An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Korčulanske kartuline
Korčulanske kartuline ivangrbin
ivangrbin on Friday, December 23, 2011
reviews [0]
VIJESTI [501]
(Korčula) - Korčulanski ogranak Matice hrvatske i Gradska knjižnica“ Ivan Vidali“su večeras u Gradskoj vijećnici organizirali predstavljanje knjige „Korčulanske kartuline- Zaustavljeno vrijeme – Izlet u prošlost“. autorice Tee Marinović, koja je prikupila 140 razglednica grada Korčule od 1873. do 1980. godine, ona je nakladnik, urednik i autor teksta. U ima organizatora pozdravne je riječi uputio prof.Lovre Botica, dok je o autorici i njezinom radu govorila prof. Stanka Kraljević, uz popratne stihove o Korčuli raznih autora je čitao Tonči Gatti.
Prof. Kraljević je kazala, da Tea Marinović potječe iz stare ugledne korčulanske obitelji gdje se čuva brojna arhiva Korčule, iz koje se i autorica kartulina poslužila brojnim razglednicama,koje su svjedočanstvo gradskog razvoja, promjena, obnove, proširenja obala i okretanja lica grada prema moru. Tekst razglednice otkriva kulturu ponašanja toga doba kroz pozdrave, čestitke, zahvale,opise događaja. Ova je zbirka razglednica mozaik znakovitijih lokaliteta i pravo vrelo svjedočanstava proteklog vremena, minulih ljeta i promjena koja s vremenom nastaju. Sama naslovnica knjige oduševila je posjetitelje jer prikazuje izvođače čuvene viteške igre Moreške iz. 1925. godine. Najstarija razglednica u zbirci je iz 1870 godine, prikazuje panoramu grada s bedemima na zapadnoj obali i zgradom Casina. Vremenskim slijedom pratimo izgled utvrda, ulica, šetnica, brodogradilišta i usidrenih jedrenjaka. Simpatični su prikazi gradskih ulica punih šetača, djece i staraca. Priča o staroj razglednici ne završava, jer je primatelj čuva kao dragu uspomenu, pa slijedećim generacijama ona postaje svjedokom protekla vremena i minulih događaja, kazala je autorica Tea Marinović, najavivši i daljnje istraživanje korčulanske povijesti.. Uz njezine kartuline, vidljive su i poštanske marke, najstarija je austrougarska markica iz 1900.godine, u vrijednosti od 5 hellkera, zatim ona Države SHS od 50 para. Češća odredišta ovih razglednica su: Dubrovnik, Split, Zagreb, Sušak, Zaostrog, zatim Sarajevo, Beč, Prag, Budimpešta, Brno, Beograd, Kranj i Ljubljana. Zanimljiv je podatak da je pošta do Dubrovnika putovala jedan dan, kao i danas nakon 107 godina.
Sada u ovoj knjizi, ove razglednice nakon više od stotinu godina, postaju svjedočanstvom vremena u kojem su nastajale, zaustavljenim trenutkom, podsjetnikom na ljude koji su hodali ovim kamenim ulicama davno prije nas.Danas služe da upotpunimo svoje znanje o izgledu grada,da nas zainteresiraju za njegovu prošlost, te da ostanu kao podsjetnik novim naraštajima koji će boraviti na ovim prostorima, napisala je publicist Tea Marinović. Izložba svih prikupljenih razglednica je postavljena u atriju Doma kulture gdje će biti dostupna posjetiteljima do 15. siječnja slijedeće godine. (Tekst i snimak: Niko Perić)
                           
  Komentari
» Not yet reviewed by any member. You can be the first one to write a review.

» You must be logged in to post a comment.


Povezani clanci
Prazna obećanja i politiziranje agonijom HTP Korčula˝
Prazna obećanja i politiziranje  agonijom  HTP Korčula˝ (KORČULA) - 20-godišnja agonija HTP ˝Korčula˝ ulazi u završni čin. Tužno je vidjeti kako se  ovo događa prozirnom politikanskom instrumetalizacijom problema,....