pomažu postavljati informativne plakate na oglasnim pločama, koje se nalaze na istaknutijim gradskim lokacijama. Novi će info panoi uz veliku sliku Korčule, svojim podacima pomoći gostima koji se nađu u Korčuli, da se lakše snađu, ističe direktorica turističkog ureda. Omogućen je uvid u bogate kulturno povijesne znamenitosti srednjovjekovne Korčule i mjesta, uz vodič s pronalaskom informacija o hotelima, privatnom smještaju, kampovima, lokalnim turističkim agencijama, izletima, i raznim servisnim uslugama.
Slijedećih će dana, uz pomoć KTD Hober, započeti slične akcije uz čišćenje i uređenje javnih površina, i što je posebno zanimljivo, usluge nude sugrađani, raspitujući se za predsezonsko čišćenja podmorja. Uz ove akcije upravo započinju sastanci u vezi pripreme....
Korčula dobila Stanicu za tehnički pregled vozila
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Tuesday, February 5, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(KORČULA) – Nakon pet godina postojanja novoizgrađene, a ne otvorene stanice za tehnički pregled vozila u gradu Korčuli, danas (utorak, 5.veljače 2013.) je obilježen i taj događaj. Tvrtka Croatia - tehnički pregledi otvorila je spomenutu stanicu, uz nazočnost predstavnika tvrtke i gospodarstvenika s otoka Korčule. Svečanost otvaranja su obavili: predsjednik Uprave Croatia osiguranja Krešimir Starčević, predsjednik Uprave Croatia tehničkih pregleda Bernard Mršo, te iz dubrovačke filijale, direktor Mišo Glavinić i prodaje Damir Jerković. Uz njih i saborski zastupnik Mladen Marelić, i predstavnici Grada Korčule, gradonačelnik Mirko Duhović i njegov zamjenik Franc Stenek. Svi su oni pozdravnim riječima izrazili oduševljenje.
Stanica je smještena u Gradskom kotaru Sveti Antun, uz cestu prema Lumbardi, ima jednu tehnološku liniju, i kako je kazano na svečanosti, uz suvremenu opremu, zadovoljava i europske standarde. Posebno je značajno što će pružiti puno jeftiniji dolazak na pregled brojnim vozačima, (posebno s istočnog dijela otoka Korčule, preko 3000 vozila) koji su do sada (čak traktori i mali skuteri) morali voziti do 50 km u Blato, ili trajektom do Orebića, i zatim na tehnički....
Druženje s HDZ-ovim kandidatom za gradonačelnika
 Published 2 Yaers Ago via ivangrbin   Monday, February 4, 2013
 Editorial    reviews [0]  Average Rating.  User Rating: 0 - 0 Votes
(ČARA) - U nedjelju 03. veljače u ZadruĹžnom domu u Čari odrĹžano je predstavljanje HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika gosp. Vinka Kapeline u organizaciji TO HDZ Čara. 
Gosp. Vinko Kapelina predstavio je sebe i svoj program i pozvao nazočne da aktivno učestvuju u sastavljanju istog. Istaknuo je da svako mjesto ima svoju specifičnu problematiku i da mještani najbolje znaju što njima treba. Skupu je bilo nazočno 60-tak članova i simpatizera. (HDZ)
Vijesti 361 - 372 of 919. prev next


Posljednje vijesti
ACI Korčula uručeno priznanje na Danima hrvatskog turizma
(KORČULA) - Hrvatska gospodarska komora i ove je godine tijekom turističke sezone provela tradicionalnu akciju „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku“ u kojoj se nagrađuju najbolje hrvatske turističke destinacije, hoteli, marine, kampovi i plaže, te ustanove, institucije,....
read more...
Pelješka vina na prezentaciji u Rimu
(PELJEŠAC) - U suradnji Veleposlanstva Republike Hrvatske, i velike zasluge gđe. Ines Šprem, ataše za kulturu pri Veleposlanstvu Hrvatske u Italiji u vječnom gradu Rimu u suradnji sa  Udrugom talijanskih sommeliera i....
read more...
Leteći Kunej: Javljanje iz Senegala
Alo suside, evo mala reportaža iz Senegala! Kako što znaš ode san već misec dana i Bogu fala ni “j-ebole” a ni malarije. Komaraca ko u priči ali govoru da ovi uz More nisu toliko opasni kako oni gori u unutrašnjosti. Što se tiče ebole puno se govori i....
read more...
Antun Marinović Bršćan - Sretan 90. rođendan!
Antun Marinović Bršcan borned in Blato in 2 october 1924. Today, we comemorate 90 years of his birthday. As a baby, he went to Brazil with his parentes Marin Marinović Bršćan and Frana Knez. Living in São Paulo, Antun always maintained accesses the Croatian culture among....
read more...
Vasi komentari
Miro Miro - Ta klapa ima budučnost, još su amateri, ali kad to dođe na svoje... Neka im je sa srećom, mladi su...
Tuesday, September 23, 2014, 15:38:49, 4 Weeks Ago
Udruge Orebića Udruge Orebića - Hvala na promociji ove vrijedne aktivnosti!
Wednesday, May 21, 2014, 19:43:52, 5 Months Ago
bhfls bhufr bhfls bhufr - Da li je ikome palo na pamet (PR-u, TZ, predsjedniku TZ, ... itd.)reagirati na izbor "Hörzu"-a, te se ... recimo zahvaliti na prvom mijestu u ime grada Korcule?
Sunday, February 23, 2014, 10:48:58, 9 Months Ago
Mojmir Jovanovic Mojmir Jovanovic - Sasvim se slazem sa Mariom i tu nemam skoro nista za dodati.Mozda samo da je u mojim ocima neko ko to ne razumije JE u nekom neopravdanom strahu.jer ne vjerujem da je u pitanju nemogucnost....
Sunday, December 1, 2013, 18:23:23, 12 Months Ago