An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Postranski pižuli
Postranski pižuli ivangrbin
ivangrbin on Thursday, September 3, 2015
reviews [2]
ZANIMLJIVOSTI [105]

Postranske pižule su naši stari klesali u solidnom kamenu i stavljali u dvor ispred svojih kuća. Oni su služili za odmor obitelji i za ćakulu sa susjedima, posebno u ljetnim danima i večerima.

Imali su, recimo, socijalnu ulogu druženja, razmjene lokalnih vijesti, iskustva, starih pripovisti, ponekad i svađe radi ulaska kokoši ili koze u tuji vrtal, a bili su i dnevni boravak što ga danas ima svaka kuća, a u ono vrijeme ga nije imala nijedna.

Sjedeći na pižulu su babe i dide «čuvala» djeca koja su se igrala u dvoru. Generacije su se izmijenile na pižulima u dvorima u kojima je bilo glasova i dozivanja od ranog jutra do kasno na večer.

Pižul je ima elegantno izrađene «noge», čime je vlasnik želio pokazati svoju vještinu obrade kamena, a po njegovoj veličini se je moglo procijeniti koliko je ukućana zivilo u kući. Redovito su se fregali i čistili, jer je i pižul bi ogledalo domaćice.

Danas su naši stari pižuli ostali osamljeni. U kućama nema više nikoga, na njih rijetko tko sjedne i sjeti se svoje matere, babe, šukun babe… Vijesti na televiziji su «otjerale» današnje žitelje s pižula u kuće, a ja se pitam je li ono vrijeme bez vijesti bilo bolje od ovog današnjeg s izbjeglicama, potresima, poplavama, vrućinama, «švicarcima», izborima i lupežima. (Ante I. Curać)

                           
  Komentari
Ivana
Ivana Odlicno napisano!
 3 Yaers Ago via Ivana    Saturday, September 5, 2015  
simun
simun Kako lipo ispjegano bravo moj Curacu
 3 Yaers Ago via simun    Friday, September 4, 2015  

» You must be logged in to post a comment.


Povezani clanci
Message board
Message board Prije FaceBooka je bio DreamBook message board a još prije toga su bili pižuli di se sedilo i pripovidalo, ali samo na večer jer je priko dana bilo posla. Kao i svi....
Nadimci
Nadimci (ŽRNOVO) - Nakon naziva bašćina Ante Curać mi je predloži za sakupimo i nadimke. Oni također postupno nestaju iz pamćenja kako nas ima sve manje i manje u mistu. Evo za....