An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Krepala želva
Krepala želva ivangrbin
ivangrbin on Sunday, January 19, 2014
reviews [0]
VIJESTI [485]

(OREBIĆ) - Sinoć je u Orebiću more na obalu izbacilo uginulu odraslu glavatu želvu (Caretta caretta), strogo zaštićenu morsku kornjaču, za čiji je izlov, uništavanje, uznemiravanje i trgovinu istom propisana visoka novčana kazna.
Glavata želva inače može doživjeti i do 60 godina a naraste do 110 cm i 115 kg i u Mediteranu je najčešća na obalama Grčke, Turske i Cipra gdje ženke svake 3-4 godine liježu 80-120 jaja dok mužjaci nakon okota više
nikada ne izlaze na obalu. Računa se da u Mediteranu obitava oko 5000 spolno zrelih ženki. Jedini neprijatelji želve su morski psi i naravno čovjek sa svojim mrežama i otpadom kojim se kornjače uguše. Inače su mesojedi na čijem su meniju razni morski organizmi, od spužvi do mekušaca, rakova i riba.
U nesretnom orebićkom slučaju o kojem su svjedočili slučajni šetači obaviješteno je komunalno redarstvo i nadležni veterinar. Bez ulaska u špekulacije o uzrocima uginuća, dovoljna opomena svima nama i poruka da više čuvamo i volimo ovu zeleno-modru ljepotu oko nas. (Ivica Trojanović)

                           
  Komentari
» Not yet reviewed by any member. You can be the first one to write a review.

 
 Name:


 Email:


 Comment: Captcha:
Povezani clanci
Web kamera na Cvjetnom naselju
Web kamera na Cvjetnom naselju Moderna pametna tehnika je pokvarljiva roba, dok funkcionira doživljavamo je živom a kad se pokvari onda je samo hrpa vijaka, aluminija, plastike, žica, pertinaksa ili....