An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Žrnovski zločin i kazna
Žrnovski zločin i kazna ivangrbin
ivangrbin on Sunday, July 10, 2016
reviews [0]
ZANIMLJIVOSTI [102]

Bilo je to daleke 1961. godine za Svetoga Roka, kada je nas pet mladića iz Postrane otišlo u Korčulu donijeti instrumente glazbenika koji su trebali svirati na tradicionalnom plesu za Sveti Rok. Glazbenici (pok. Bepica Ivančević & comp.) nisu tražili honorar, ali su tražili da netko dođe po instrumente, a oni su došli iz Korčule u Postranu na noge, kako je u to doba bio običaj.

Za organizaciju plesa je po tumačenju tadašnje narodne vlasti trebalo imati dozvolu, a nama je bilo važnije imati ples nego dozvolu. To je dakle za narodnu vlast bio zločin, a za svaki zločin slijedi kazna.

Nije prošlo niti tri dana već je nas petoricu pozvalo u suca za prekršaje, a četvrti dan smo svi dobili Rješenje o prekršaju. Mi smo bili uzurpatori javnog reda i mira na javnom mjestu, jer smo održali javni skup-ples koji je bio zabranjen. To što smo mi svi izjavili da nismo znali da je javni skup-ples zabranjen, nije niti malo omekšalo tvrdo srce narodne vlasti, pa je po svim mogućim članovima zakona odredila kaznu.

Prijavu su podnijela dva svjesna milicionara Krsto i Panto, koje inače mi nismo ni vidili na Pijaci u Postrani, ali oni su imali duge uši i dalek vid, pa su iz stanice narodne milicije u Korčuli sve vidili i čuli što se događalo te večeri u Postrani.

Istina je da smo mi organizirali ples od 20 do 23 sata, jer je počela padati uobičajena kiša baš u taj sat, inače bi ples trajao još 3-4 sata, jer je naša mladost uživala u plesu. Tada su se još ženske držale s obje ruke, jedva su mogle disat, a mi smo muški uvik imali kjuč od konobe u žepu. Danas je drugačije. Na plesu se skače, maše rukama, trese glavom, a za žensku niti ne znaš di je.

Nas petorica smo kažnjeni s novčanom kaznom od po 1.500 (slovima jednu hiljadu pet stotina) dinara svaki, ili ako ne platimo, određuje se tri dana zatvora. Sudac je također napisao da smo bili do tada nekažnjavani, pismeni i neoženjeni. Ne znam dali nam je ovo zadnje bilo uzeto u obzir kod odmjeravanja kazne, ali je na papiru bio potpis i pečat, s čime nije za se šalit.

Našao sam ovaj vrijedan dokument u svojoj arhivi pa vam ga podastirem da ne ispadne da sam sve ovo izmislio. Još smo živi svih pet (istina nismo više mladići), pa će se svi oni ove priče sjetit. Mene je u dokumentu nazvalo Antuna, jer se sudac nije usudio napisati Anteta, što bi bilo gramatički pravilno. Nisam platio ništa.

Nakon tri dana propisanog roka ja sam se oprostio doma s didom i s babom, koja je pustila suzu kako je i red, i otišao sam se javiti u stanicu narodne milicije za trodnevni zatvor. Primio me je drug Panto, kojemu sam rekao:
"Evo sam došao odslužiti 3 dana zatvora, jer nisam platio kaznu" Drug Panto je pogledao papir i rekao - "Ne možeš ti druže Ante dolaziti u zatvor kada ti hoćeš. Mi te moramo privest." Ja sam na to rekao: - "A kad ćete me doć privest, moram znat da budem doma?" Drug Panto je rekao: - "To je službena tajna, druže Ante, ne mogu ja tebi reći kada će narodna milicija doć po tebe, jer bi to bilo izdaja operativnog plana naše stanice narodne milicije." "Dobro onda, rekao sam ja, mogu li poć doma?" - "Možeš, druže Ante", rekao je narodni milicioner brišući znoj s lica, jer tada nije u stanici narodne milicije bilo klima uređaja. Možda me je to spasilo.

Eto, poštovani čitatelju, ja sam danima čekao doma da narodna milicija dođe po mene, a nje nema, pa nema. Do dana današnjega. Ali ne znam ako netko od današnje policije ovo pročita dali će retroaktivno djelovati.

A možda će mi ovaj dokument poslužiti kod kandidiranja za nekog predsjednika, poslanika ili barem člana Vlade, jer se rijetki danas mogu pohvaliti da su 1961. godine aktivno djelovali protiv javnog reda i mira! (Ante I. Curać)

                           
  Komentari
» Not yet reviewed by any member. You can be the first one to write a review.

 
 Name:


 Email:


 Comment: Captcha:
Povezani clanci
Zajedništvo na djelu!
Zajedništvo na djelu! (ŽRNOVO) - Danas je u Žrnovu bilo zajedništvo na djelu! Naime, u organizaciji Žrnovskih galijota i Mjesnih odbora Žrnovo i Postrana, betonirali smo prostor ispred Doma....
Makarunada u Žrnovu
Makarunada u Žrnovu (ŽRNOVO) - Ispred Doma u Kampušu u Žrnovu se i ove godine održava tradicionalna Makarunada, fešta u čast na daleko poznatim žrnvoskim makarunima, koji su....
Osnivačka skupština Udruge Žrnovski makaruni
Osnivačka skupština Udruge Žrnovski makaruni (ŽRNOVO) - U Dječjem vrtiću Žrnovo danas je bilo veselo. Naime, žene Makarunade razveselile su vrtićane i njihovu tetu Anitu novim posuđem i kuhinjom za igru. Djeca su....
Makarunada u Žrnovu
Makarunada u Žrnovu (ŽRNOVO) - U nedjelju, 9. kolovoza 2015. godine, održava se ispred Doma kulture u Žrnovu na Korčuli osma Žrnovska makarunada. Organizatori manifestacije su udruga Žrnovski....
Obilježena 50. godišnjica obnove moštre u Žrnovu
Obilježena 50. godišnjica obnove moštre u Žrnovu (ŽRNOVO) - KPD Bratska Sloga je sinoć prigodnim programom prisjetila davne 1966. godine kada je obnovljena viteška igra moštra. Preživjelim sudionicima je....