An online news publishing system. Tnx to PHPEnter/Alex for a great help!
Firla
 Firla ivangrbin
ivangrbin on Tuesday, March 29, 2016
reviews [1]
ZANIMLJIVOSTI [103]

Zanimljive su davno napisane riči, dobro je ponekad vratiti im se, prisjetiti se trenutaka ili ljudi kojih više nima. Tako me pretraživanje dovelo do e-mail poruke pok. Ivana C. koji je imao "tvrdo dobru" ideju kako pomoći Murteranima u prehrani tovara.

Učera san sluša radio Zagreb, emisiju "Tisuću bisera" pa su govorili o tovarima na Murteru. Išću čejad solde ili drugu pomoć, da tovari na njihovon farmi jadni ne krepaju, jer je skupo hranit jadno blago.
Jan bin jin pomoga, na način da jin pošajen sime od "firle". Firla je jadno i tvrdo draga tovarima. Prava spiza. Sijećan se iz djetinstva. Oni su ludi sa firlon. Virujen da će rest i na Murteru, na farmi Kukurin. Ali, kada san prova nać na "guglu" firlu tega nijdi ni; niti latinski, niti hrvaski, niti slika, niti teksta. Molin te, da li ti možeš nać, na internetu latinski prevod za našu firlu. Nije valjda to endem Korčule. P.S. A šći bi tovarima i čejadima pomoć onoliko koliko mogu. Hvala.

Čini se kako svemoćni "gugle" niti nakon više od tri godine nema ni teksta niti slike o biljci koju mi u Žrnovu (a i u Blatu) zovemo firla. Osim slike firle i teksta u kojem su tu biljku nazvali moračom.

Što je ovo? Još nikad nisan vidila ovoliki koromač? Jer to je bila moja prva asocijacija. Nije to koromač na koji ti misliš. Mi to zovemo morač. Uglavnom, ni prijateljica nije znala detalje. Ali kad ovaj morač odrveni od ove stabljike su se pravili čepi. (blog.dnevnik.hr: kamen i cvit)

Točno, središnji dio biljke naraste metar - dva u vis, promjera nekoliko centimetara, odrveni preko zime, i od njega su se prije "diljali" čepi za karatila i damižane. Tovara više nema za provjerit je li im draga ta spiza. Morač i firla jesu slični ali to po meni nije ista biljka. Dakle, kako je lat. ili hrv. naziv za firlu?? 

                           
  Komentari
Ivan
Ivan Hvala Ivoni i Nebojši. Firla je Ferula communis (Wiki) Ferula communis, the giant fennel,is a species in the genus Ferula of the Apiaceae. It is related to common fennel, which belongs to another genus (Foeniculum). Ferula communis is a tall herbaceous perennial. It is found in Mediterranean and East African woodlands and shrublands. It was known in antiquity as Laser or narthex. In Sardinia two different chemotypes of Ferula communis have been identified: poisonous (especially to animals like sheep, goats, cattle, and horses) and not-poisonous. They differ for both secondary metabolites pattern and enzymatic composition.
 2 Yaers Ago via Ivan    Wednesday, March 30, 2016  

» You must be logged in to post a comment.


Povezani clanci
Nema povezanih clanaka.